BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Almond Crumble Cake

Ingredients

Ingredients (A):

  • 250gm Echte Boter Butter (unsalted)
  • ½tsp salt
  • 120gm caster sugar
  • 60gm pure honey

Ingredients (B):

  • 5nos eggs (grade B)

Ingredients (C):

  • 480gm BWY Butter Cake Mix

Ingredients (D):

  • 50gm ground almond
  • 80gm toasted almond diced

Ingredients (E):

  • 100gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk
  • 100gm almond slice (for sprinkle)

Prepare for Almond Crumble Topping:

  • 30gm caster sugar
  • 50gm all-purpose flour
  • 50gm Echte Boter Butter (unsalted)
  • 50gm toasted almond diced
  • ¼ tsp BWY Vanilla Essence (premium)

Place all ingredients into a mixing bowl and mix until just combined.

Bahan:

Bahan A:

  • 250gm Mentega Echte Boter (tanpa garam)
  • ½ sudu kecil garam
  • 120gm gula kastor
  • 60gm madu

Bahan B:

  • 5biji telur (saiz B)

Bahan C:

  • 480gm Adunan Kek Mentega BWY

Bahan D:

  • 50gm tepung badam
  • 80gm badam cincang (dibakar)

Bahan E:

  • 100gm Susu UHT Penuh Krim Meadow Fresh
  • 100gm kepingan badam (untuk hiasan)

Untuk Almond Crumble Topping:

  • 30gm gula kastor
  • 50gm tepung
  • 50gm Mentega Echte Boter (tanpa garam)
  • 50 gm badam cincang (dibakar)
  • ¼ tsp Esen Vanilla BWY (premium)

Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati.

材料:

材料 A:

  • 250克 Echte Boter 无盐牛油
  • ½茶匙 盐
  • 120克 细砂糖
  • 60克 蜜糖

材料 B:

  • 5颗 鸡蛋(B蛋)

材料 C:

  • 480克 牛油蛋糕预拌粉

材料 D:

  • 50克 杏仁粉
  • 80克 杏仁碎(烤熟)

材料 E:

  • 100克 Meadow Fresh 牛奶
  • 100克 杏仁片(装饰用)

准备 杏仁奶酥:

  • 30克 细砂糖
  • 50克 面粉
  • 50克 Echte Boter 无盐牛油
  • 50克 杏仁碎(烤熟)
  • ¼ 茶匙 BWY香草精

将所有原料放入搅拌碗中,搅拌至刚好混合。

Method:

  1. Place ingredients A into mixing bowl and beat at medium speed for 2 minutes.
  2. Scrape bowl then turn to high speed and beat for another 10 minutes. Scrape the bowl in between the beating time.
  3. Turn to medium speed and then add ingredient B into 2 to 3 portions until finish and beat well after each addition. Then, beat ingredient C and mix until smooth, and add ingredients D and mix well. Lastly, add ingredients E, mix until well incorporated.
  4. Pour mixture into 9” inch square/round cake pan which is lined with baking paper. Sprinkle with almond crumble topping and almond slice on top of the batter.
  5. Bake in preheated oven at 180°C for 35-40 minutes or until cooked.

Cara membuat:

  1. Masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk dan pukul dengan kelajuan sederhana selama 2 minit.
  2. Kikis adunan di dalam mangkuk pengadun dengan spatula, selepas itu pukul dengan kelajuan tinggi selama 10 minit. Kikis adunan secara berterusan sepanjang proses pengadunan.
  3. Tukar ke kelajuan sederhana dan masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan gaul sebati. Tambahkan bahan C dan kacau sehingga halus, masukkan bahan D dan kacau sebati. Akhirnya, masukkan bahan E, dan terus gaul sehingga semua bahan sebati.
  4. Tuangkan adunan ke dalam loyang empat segi/bulat 9” yang telah dialas dengan kertas minyak. Hiaskan dengan almond crumble topping dan kepingan badam di atas adunan yang telah disediakan.
  5. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 35-40 minit.

做法:

  1. 把材料A放入搅拌盆内,以中速度搅拌2分钟。
  2. 用挂到把碗里的面糊刮干净,然后再把速度调高搅拌10分钟。搅拌期间,需要时不时用刮刀把边边的面糊刮干净。
  3. 把速度调至中速,然后把材料B分次加入直到全部材料混合均匀。加入材料C搅拌至面糊滑顺,然后加入材料D搅拌均匀。最后加入材料E,搅拌均匀。
  4. 把面糊倒入已铺上一层油纸的9“四方/圆形烤盘。在面糊上轻轻的撒上准备好的杏仁奶酥以及杏仁片。
  5. 把面糊放入预热烤箱以180°C 烘烤35-40分钟。