BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Pineapple Cheese Tart

Ingredients:

Tart:

  • 400gm BWY Pineapple Tart Mix
  • 40gm Mama Lena Parmesan Cheese (grated)
  • 250gm Echte Boter Butter (salted)
  • 2nos egg yolk
  • 2tbsp milk

Cheese Filling:

  • 500gm Cottura Cream Cheese
  • 80gm Echte Boter Butter (salted)
  • 70gm castor sugar
  • 15gm corn flour
  • 2nos egg
  • 100gm whipping cream
  • 100gm plain yoghurt
  • 350gm pineapple paste

Bahan:

Tart:

  • 400gm Adunan Tart Nenas BWY
  • 40gm serbuk parmesan Mama Lena
  • 250gm Mentega Echte Boter (bergaram)
  • 2biji telur kuning
  • 2sudu besar susu

Inti Keju:

  • 500gm Keju Krim Cottura
  • 80gm Mentega Echte Boter (bergaram)
  • 70gm gula kastor
  • 15gm tepung jagung
  • 2biji telur
  • 100gm krim putar
  • 100gm yogurt
  • 350gm pes nenas

材料:

塔皮材料:

  • 400克 BWY黄梨塔预拌粉
  • 40克 磨碎帕默森芝士
  • 250克 Echte Boter有盐牛油
  • 2颗 鸡蛋黄
  • 2大匙 牛奶

芝士馅材料:

  • 500克 Cottura奶油奶酪
  • 80克 Echte Boter有盐牛油
  • 70克 细沙糖
  • 15克 玉米粉
  • 2颗 鸡蛋
  • 100克 淡奶油
  • 100克 酸奶
  • 350克 黄梨陷

Method:

  1. Whisk the butter until light and fluffy, add in egg yolk, mix well.
  2. Add in BWY Pineapple Tart Mix and parmesan cheese gradually until a soft dough is formed. Divide into 30gm each, press the dough into tart mould with your fingers, trim and flute the edge, prick holes at bottom crust with a fork.
  3. Bake it in a preheated oven, at 180°C for 14-15 minutes, set aside.
  4. Whisk cream cheese, butter and sugar until light and fluffy, add in corn flour and mix well.
  5. Add in eggs in 3 times, then add in whipping cream and yoghurt gradually and mix well. Lastly, add in pineapple paste and mix well.
  6. Pour the filling into tart shells, bake at 180°C for 15 minutes, remove from oven, brush a thin layer of egg wash on top of the filling and bake for another 5 minutes.
  7. Cool the tart for 1 hour and chill it in the fridge for 3 hours.

Cara Membuat:

  1. Pukul mentega sehingga kembang, masukkan telur dan gaul sebati.
  2. Masukkan Adunan Tart Nenas BWY dan serbuk parmesan perlahan-lahan sehingga menjadi doh yang lembut. Bahagikan doh kepada 30gm, tekankan doh ke dalam acuan dan cucuk doh itu dengan garpu.
  3. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada 180°C selama 14-15 minit. Ketepikan.
  4. Pukul keju krim, mentega, dan gula sehingga kembang, masukkan tepung jagung dan gaul sehingga sebati.
  5. Masukkan telur dan gaul sehingga sebati, masukkan krim putar dan yogurt perlahan-lahan dan gaul sehingga sebati. Akhirnya, masukkan pes nenas dan gaul sehingga sebati.
  6. Tuangkan adunan keju krim ke dalam tart, bakar pada 180°C selama 15 minit. Keluarkan dan sapukan tart dengan telur (egg wash) dan bakar selama 5 minit.
  7. Biarkan tart sejuk selama 1 jam dan simpan di dalam peti sejuk selama 3 jam.

做法:

  1. 把牛油切成小块然后打发呈乳白状。加入鸡蛋黄搅拌均匀。
  2. 慢慢加入黄梨预拌粉和芝士碎,混合成软面团,把面团取出约30克,用拇指均匀的按压在塔模内,多余的面团用切面刀切掉,然后在塔皮底部用叉子叉一些洞。
  3. 送入预热烤炉里,以180℃烘烤14-15分钟,然后拿出来放凉。
  4. 把奶油奶酪,牛油,以及糖打发至顺滑。然后加入玉米粉搅拌均匀。
  5. 分3次加入鸡蛋,然后慢慢加入淡奶油和酸奶搅拌均匀。 最后,加入黄梨陷搅拌均匀。
  6. 把芝士液倒入烤好的塔皮里,送入烤炉以180℃烘烤15分钟至芝士馅凝固,然后取出,在之塔表面刷上一层蛋黄液,再烤5分钟。
  7. 烤好后放凉约1小时,然后再放入冰箱至少3小时,即可享用。