BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Cherry Butter Cookies

Ingredients:

  • 250gm Echte Boter butter (salted/unsalted)
  • 400gm BWY biscuit mix
  • 1 tsp vanilla essence
  • 1 nos egg yolk
  • 1 box cherries (red/green) – cut into small pieces

Bahan:

  • 250gm mentega Echte Boter (bergaram/tidak bergaram)
  • 400gm BWY adunan biskut
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 biji kuning telur
  • 1 kotak ceri (merah/hijau) – dipotong kecil

材料:

  • 250 克 Echte Boter牛油
  • 400 克 BWY饼干预拌粉
  • 1 茶匙 香草精
  • 1 颗 鸡蛋黄
  • 1 盒 樱桃 (红/青) – 切成小块

Method:

  1. In a large bowl, cream together butter and egg yolk, then stir in vanilla essence. Add in biscuit mix and mix well until mixture form a soft dough.
  2. Spoon dough into a piping bag with your preferred nozzle pattern.
  3. Pipe the dough into whirls or flower shapes on a baking tray lined with baking paper.
  4. Place a small piece of cherry in the center of the piped out dough.
  5. Bake at the preheated oven at 150°c for 20-25 minutes or until golden brown, then transfer them onto the wire rack to cool completely.

Cara membuat:

  1. Pukul mentega dan kuning telur. Masukkan esen vanila dan gaul lagi. Masukkan adunan biskut dan kacau sehingga adunan menjadi doh yang lembut.
  2. Selepas itu, masukkan adunan ke dalam beg piping dengan nozzle kegemaran anda.
  3. Pipe adunan di atas dulang pembakar (telah dialas dengan baking paper) mengikut bentuk kesukaan masing-masing.
  4. Hiaskan dengan potongan ceri di atas permukaannya.
  5. Bakar biskut dalam oven yang dipanaskan pada suhu 150°c selama 20-25 minit atau sehingga kekuningan. Setelah siap, letakkan di atas rak dan sejukkan seketika.

做法:

  1. 用打蛋器把牛油和蛋黄搅匀成松发状态,然后加入香草精。加入饼干预拌粉,然后揉成面团。
  2. 将面团放入配上星型的挤花袋里。
  3. 在烤盘上挤上喜欢的型状。
  4. 在挤好的面团中间放上一小块樱桃。
  5. 放入预热烤箱以150˚ C烘烤20-25分钟,或烤至金黄色。取出放凉。