BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

White Sandwich Loaf Bread

Ingredients:

  • 500gm BWY Bread Flour
  • 50gm castor sugar
  • 10gm salt
  • 30gm milk powder
  • 1 tsp BWY Soft Pro Bread Improver
  • 11gm Eagle Sachet Instant Yeast
  • 50gm Echte Boter Butter (salted)
  • 250-260 gm +/- chilled water

Bahan:

  • 500gm Tepung Roti BWY
  • 50gm gula kastor
  • 10gm garam
  • 30gm tepung susu
  • 1tsp BWY Soft Pro Bread Improver
  • 11gm Yis Segera Eagle
  • 50gm Mentega Echte Boter (dengan garam)
  • 250-260gm air sejuk

材料:

  • 500克 高筋面粉
  • 50克 细砂糖
  • 10克 盐
  • 30克 奶粉
  • 1茶匙 面包改良剂
  • 11克  酵母
  • 50克 牛油
  • 250-260克 冷水

Method:

  1. Combine/Mix all of the ingredients and knead them by using a stand mixer or bread maker until forming a smooth and fully elastic dough texture.
  2. Transfer the dough to a larger bowl and have it greased (to prevent the dough from sticking to the bowl). Cover the bowl and let the dough rise slightly and form a puffy texture. (Leave for 1 hour)
  3. Divide the dough into 455gm each and roll it into a ball shape and let it rest for 10 minutes. Lightly spread a little butter on the prepared standard sandwich loaf pan.
  4. Once the dough rises beautifully, transfer it into the work surface that has been lightly oiled. Shape the dough into a rectangular shape. Then, fold and roll it a little bit and put it in a loaf pan.
  5. Once again, cover the dough with plastic wrap and let it rise for about 45 minutes. (Usually, the dough will rise about ½” below the lip of the pan)
  6. Preheat your oven to 200°C. Carefully cover the dough onto the pan, and let it rest for an additional 15 minutes while the oven is pre-heated.
  7. Bake it for 25-28 minutes. Remove the pan from the oven, lift the lid carefully, and return the bread into the oven to bake for another additional 10 to 15 minutes until it turns golden brown on the top.
  8. Immediately remove the bread from the pan after baking and leave it to cool on a rack (So that the bottom of the bread does not become damp).

Cara Membuat

  1. Campur semua bahan dan gaulkan sehingga sebati. Uli adunan menggunakan ‘mixer’ atau ‘bread maker’ hingga doh tersebut menjadi berkilat dan licin.
  2. Pindahkan doh ke dalam mangkuk yang lebih besar dan telah disapu minyak (untuk elakkan doh melekat pada mangkuk). Tutup mangkuk dan biarkan doh berehat selama 1 jam. Doh akan menjadi gebu dan kembang.
  3. Bahagikan doh kepada 455gm (setiap satu), uli doh menjadi bentuk bulat lalu rehatkannya selama 10 minit. Sapukan sedikit mentega di atas loaf pan yang telah disediakan.
  4. Setelah doh kembang dengan cantik, pindahkannya ke permukaan kerja yang telah disapukan dengan sedikit minyak. Bentukkan doh ke bentuk segi empat. Kemudian, lipat dan gulung sedikit doh dan masukkannya kedalam loaf pan.
  5. Sekali lagi, tutup doh menggunakan wrap plastic dan biarkan ia kembang kira-kira 45 minit. (Biasanya ia akan kembang ½” hingga ke atas penutup loaf pan itu).
  6. Panaskan oven pada suhu 200°C. Tutupkan doh dengan penutup loaf pan dan rehatkan doh selama 15 minit tambahan sementara menunggu oven dipanaskan.
  7. Bakar doh selama 25 – 28 minit. Keluarkan loaf pan dari oven. Dengan berhati-hati, buka penutupnya dan masukkan kembali roti tersebut ke dalam oven untuk dibakar sekali lagi selama 10 hingga 15 minit atau sehingga bahagian atas roti bertukar kepada warna kekuningan.
  8. Segera keluarkan roti dari loaf pan selepas dibakar and letakkan ia diatas redai untuk proses penyejukkan (ia dapat mengelakkan bahagian bawah roti daripada menjadi lembab).

做法:

  1. 把全部材料加在一起,启动搅拌机或面包机将所有材料揉成面团,然后继续揉,直到面团出膜。
  2. 将面团整圆,盖上盖子,让面团发酵至蓬松约一小时。视情况而定,面团不一定发酵至两倍大。
  3. 将面团分成每小团455克,然后揉成圆形,休面10分钟。将面包模涂上薄薄一层牛油。
  4. 在案板上撒一些干面粉,取出面团,用擀面杖擀成长长的片,将面团从一端卷到另一端,然后放在面包模里。盖上湿布,进行二次发酵。大约45分钟,面团将发酵至约面包模的大小。
  5. 以200°C预热烤箱,在这时候将面包模具盖上,让面团再休息约15分钟。
  6. 将面包放入烤箱烤约25-28分钟。取出面包模具的盖子,然后再将面包烤约10-15分钟,或烤至面包表面金黄色。将面包取出,然后放在架子上待凉。