BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

The Elegant (Almond Pineapple Biscuit)

Ingredients:

  • 250gm BWY biscuit mix
  • 50gm ground almond
  • 150gm Echte Boter butter
  • 300gm BWY pineapple paste
  • 100gm almond diced

Bahan:

  • 250gm tepung biskut BWY
  • 50gm serbuk badam
  • 150gm mentega Echte Boter
  • 300gm inti nenas BWY
  • 100gm badam hancur

材料:

  • 250克 BWY饼干预拌粉
  • 50克 杏仁粉
  • 150克 Echte Boter牛油
  • 300克 BWY黄梨陷
  • 100克 杏仁碎

Method:

  1. Beat butter, biscuit mix and ground almond until well combined.
  2. Weight dough to about 8gms each and roll to ball form.
  3. Slightly flatten the ball and use thumb to press a hole in the middle.
  4. Egg wash the cookies.
  5. Weight pineapple paste to about 5gms each and roll to ball form.
  6. Stick almond diced around the pineapple paste ball before placing it on top of the thumb’s hole.
  7. Bake for around 20 minutes in preheated oven at 175°C.

Cara membuat:

  1. Campurkan mentega, tepung biskut dan serbuk badam dan gaul sehingga menjadi doh.
  2. Bahagikan doh itu kepada 8gm bulat kecil.
  3. Guna ibu jari tekan di tengah doh itu untuk masukkan inti nenas.
  4. Sapu permukaan doh menggunakan kuning telur.
  5. Bahagikan inti nenas kepada 5gm bulat kecil.
  6. Salutkan inti nenas dengan badam hancur, kemudian letakkan inti nenas di atas doh yang telah disediakan.
  7. Bakar pada suhu 175°C selama 20 minit.

做法:

  1. 将牛油,饼干预拌粉以及杏仁粉混合均匀后揉成面团。
  2. 将面团分成每小团8克,搓圆。
  3. 在小球的中间用拇指按压出一个凹洞。
  4. 在饼干面团上刷一层鸡蛋液。
  5. 将黄梨陷分成每小团5克,搓圆。
  6. 将黄梨陷放入杏仁碎中滚一圈,然后放在已准备好的饼干面团上。
  7. 把饼干放入预热烤箱以175°C 烘烤约20分钟。