BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

No-Bake Cream Cheese Mousse

Ingredients:

    • 12pcs Gullon Digestive Roll (finely crushed)
    • 3tbsp Ausicows Unsalted Butter (melted)
    • 226gm Cottura Cream Cheese
    • 185gm Nutberri Hazelnut Spread
    • 1tsp BWY Vanilla Essence
    • 240gm Westgold Whipping Cream

Decoration (optional):

  • whipped topping
  • chocolate flakes
  • chopped hazelnut

Bahan:

  • 12 keping Biskut Gullon (dihancurkan)
  • 3 sudu besar Mentega Ausicows tanpa garam (dicairkan)
  • 226gm Keju Krim Cottura
  • 185gm Lepa Kacang Hazel Nutberri
  • 1sudu kecil Esen Vanila BWY
  • 240gm Krim Putar Westgold

Hiasan (pilihan anda):

  • krim putar
  • kepingan coklat
  • kacang hazel (dicincang)

材料:

  • 12片 Gullon消化饼干(擀碎)
  • 3大匙 Ausicows 无盐牛油 (融化)
  • 226克 Cottura 奶油奶酪
  • 185克 Nutberri 榛子巧克力酱
  • 1茶匙 BWY 香草精
  • 240克 Westgold 鲜奶油

装饰(可自行选择)

  • 鲜奶油
  • 巧克力片
  • 榛子碎

Method:

  1. Mix together the Gullon biscuit crumbs and melted butter. Spoon it into serving cups and press lightly to form a crust layer.
  2. In a large bowl, with an electric mixer, beat cream cheese and Nutberri until smooth. Add in vanilla essence and mix well.
  3. In another bowl, whisk whipping cream using high speed until stiff peak formed. Gently fold in Nutberri cream cheese mixture until well combined. Transfer mixture into piping bag.
  4. Evenly pipe the filling into serving cups, cover with plastic wrap and refrigerate for at least 2 hours before serving.
  5. Garnish with additional whipped topping, chocolate flakes, and/or toasted chopped hazelnuts.

Cara Membuat:

  1. Campurkan biskut Gullon dan mentega lalu gaulkan hingga sebati. Sudukan ke dalam cawan sajian kecil, tekan lembut dan rata menggunakan sudu untuk membentuk lapisan kerak.
  2. Dalam mangkuk besar, gunakan mixer pukul sebati keju krim dan Nutberri sehingga lembut dan gebu. Masukkan esen vanilla, sebatikan.
  3. Dalam mangkuk lain, pukul krim putar dengan kelajuan tinggi sehingga terhasil tekstur “stiff peak”. Masukkan adunan keju krim dan Nutberri tadi, gaul sebati. Kemudian, masukkan adunan tersebut ke dalam beg piping.
  4. Paipkan adunan ke dalam cawan sajian kecil tadi, balut dengan “cling film/wrap plastik” dan masukkan ke dalam peti sejuk selama 2 jam sebelum dihidangkan.
  5. Boleh dihias dengan krim putar, kepingan coklat atau kacang hazel yang dicincang.

做法:

  1. 把饼干和牛油搅拌均匀,分别装入小杯子里,用汤匙按压紧实。
  2. 在一个大碗里,用搅拌器搅拌奶油奶酪和Nutberri酱直到顺滑。然后加入香草精搅拌均匀。
  3. 在另外一个搅拌盆里,用搅拌机以高速把鲜奶油打发。把打发好的鲜奶油加入奶油奶酪糊,由下往上翻拌均匀。装入裱花袋。
  4. 把巧克力慕斯挤在刚刚准备好的饼干杯子里,包上保鲜膜然后放入冰箱冷藏至少2小时。
  5. 可在慕斯上以鲜奶油,巧克力片或榛子碎作装饰。