
Vanilla Cake

Ingredients:
- 250gm BWY Vanilla Sponge Mix
- 185gm eggs (weight without shells)
- 50ml water
- 75gm butter (melted)
- 240ml Toppin’ Pride
- 20gm icing sugar
Bahan-Bahan:
- 250gm Adunan Kek Span BWY
- 185gm telur (timbang tanpa kulit)
- 50ml air
- 75gm mentega (dicairkan)
- 240ml Toppin’ Pride
- 20gm gula aising
材料:
材料 A
- 250克 海绵蛋糕预拌粉
- 185克 鸡蛋(去壳重量)
- 50毫升 水
- 75克 牛油(溶化)
- 240毫升 奶油
- 20克 细糖粉
Method:
For Sponge Cake
- Preheat oven at 180°C.
- Whisk on top speed sponge mix, eggs and water for 5-6 minutes.
- Fold in melted butter (preferably holding the whisk manually). Pour the batter into a baking pan lined with parchment paper.
- Bake for 40-50 minutes at 180°C. Set aside and let it cool completely.
For Whipping Cream
- Pour Toppin’ Pride and icing sugar into the cold bowl and whisk from medium to high speed to stiff peaks form, about 3 minute (do not over beat).
- Cut cake into 2 layers.
- Place the first layer of cake on your serving tray, spread the cream filling evenly, place the second layer on top. Lastly spread the cream smoothly over the cake.
- After decorate the cake, put the cake into fridge for another 30 minutes before serving.
Cara Membuat:
Untuk Kek Span
- Panaskan ketuhar pada suhu 180˚C.
- Putar dengan laju adunan kek span, telur dan air selama 5-6 minit,
- Campurkan mentega, tuangkan adunan ke dalam tin pembakar yang telah dialas kertas minyak.
- Bakar selama 40-50 minit pada suhu 180˚C. Keluarkan kek dan biarkan sejuk.
Untuk Whipping Cream
- Tuangkan Toppin’Pride dan gula aising ke dalam bekas yang sejuk dan pukul dari kelajuan sederhana sehingga tinggi. Selepas 3 minit, ia akan mula kelihatan pekat (jangan terlebih pukul).
- Potong kek menjadi 2 lapisan.
- Letakkan lapisan pertama kek di atas cakeboard, sapukan dengan krim secara rata, tutup dengan lapisan kek ke-2. Akhirnya, sapu krim pada keseluruhan kek.
- Hiaskan kek dan simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit sebelum dihidang.
做法:
准备:海绵蛋糕
- 把烤箱预热至180°C。
- 把蛋糕预拌粉,鸡蛋和水快速搅拌5-6分钟。
- 加入溶化牛油,然后把蛋糕糊倒入铺了一层油纸的烤模。
- 把蛋糕放入预热烤箱以180 °C烘烤40-50分钟。拿出待凉。
准备:奶油
- 把淡奶油和细糖粉倒入冷盆内,以中速至高速打至淡奶油已经有明显的纹路,提起打蛋头不会滴落下来即可,约3分钟。
- 把蛋糕切成两片。
- 把一片蛋糕放在转盘上,先用抹刀抹上一层鲜奶油。然后盖上第二层蛋糕,最后把奶油铺满整个蛋糕表面。
- 装饰后,放入冰箱冷藏定型30分钟。