BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Salted Eggs Almonds Cookies

Ingredients:

Ingredients (A)

  • 160gm Echte Boter/Conaprole butter (unsalted)
  • 160gm FryMax coconut oil/ corn oil
  • 120gm caster sugar

Ingredients (B)

  • 2 nos egg yolk

Ingredients (C)

  • 400gm all-purpose flour
  • 1 tsp BWY emplex
  • 4 tbsp salted egg seasoning powder
  • 200gm almond slice (toasted and crushed)

Bahan:

Bahan A

  • 160gm mentega Echte Boter/Conaprole butter (unsalted)
  • 160gm minyak kelapa FryMax/minyak jagung
  • 120gm gula kastor

Bahan B

  • 2 biji kuning telur

Bahan C

  • 400gm tepung
  • 1 tsp BWY emplex
  • 4 tbsp tepung telur masin
  • 200gm kepingan badam (dibakar dan dihancur)

材料:

材料A

  • 160克 Echte Boter/Conaprole无盐牛油
  • 160克 FryMax椰子油/玉蜀黍油
  • 120克 细砂糖

材料B

  • 2颗 蛋黄

材料C

  • 400克 面粉
  • 1茶匙 BWY 饼干酥脆粉
  • 4汤匙 咸蛋黄分
  • 200克 杏仁片(烤熟以及切碎)

Method:

  1. Preheat the oven to 180°C. Line a baking tray with parchment paper.
  2. Cream ingredients A until light and fluffy, add ingredients B mix until well blended.
  3. Then add ingredients C mix until well incorporated and form into a pliable dough, if the dough is too dry, add a bit of oil.
  4. Divide dough into small portion and shape into small balls and poke a hole at the center. Apply a bit of egg white on top then place a piece of almond slice.
  5. Bake at 175°C for 10-12 minutes until golden brown.

Cara membuat:

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C. Alaskan dulang pembakar dengan kertas minyak.
  2. Pukul bahan A sehingga kembang, masukkan bahan B dan kacau sebati.
  3. Selepas itu, masukan bahan C dan kacau sehingga adunan menjadi doh yang lembut, tambah sedikit minyak kelapa jika doh terlalu kering dan keras.
  4. Bahagikan kepada bebola kecil, guna ibu jari tekan di tengah bebola. Sapu permukaan dengan putih telur kemudian hiaskan permukaan dengan sekeping kepingan badam.
  5. Bakar pada suhu 175°C selama 10-12 minit atau sehingga kekuningan.

做法:

  1. 以180°C预热烤箱。在烤盘上铺一层烘焙纸。
  2. 打发材料A,然后加入材料B搅拌均匀。
  3. 加入材料C搅拌均匀后揉成面团,如果面团太干,可加入少许椰子油。
  4. 把面团分成小团然后搓圆,在小球的中间用拇指按压出一个凹洞。在面团上刷上一层薄薄的蛋白然后放上一片杏仁片。
  5. 把饼干放入预热烤箱以175°C 烘烤约10-12分钟或烤至金黄色。