
Almond Crumble Cake

Ingredients
Ingredients (A)
- 250gm Echte Boter/Conaprole butter (unsalted)
- ½ tsp salt
- 120gm caster sugar
- 60gm pure honey
Ingredients (B)
- 5 nos eggs (Grade B)
Ingredients (C)
- 1 packet BWY Butter Cake mix
Ingredients (D)
- 50gm ground almond
- 80gm toasted almond diced
Ingredients (E)
- 100gm Meadow Fresh UHT full cream milk
- 100gm almond slice (for sprinkle)
Preparation: Almond Crumble Topping
- 30gm caster sugar
- 50gm all-purpose flour
- 50gm Echte Boter/Conaprole butter (unsalted)
- 50gm toasted almond diced
- ¼ tsp BWY vanilla essence premium
Place all ingredients into a mixing bowl and mix until just combined.
Bahan:
Bahan A
- 250gm mentega Echte Boter/Conaprole butter (unsalted)
- ½ sudu kecil garam
- 120gm gula kastor
- 60gm madu
Bahan B
- 5 biji telur (saiz B)
Bahan C
- 1 pek Adunan Kek Mentega
Bahan D
- 50gm tepung badam
- 80gm badam cincang (dibakar)
Bahan E
- 100gm susu Meadow Fresh
- 100gm kepingan badam (untuk hiasan)
Penyediaan: Almond Crumble Topping
- 30gm gula kastor
- 50gm tepung
- 50gm mentega Echte Boter/Conaprole butter (unsalted)
- 50 gm badam cincang (dibakar)
- ¼ tsp BWY esen vanila
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati.
材料:
材料 A
- 250克 Echte Boter/Conaprole 无盐牛油
- ½茶匙 盐
- 120克 细砂糖
- 60克 蜜糖
材料 B
- 5颗 鸡蛋(B蛋)
材料 C
- 1包 牛油蛋糕预拌粉
材料 D
- 50克 杏仁粉
- 80克 杏仁碎(烤熟)
材料 E
- 100克 Meadow Fresh 牛奶
- 100克 杏仁片(装饰用)
准备: 杏仁奶酥
- 30克 细砂糖
- 50克 面粉
- 50克 Echte Boter/Conaprole 无盐牛油
- 50克 杏仁碎(烤熟)
- ¼ 茶匙 BWY香草精
Place all ingredients into a mixing bowl and mix until just combined.
Method:
- Place ingredients A into mixing bowl and beat at medium speed for 2 minutes.
- Scrape bowl then turn to high speed and beat for another 10 minutes. Scrape the bowl in between the beating time.
- Turn to medium speed and then add ingredients B into 2 to 3 portions until finish and beat well after each addition. Then beat ingredients C and mix until smooth, and add ingredients D and mix well. Lastly add ingredients E, mix until well incorporated.
- Pour mixture into 9” inch square/round cake pan which is lined with baking paper. Sprinkle with almond crumble topping and almond slice on top of the batter.
- Bake in pre-heated oven at 180°C for 35-40 minutes or until cooked.
Cara membuat:
- Masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk dan pukul dengan kelajuan sederhana selama 2 minit.
- Mengikis mangkuk mixer dengan spatula, selepas itu pukul dengan kelajuan tinggi selama 10 minit. Selalu mengikis mangkuk mixer dalam proses mengadun.
- Tukar ke kelajuan sederhana dan masukkan bahan B sedikit demi sedikitdan gaul dengan sebati. Tambahkan bahan C dan kacau sehingga menjadi halus, masukkan bahan D dan kacau sehingga sebati. Akhirnya masukkan bahan E, dan sambung gaul sehingga semua bahan campur sebati.
- Tuangkan adunan ke loyang empat segi/bulat 9” yang telah dialas kertas minyak. Hiaskan dengan almond crumble topping dan kepingan badam di atas adunan yang telah disediakan.
- Bakar pada suhu 180°C selama 35-40 minit.
做法:
- 把材料A放入搅拌盆内,以中速度搅拌2分钟。
- 用挂到把碗里的面糊刮干净,然后再把速度调高搅拌10分钟。搅拌期间,需要时不时用刮刀把边边的面糊刮干净。
- 把速度调至中速,然后把材料B分次加入直到全部材料混合均匀。加入材料C搅拌至面糊滑顺,然后加入材料D搅拌均匀。最后加入材料E,搅拌均匀。
- 把面糊倒入已铺上一层油纸的9“四方/圆形烤盘。在面糊上轻轻的撒上准备好的杏仁奶酥以及杏仁片。
- 把面糊放入预热烤箱以180°C 烘烤35-40分钟。