BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Watermelon Bubble Rice Crisp

Ingredients:

  • 22gm Conaprole butter
  • 150gm marshmallows
  • 200gm bubble rice
  • 20gm BWY chocolate chips
  • Few drops of red and apple green colouring

Bahan:

  • 22gm mentega Conaprole
  • 150gm marshmallows
  • 200gm bubble rice
  • 20gm cip coklay
  • Sedikit pewarna merah dan hijau

材料:

  • 22克 牛油

  • 150克 棉花糖

  • 200克 脆米

  • 200克 巧克力豆

  • 少量 红和绿色素

Method:

  1. In a saucepan, melt half of the butter over low heat.
  2. Add half of the marshmallows and stir until melted and well blended.
  3. Stir in green food coloring. Add half of the buble rice and stir until fully coated with melted marshmallow. Remove from heat.
  4. Using a lightly buttered spatula, press green mixture into the loose base round pan lined with baking paper along the rim, leaving the centre hollow.
  5. Repeat steps 1-3 with red colouring.
  6. Pour red mixture into the center of the loose base round pan and press the mixture with spatula.
  7. Put the chocolate chips on top of the red mixture as decoration. Let it cool completely and cut into wedges to serve.

Cara membuat:

  1. Dalam periuk (non-stick), cairkan separuh mentega dengan api kecil.
  2. Masukkan separuh marshmallow dan kacau sehingga marshmallow cair.
  3. Masukkan sedikit pewarna hijau dan kacau sehingga sebati. Campurkan separuh bubble rice ke dalam adunan dan gaul sehingga marshmallow bersalut sekata dengan bubble rice. Tutup api.
  4. Tuangkan bubble rice yang berwarna hijau ke dalam loyang (loose base round) yang telah dilapis dengan kertas minyak. Guna spatula yang telah disapukan dengan mentega untuk menbentukkan bubble rice menjadi bentuk seperti donut.
  5. Ulangi langkah 1-3 dengan pewarna merah.
  6. Tuangkan bubble rice merah ke bahagian tengah loyang dan tekan dengan spatula hingga sekata permukaannya.
  7. Hiaskan bubble rice merah dengan cip coklat. Biarkan bubble rice sejuk sehingga menjadi keras, potong dan boleh dihidangkan.

做法:

  1. 不粘锅,小火融化一半的牛油。
  2. 加入一半的棉花糖,搅拌至完全融化及均匀。

  3. 加入绿色素,搅拌均匀。加入一半的脆米,搅拌至全部脆米裹上一层溶化棉花糖。熄火。

  4. 在一个活底圆形蛋糕模具底部铺上油纸。用涂了一层牛油的抹刀把青色的脆米混合物在模具的四周铺一圈,中间留空。

  5. 重复步骤1-3,把红色的脆米做好。

  6. 把红色脆米放入刚刚圆形的模具,把中间填满然后压紧。

  7. 在红色部分放点巧克力豆做装饰。等冷却后脱模切块即可。