Salted Egg Namak Para

Ingredients:
- 200gm all-purpose flour
- 28gm FryMax 100% Pure Coconut Oil
- 1tsp chilli powder
- 1/4tsp turmeric powder
- 3/4tsp garlic powder
- 1/2tsp cumin seeds
- 1/4tsp carrom seeds
- A pinch of salt
- 110gm (10gm+/-) water
- 1 handful of curry leaves
- 30gm Delimix Salted Egg Seasoning Powder
Bahan:
- 200gm tepung serba guna
- 28gm Minyak Kelapa Frymax 100% Pure
- 1sudu kecil serbuk cili
- 1/4sudu kecil serbuk kunyit
- 3/4sudu kecil serbuk bawang putih
- 1/2sudu kecil biji jintan
- 1/4sudu kecil biji karom
- Sedikit garam
- 110gm (10gm+/-) air
- 1 genggam daun kari
- 30gm Serbuk Perasa Telur Masin Delimix
材料:
- 200克 面粉
- 28克 FryMax椰子油
- 1茶匙 辣椒粉
- ¼茶匙 姜黄粉
- ¾茶匙 蒜粉
- ½茶匙 孜然籽
- ¼茶匙 香旱芹籽/阿加旺籽
- 一点盐
- 110克(10克+/-)水
- 1株 咖喱叶
- 30克 Delimix咸蛋黄调味粉
Method:
- Sieve flour and salt together, add chilli powder, turmeric powder, garlic powder, cumin seeds, carom seeds, oil and mix well with hand.
- Gradually add in water until a soft dough is formed.
- Divide the dough into two parts, flatten one portion of the dough, use a knife or pizza roller and cut into diamonds shape or squares.
- Deep fry in batches until turn into golden brown at both sides, remove from oil and drain well.
- Deep fry curry leaves until crisp and fragrant, remove from oil and drain well.
- In a frying pan over low heat (without oil), stir well salted egg seasoning powder and curry leaves.
- Sprinkle the mixture on the namak para, gently mix well.
Cara Membuat:
- 1.Ayakkan tepung dan garam, masukkan serbuk cili, serbuk kunyit, serbuk bawang putih, biji jintan, biji karom dan minyak, gaul sebati dengan mengunakan tangan.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut.
- Bahagi doh kepada 2 bahagian, ratakan doh menjadi doh yang nipis, potongkan doh menjadi bentuk berlian atau segi empat dengan mengunakan pisau atau ‘pizza roller’.
- Goreng sehingga garing, angkat dan toskan minyak.
- Goreng daun kari sehingga garing dan bau wangi, angkat dan toskan minyak.
- Sangai serbuk perasa telur masin dan daun kari. (goreng tanpa minyak)
- Taburkan campuran ke atas namak para, gaul sebati.
做法:
- 把面粉和盐过筛,加入辣椒粉,姜黄粉,蒜粉,孜然籽,香旱芹籽和油,用手搅拌均匀。
- 一点一点地加入水搅拌成面团。
- 把面团分成两份,把其中一份擀平,用刀或披萨刀割出钻石或四方形。
- 分次放入油锅中,炸至两面金黄,捞起沥干。
- 把咖喱叶放入油锅中,炸至酥脆,捞起沥干。
- 在无油平底锅中,以小火炒香咸蛋黄粉和咖喱叶。
- 把炒好的调味料撒在炸好的Namak Para上,轻轻的翻拌均匀。