Salted Egg Almond Cornflakes Cookies
Ingredients:
- 250gm Ausicows Butter
- 90gm castor sugar
- 1nos egg
- 300gm Aichermühle White Wheat Flour
- 1/2tsp salt
- 1/2tsp baking soda
- 35gm Delimix Salted Egg Seasoning Powder
- 2tbsp curry leaves
- 80gm almonds slice (crushed)
- 80gm Kollvit Cornflakes (crushed)
Bahan:
- 250gm Mentega Ausicows
- 90gm gula kastor
- 1biji telur
- 300gm Aichermühle White Wheat Flour
- 1/2sudu kecil garam
- 1/2sudu kecil serbuk penaik
- 35gm Serbuk Perasa Telur Masin Delimix
- 2sudu besar daun kari
- 80gm kacang badam cincang (dihancurkan)
- 80gm Kollvit Cornflakes (dihancurkan)
材料:
- 250克 Ausicows牛油
- 90克 细砂糖
- 1颗 鸡蛋
- 300克 Aichermuhle面粉
- ½茶匙 盐
- ½茶匙 苏打粉
- 35克 Delimix 咸蛋黄调味粉
- 2汤匙 咖喱叶
- 80克 杏仁片(擀碎)
- 80克 Kollvit玉米片(擀碎)
Method:
- Preheat the oven to 180°C.
- Cream butter and sugar until light and fluffy, add in egg mix until well blended.
- Add in flour, salt, baking soda, salted egg seasoning powder, mix well. (if the dough is too dry, add a bit coconut oil)
- Add in curry leaves, almond slice and cornflakes, mix until become a soft dough.
- Shape dough into small balls, place the cookies on the lined baking tray, slightly press the cookies using your thumb.
- Bake at 175°C for 10-12 minutes until golden brown.
Cara Membuat:
- Panaskan ketuhar pada suhu 180°C.
- Krim mentega dan gula sehingga ringan dan gebu, masukkan telur gaul sehingga sebati.
- Masukkan tepung, garam, serbuk penaik, serbuk perasa telur masin, gaul sebati.
- Masukkan daun kari, kacang badam dan cornflakes, gaul sehingga menjadi doh lembut.
- Bentukkan doh menjadi bebola kecil, letakkan kukis pada dulang pembakar yang telah dilapis, gunakan ibu jari tekan di tengah bebola kukis.
- Bakar pada suhu 175°C selama 10-12 minit atau sehingga coklat keemasan.
做法:
- 预热烤箱至180 °度。
- 打发牛油和糖至蓬松泛白,加入鸡蛋搅拌均匀。
- 加入面粉,盐,苏打粉,咸蛋黄粉,搅拌均匀。(如果面团太干,可以加入一点点椰油)
- 加入咖喱叶,杏仁片和玉米片,搅拌均匀至软面团。
- 把面团搓成小圆球,排放在烤盘上,然后用拇指轻轻按扁。
- 以175度烘烤10-12分钟或烤至金黄色。