BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Salted Egg Almond Cornflakes Cookies

Ingredients:

  • 250gm Ausicows Butter
  • 90gm castor sugar
  • 1nos egg
  • 300gm Aichermühle White Wheat Flour
  • 1/2tsp salt
  • 1/2tsp baking soda
  • 35gm Delimix Salted Egg Seasoning Powder
  • 2tbsp curry leaves
  • 80gm almonds slice (crushed)
  • 80gm Kollvit Cornflakes (crushed)

Bahan:

  • 250gm Mentega Ausicows
  • 90gm gula kastor
  • 1biji telur
  • 300gm Aichermühle White Wheat Flour
  • 1/2sudu kecil garam
  • 1/2sudu kecil serbuk penaik
  • 35gm Serbuk Perasa Telur Masin Delimix
  • 2sudu besar daun kari
  • 80gm kacang badam cincang (dihancurkan)
  • 80gm Kollvit Cornflakes (dihancurkan)

材料:

  • 250克 Ausicows牛油
  • 90克 细砂糖
  • 1颗 鸡蛋
  • 300克 Aichermuhle面粉
  • ½茶匙 盐
  • ½茶匙 苏打粉
  • 35克 Delimix 咸蛋黄调味粉
  • 2汤匙 咖喱叶
  • 80克 杏仁片(擀碎)
  • 80克 Kollvit玉米片(擀碎)

Method:

  1. Preheat the oven to 180°C. 
  2. Cream butter and sugar until light and fluffy, add in egg mix until well blended. 
  3. Add in flour, salt, baking soda, salted egg seasoning powder, mix well. (if the dough is too dry, add a bit coconut oil) 
  4. Add in curry leaves, almond slice and cornflakes, mix until become a soft dough. 
  5. Shape dough into small balls, place the cookies on the lined baking tray, slightly press the cookies using your thumb. 
  6. Bake at 175°C for 10-12 minutes until golden brown.

Cara Membuat:

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C.
  2. Krim mentega dan gula sehingga ringan dan gebu, masukkan telur gaul sehingga sebati.
  3. Masukkan tepung, garam, serbuk penaik, serbuk perasa telur masin, gaul sebati.
  4. Masukkan daun kari, kacang badam dan cornflakes, gaul sehingga menjadi doh lembut.
  5. Bentukkan doh menjadi bebola kecil, letakkan kukis pada dulang pembakar yang telah dilapis, gunakan ibu jari tekan di tengah bebola kukis.
  6. Bakar pada suhu 175°C selama 10-12 minit atau sehingga coklat keemasan.

做法:

  1. 预热烤箱至180 °度。
  2. 打发牛油和糖至蓬松泛白,加入鸡蛋搅拌均匀。
  3. 加入面粉,盐,苏打粉,咸蛋黄粉,搅拌均匀。(如果面团太干,可以加入一点点椰油)
  4. 加入咖喱叶,杏仁片和玉米片,搅拌均匀至软面团。
  5. 把面团搓成小圆球,排放在烤盘上,然后用拇指轻轻按扁。
  6. 以175度烘烤10-12分钟或烤至金黄色。