
Almond Crumble Cake

Ingredients
Ingredients (A):
- 250gm Echte Boter Butter (unsalted)
- ½tsp salt
- 120gm caster sugar
- 60gm pure honey
Ingredients (B):
- 5nos eggs (grade B)
Ingredients (C):
- 480gm BWY Butter Cake Mix
Ingredients (D):
- 50gm ground almond
- 80gm toasted almond diced
Ingredients (E):
- 100gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk
- 100gm almond slice (for sprinkle)
Prepare for Almond Crumble Topping:
- 30gm caster sugar
- 50gm all-purpose flour
- 50gm Echte Boter Butter (unsalted)
- 50gm toasted almond diced
- ¼ tsp BWY Vanilla Essence (premium)
Place all ingredients into a mixing bowl and mix until just combined.
Bahan:
Bahan A:
- 250gm Mentega Echte Boter (tanpa garam)
- ½ sudu kecil garam
- 120gm gula kastor
- 60gm madu
Bahan B:
- 5biji telur (saiz B)
Bahan C:
- 480gm Adunan Kek Mentega BWY
Bahan D:
- 50gm tepung badam
- 80gm badam cincang (dibakar)
Bahan E:
- 100gm Susu UHT Penuh Krim Meadow Fresh
- 100gm kepingan badam (untuk hiasan)
Untuk Almond Crumble Topping:
- 30gm gula kastor
- 50gm tepung
- 50gm Mentega Echte Boter (tanpa garam)
- 50 gm badam cincang (dibakar)
- ¼ tsp Esen Vanilla BWY (premium)
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati.
材料:
材料 A:
- 250克 Echte Boter 无盐牛油
- ½茶匙 盐
- 120克 细砂糖
- 60克 蜜糖
材料 B:
- 5颗 鸡蛋(B蛋)
材料 C:
- 480克 牛油蛋糕预拌粉
材料 D:
- 50克 杏仁粉
- 80克 杏仁碎(烤熟)
材料 E:
- 100克 Meadow Fresh 牛奶
- 100克 杏仁片(装饰用)
准备 杏仁奶酥:
- 30克 细砂糖
- 50克 面粉
- 50克 Echte Boter 无盐牛油
- 50克 杏仁碎(烤熟)
- ¼ 茶匙 BWY香草精
将所有原料放入搅拌碗中,搅拌至刚好混合。
Method:
- Place ingredients A into mixing bowl and beat at medium speed for 2 minutes.
- Scrape bowl then turn to high speed and beat for another 10 minutes. Scrape the bowl in between the beating time.
- Turn to medium speed and then add ingredient B into 2 to 3 portions until finish and beat well after each addition. Then, beat ingredient C and mix until smooth, and add ingredients D and mix well. Lastly, add ingredients E, mix until well incorporated.
- Pour mixture into 9” inch square/round cake pan which is lined with baking paper. Sprinkle with almond crumble topping and almond slice on top of the batter.
- Bake in preheated oven at 180°C for 35-40 minutes or until cooked.
Cara membuat:
- Masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk dan pukul dengan kelajuan sederhana selama 2 minit.
- Kikis adunan di dalam mangkuk pengadun dengan spatula, selepas itu pukul dengan kelajuan tinggi selama 10 minit. Kikis adunan secara berterusan sepanjang proses pengadunan.
- Tukar ke kelajuan sederhana dan masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan gaul sebati. Tambahkan bahan C dan kacau sehingga halus, masukkan bahan D dan kacau sebati. Akhirnya, masukkan bahan E, dan terus gaul sehingga semua bahan sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang empat segi/bulat 9” yang telah dialas dengan kertas minyak. Hiaskan dengan almond crumble topping dan kepingan badam di atas adunan yang telah disediakan.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 35-40 minit.
做法:
- 把材料A放入搅拌盆内,以中速度搅拌2分钟。
- 用挂到把碗里的面糊刮干净,然后再把速度调高搅拌10分钟。搅拌期间,需要时不时用刮刀把边边的面糊刮干净。
- 把速度调至中速,然后把材料B分次加入直到全部材料混合均匀。加入材料C搅拌至面糊滑顺,然后加入材料D搅拌均匀。最后加入材料E,搅拌均匀。
- 把面糊倒入已铺上一层油纸的9“四方/圆形烤盘。在面糊上轻轻的撒上准备好的杏仁奶酥以及杏仁片。
- 把面糊放入预热烤箱以180°C 烘烤35-40分钟。