BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Almond Crumble Cake

Ingredients

Ingredients (A)

  • 250gm Echte Boter/Conaprole butter (unsalted)
  • ½ tsp salt
  • 120gm caster sugar
  • 60gm pure honey

Ingredients (B)

  • 5 nos eggs (Grade B)

Ingredients (C)

  • 1 packet BWY Butter Cake mix

Ingredients (D)

  • 50gm ground almond
  • 80gm toasted almond diced

Ingredients (E)

  • 100gm Meadow Fresh UHT full cream milk
  • 100gm almond slice (for sprinkle)

Preparation: Almond Crumble Topping

  • 30gm caster sugar
  • 50gm all-purpose flour
  • 50gm Echte Boter/Conaprole butter (unsalted)
  • 50gm toasted almond diced
  • ¼ tsp BWY vanilla essence premium

Place all ingredients into a mixing bowl and mix until just combined.

Bahan:

Bahan A

  • 250gm mentega Echte Boter/Conaprole butter (unsalted)
  • ½ sudu kecil garam
  • 120gm gula kastor
  • 60gm madu

Bahan B

  • 5 biji telur (saiz B)

Bahan C

  • 1 pek Adunan Kek Mentega

Bahan D

  • 50gm tepung badam
  • 80gm badam cincang (dibakar)

Bahan E

  • 100gm susu Meadow Fresh
  • 100gm kepingan badam (untuk hiasan)

Penyediaan: Almond Crumble Topping

  • 30gm gula kastor
  • 50gm tepung
  • 50gm mentega Echte Boter/Conaprole butter (unsalted)
  • 50 gm badam cincang (dibakar)
  • ¼ tsp BWY esen vanila

Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati.

材料:

材料 A

  • 250克 Echte Boter/Conaprole 无盐牛油
  • ½茶匙 盐
  • 120克 细砂糖
  • 60克 蜜糖

材料 B

  • 5颗 鸡蛋(B蛋)

材料 C

  • 1包 牛油蛋糕预拌粉

材料 D

  • 50克 杏仁粉
  • 80克 杏仁碎(烤熟)

材料 E

  • 100克 Meadow Fresh 牛奶
  • 100克 杏仁片(装饰用)

准备: 杏仁奶酥

  • 30克 细砂糖
  • 50克 面粉
  • 50克 Echte Boter/Conaprole 无盐牛油
  • 50克 杏仁碎(烤熟)
  • ¼ 茶匙 BWY香草精

Place all ingredients into a mixing bowl and mix until just combined.

Method:

  1. Place ingredients A into mixing bowl and beat at medium speed for 2 minutes.
  2. Scrape bowl then turn to high speed and beat for another 10 minutes. Scrape the bowl in between the beating time.
  3. Turn to medium speed and then add ingredients B into 2 to 3 portions until finish and beat well after each addition. Then beat ingredients C and mix until smooth, and add ingredients D and mix well. Lastly add ingredients E, mix until well incorporated.
  4. Pour mixture into 9” inch square/round cake pan which is lined with baking paper. Sprinkle with almond crumble topping and almond slice on top of the batter.
  5. Bake in pre-heated oven at 180°C for 35-40 minutes or until cooked.

Cara membuat:

  1. Masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk dan pukul dengan kelajuan sederhana selama 2 minit.
  2. Mengikis mangkuk mixer dengan spatula, selepas itu pukul dengan kelajuan tinggi selama 10 minit. Selalu mengikis mangkuk mixer dalam proses mengadun.
  3. Tukar ke kelajuan sederhana dan masukkan bahan B sedikit demi sedikitdan gaul dengan sebati. Tambahkan bahan C dan kacau sehingga menjadi halus, masukkan bahan D dan kacau sehingga sebati. Akhirnya masukkan bahan E, dan sambung gaul sehingga semua bahan campur sebati.
  4. Tuangkan adunan ke loyang empat segi/bulat 9” yang telah dialas kertas minyak. Hiaskan dengan almond crumble topping dan kepingan badam di atas adunan yang telah disediakan.
  5. Bakar pada suhu 180°C selama 35-40 minit.

做法:

  1. 把材料A放入搅拌盆内,以中速度搅拌2分钟。
  2. 用挂到把碗里的面糊刮干净,然后再把速度调高搅拌10分钟。搅拌期间,需要时不时用刮刀把边边的面糊刮干净。
  3. 把速度调至中速,然后把材料B分次加入直到全部材料混合均匀。加入材料C搅拌至面糊滑顺,然后加入材料D搅拌均匀。最后加入材料E,搅拌均匀。
  4. 把面糊倒入已铺上一层油纸的9“四方/圆形烤盘。在面糊上轻轻的撒上准备好的杏仁奶酥以及杏仁片。
  5. 把面糊放入预热烤箱以180°C 烘烤35-40分钟。