BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Walnut Cookies

Ingredients:

  • 250gm BWY Biscuit Flour
  • 70gm walnut (toasted & coarsely chopped)
  • 100gm corn oil
  • 75gm castor sugar
  • 1/2tsp baking soda
  • 1nos egg
  • black sesame
  • 1nos egg (for egg wash)

Bahan:

  • 250gm Tepung Biskut BWY

  • 70gm walnut (dibakar & dipotong kecil)
  • 100gm minyak jagung
  • 75gm gula kastor
  • 1/2sudu kecil serbuk penaik
  • 1biji telur
  • Bijan hitam
  • 1biji telur (untuk sapuan)

材料:

  • 250克 BWY饼干粉
  • 70克 核桃仁(烤熟且擀碎)
  • 100克 玉米油
  • 75克 白砂糖
  • 1/2小匙 小苏打
  • 1颗 鸡蛋
  • 适量 芝麻
  • 1颗 鸡蛋(蛋黄液)

Method:

  1. Ayak tepung biskut dan serbuk penaik, ketepikan.
  2. Dalam satu mangkuk besar, putar minyak dengan telur sehingga kembang.
  3. Masukkan gula dan putar sehingga sebati.
  4. Masukkan tepung perlahan-lahan dan guna spatula gaul sehingga sebati. Masukkan walnut, gaul sehingga sebati.
  5. Gaul sehingga adunan menjadi doh yang lembut.
  6. Bahagikan doh kepada bebola, 30gm sebiji. Susun di atas loyang yang telah dilapikkan dengan kertas minyak.
  7. Guna tangan leperkan bebola doh. Sapukan permukaan dengan telur. Taburkan bijan hitam.
  8. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaksan pada suhu 180°C selama 15 minit.

Cara Membuat:

  1. Campurkan Adunan Murukku, lepa susu, garam dan bijan dalam mangkuk.
  2. Tambahkan air sedikit demi sedikit, untuk membuat adunan lembut. Jangan tambah terlalu banyak air pada satu masa.
  3. Panaskan minyak dalam kuali pada api sederhana.
  4. Masukkan adunan ke dalam acuan murukku.
  5. Tekan acuan dan bentuk spiral pada cloth baking paper.
  6. Goreng hingga warna keemasan dan ranggup.
  7. Biarkan murukku sejuk dahulu dan simpan dakam bekas kedap udara.

做法:

  1. 将饼干粉与小苏打提前过筛备用。
  2. 准备一个干净的盆,盆内加入玉米油和一个鸡蛋,用蛋抽搅拌均匀。
  3. 加入白糖,混合均匀。
  4. 倒入过筛好的面粉与小苏打,用刮刀翻拌均匀。然后加入核桃碎。
  5. 翻拌均匀后,用手抓成团即可(成团即可,不要过度揉搓)。
  6. 将面团分成30克的小面团,揉圆后放在烤盘上。
  7. 然后将小球都轻轻的压扁。最后在面团的表面涂上全蛋液,粘上芝麻即可。
  8. 烤箱提前预热180度,中层,上下火烤15分钟即可。