BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Swiss Roll Pandan Cake

Ingredients:

  • 1 ½ nos egg yolk
  • ½ tbsp castor sugar
  • 1 tbsp milk powder
  • 1 tbsp FryMax % Pure Coconut Oil
  • 1/5 tsp BWY Vanilla Essence
  • 3 tbsp BWY Cake Flour
  • 3 tbsp corn flour
  • 1 tbsp water
  • 1 ½ nos egg white
  • A pinch of salt
  • A pinch of cream of tartar
  • 2 tbsp castor sugar
  • ¼ tsp Nona Manis Pandan Paste

Bahan:

  • 1 ½ nos kuning telur
  • 1/2 tbsp gula kastor
  • 1 tbsp tepung susu
  • 1 tbsp Minyak Kelapa FryMax 100% Pure
  • 1/5 tsp Esen Vanila BWY
  • 3 tbsp Tepung Kek BWY
  • 3 tbsp tepung jagung
  • 1 tbsp air
  • 1 ½ nos putih telur
  • Secubit garam
  • Secubit krim tartar
  • 2 tbsp gula kastor
  • ¼ tsp Pes Pandan Nona Manis

Method:

  1. Combine egg yolk, castor sugar, milk powder, vegetable oil and mix until well combined.
  2. Add in vanilla essence, cake flour, corn flour and water and mixed well. Then, add in the pandan paste.
  3. In another bowl, combine egg white, salt, tartar cream and castor sugar gradually until an elastic batter is formed.
  4. Mix both until well incorporated.
  5. Pour the batter into a flat rectangular pan lined with baking paper.
  6. Bake in a preheated oven at 150°C for 15-20 minutes or until it turns golden brown.
  7. Remove from oven and roll it while still hot to ease the shaping process.
  8. Once it cool, unroll it and spread the filling in the middle and roll it back.

Cara Membuat:

  1. Campurkan kuning telur, gula kastor, tepung susu, minyak sayuran dan gaul sehingga sebati.
  2. Masukkan esen vanila, tepung kek, tepung jagung dan air dan gaul sebati. Kemudian, masukkan pes pandan.
  3. Di dalam mangkuk lain, campurkan putih telur, garam, krim tartar dan gula kastor sedikit demi sedikit sehingga satu adunan elastic terbentuk.
  4. Campurkan kedua-dua adunan sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam acuan segi empat rata yang telah dilapisi dengan kertas minyak.
  6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150°C selama 15-20 minit atau sehingga berubah kewarna keperangan.
  7. Keluarkan dari ketuhar dan gulung ia sementara masih hangat untuk memudahkan proses membentuk.
  8. Setelah sejuk, buka gulungan dan sapu inti di tengah dan gulungkan semula.