BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Vanilla Cake

Ingredients:

  • 250gm BWY Vanilla Sponge Mix
  • 185gm eggs (weight without shells)
  • 50ml water
  • 75gm butter (melted)
  • 240ml Toppin’ Pride
  • 20gm icing sugar

Bahan-Bahan:

  • 250gm Adunan Kek Span BWY
  • 185gm telur (timbang tanpa kulit)
  • 50ml air
  • 75gm mentega (dicairkan)
  • 240ml Toppin’ Pride
  • 20gm gula aising

材料:

材料 A

  • 250克 海绵蛋糕预拌粉
  • 185克 鸡蛋(去壳重量)
  • 50毫升 水
  • 75克 牛油(溶化)
  • 240毫升 奶油
  • 20克 细糖粉

Method:

For Sponge Cake

  1. Preheat oven at 180°C.
  2. Whisk on top speed sponge mix, eggs and water for 5-6 minutes.
  3. Fold in melted butter (preferably holding the whisk manually). Pour the batter into a baking pan lined with parchment paper.
  4. Bake for 40-50 minutes at 180°C. Set aside and let it cool completely.

For Whipping Cream

  1. Pour Toppin’ Pride and icing sugar into the cold bowl and whisk from medium to high speed to stiff peaks form, about 3 minute (do not over beat).
  2. Cut cake into 2 layers.
  3. Place the first layer of cake on your serving tray, spread the cream filling evenly, place the second layer on top. Lastly spread the cream smoothly over the cake.
  4. After decorate the cake, put the cake into fridge for another 30 minutes before serving.

Cara Membuat:

Untuk Kek Span

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180˚C.
  2. Putar dengan laju adunan kek span, telur dan air selama 5-6 minit,
  3. Campurkan mentega, tuangkan adunan ke dalam tin pembakar yang telah dialas kertas minyak.
  4. Bakar selama 40-50 minit pada suhu 180˚C. Keluarkan kek dan biarkan sejuk.

Untuk Whipping Cream

  1. Tuangkan Toppin’Pride dan gula aising ke dalam bekas yang sejuk dan pukul dari kelajuan sederhana sehingga tinggi. Selepas 3 minit, ia akan mula kelihatan pekat (jangan terlebih pukul).
  2. Potong kek menjadi 2 lapisan.
  3. Letakkan lapisan pertama kek di atas cakeboard, sapukan dengan krim secara rata, tutup dengan lapisan kek ke-2. Akhirnya, sapu krim pada keseluruhan kek.
  4. Hiaskan kek dan simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit sebelum dihidang.

做法:

准备:海绵蛋糕

  1. 把烤箱预热至180°C。
  2. 把蛋糕预拌粉,鸡蛋和水快速搅拌5-6分钟。
  3. 加入溶化牛油,然后把蛋糕糊倒入铺了一层油纸的烤模。
  4. 把蛋糕放入预热烤箱以180 °C烘烤40-50分钟。拿出待凉。

准备:奶油

  1. 把淡奶油和细糖粉倒入冷盆内,以中速至高速打至淡奶油已经有明显的纹路,提起打蛋头不会滴落下来即可,约3分钟。
  2. 把蛋糕切成两片。
  3. 把一片蛋糕放在转盘上,先用抹刀抹上一层鲜奶油。然后盖上第二层蛋糕,最后把奶油铺满整个蛋糕表面。
  4. 装饰后,放入冰箱冷藏定型30分钟。