BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Shanghai Mooncake

Ingredients:

  • 500gm BWY biscuit flour
  • 70gm bread flour
  • 50gm BWY custard powder
  • 10gm milk powder
  • 140gm icing sugar
  • 5gm BWY Emplex
  • 350gm Ausicows butter (salted)
  • 2 nos eggs
  • 1kg lotus paste
  • 1kg red bean paste
  • 500gm melon seeds (toasted)

Bahan:

  • 500gm tepung biskut BWY
  • 70gm tepung roti
  • 50gm tepung kastard BWY
  • 10gm tepung susu
  • 140gm gula aising
  • 5gm BWY Emplex
  • 350gm mentega Ausicows (bergaram)
  • 2 biji telur
  • 1kg pes lotus
  • 1kg pes kacang merah
  • 500gm kuaci putih (dibakar)

材料:

  • 500克 饼干粉
  • 70克 面包粉
  • 50克 卡士达粉
  • 10克 牛奶粉
  • 140克 糖粉
  • 5克 BWY 饼干酥脆粉
  • 350克 Ausicows有盐牛油
  • 2颗 鸡蛋
  • 1公斤 莲蓉馅
  • 1公斤 红豆馅
  • 500克 白瓜子(烤熟)

Method:

  1. Preheat the oven to 180°C.
  2. Combine all the dry ingredients (biscuit flour, bread flour, custard powder, milk powder, icing sugar and emplex) until well blended. Set aside.
  3. Beat butter until creamy, then add in eggs and mix until well incorporated.
  4. Lastly add in dry ingredients and mix until well incorporated into a smooth pastry dough and rest it for 30 minutes. Later, divide the dough into 75gm each.
  5. Add in toasted melon seeds into the paste, mix until well blended. Divide it into 60gm each and roll them into a ball shape.
  6. Take one pastry dough, flatten it. Place one filling in the middle and wrap it.
  7. Place the mooncakes on the baking tray, brush on a thin layer of egg wash.
  8. Bake the mooncakes for 15-20 minutes or until the pastry become golden-brown colour.

Cara membuat:

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C.
  2. Campurkan semua bahan kering (tepung biskut, tepung roti, tepung kastard, tepung susu, gula aising dan BWY Emplex sehingga sebati. Ketepikan.
  3. Pukul mentega sehingga kembang, masukkan telur dan pukul sehingga sebati.
  4. Kemudian masukkan campuran bahan kering tadi dan kacau sehingga sebati sehingga menjadi doh lembut, rehatkan doh selama 30 minit. Lepas itu, bahagikan doh jadi 75gm sebiji.
  5. Masukkan kuaci ke dalam pes lotus dan kacang merah, adun sehingga sebati. Bahagikan jadi 60gm sebiji dan bulatkan.
  6. Ambil satu biji doh, leperkan. Letak 1 biji inti di tengah, balut dan gentel menjadi bebola.
  7. Susun kuih bulan di atas dulang bakar, kemudian sapu 1 lapisan sapuan telur pada permukaan kuih bulan.
  8. Bakar selama 15-20 minit sehingga kulitnya menjadi kekuningan.

做法:

  1. 把烤炉预热至180°C。
  2. 把所有干材料饼干粉,面包粉,卡士达粉,牛奶粉,糖粉,以及饼干酥脆粉搅拌均匀。
  3. 用搅拌器把牛油搅拌至顺滑, 然后加入鸡蛋搅拌均匀。
  4. 然后将刚刚搅拌均匀的干材料倒入蛋液里,继续搅拌成面团,休面30分钟。把面团分成每份75克。
  5. 把瓜子加入莲蓉馅以及红豆馅,揉至均匀。然后把馅料分成每份60克,搓圆。
  6. 把月饼皮按扁后,包入馅料搓圆。
  7. 把月饼整齐的摆放在烤盘上,然后刷上一层薄薄的蛋黄液。
  8. 将月饼放入烤炉烘烤15-20分钟或烤至饼皮金黄即可。