BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Lemon Tart

Ingredients:

Ingredients A:

  • 3nos egg yolks
  • 1nos whole egg
  • 90ml lemon juice
  • 90gm castor sugar
  • 1tsp vanilla essence
  • 60gm Ausicows butter (chilled and chopped)

Ingredients B:

  • 220gm castor sugar
  • 80ml water
  • 90gm egg whites
  • 1 pinch salt
  • 1/2tsp vanilla essence

Ingredient C:

  • 1 pack BWY tart shell (small)

Bahan:

Bahan A:

  • 3biji telur kuning
  • 1biji telur
  • 90ml jus lemon
  • 90gm gula kastor
  • 1sudu kecil esen vanilla
  • 60gm mentega Ausicows (sejuk dan dipotong kiub)

Bahan B:

  • 220gm gula kastor
  • 80ml air
  • 90gm telur putih
  • 1 cubit garam
  • 1/2sudu kecil esen vanila

Bahan C:

  • 1paket tat kecil BWY

材料:

材料 A:

  • 3颗 蛋黄
  • 1颗 鸡蛋
  • 90毫升 柠檬汁
  • 90克 细砂糖
  • 1茶匙 香草精
  • 60克 Ausicows牛油 (冷,切小块)

材料 B:

  • 220克 细砂糖
  • 80毫升 水
  • 90克 蛋白
  • 少许 盐
  • ½茶匙 香草精

材料 C:

  • 1包 BWY蛋挞皮(小)

Method:

  1. Place all the mini tart shells on the baking tray, bake at 180°C for 3 minutes. Allow the tart shells to cool.
  2. Put all Ingredients A into a pot except butter, slowly cook until mixture become creamy and thicken. After thicken, remove the pot from heat and add in butter, mix well and set aside. Allow mixture to cool.
  3. For Ingredients B, cook sugar and water to 110°C. Put egg white into a mixing bowl and start mixing, slowly pour in hot syrup then stir in salt and vanilla essence. Continue to whip until the meringue cool down and becomes soft peak meringue.
  4. Pipe in the lemon curd in the middle of the tart shell, then pipe the meringues on top of the lemon curd.
  5. Use torch gun and slightly broil the top of the meringue.

Cara Membuat:

  1. Susun semua tat kosong di dulang, bakar pada suhu 180°C selama 3 minit. Biarkan ia sejuk.
  2. Masukkan semua Bahan A kecuali mentega ke dalam periuk kecil dan masak sehingga adunan menjadi pekat. Tutup api, masukkan mentega dan kacau hingga sebati. Ketepikan, biarkan ia sejuk.
  3. Untuk Bahan B, panaskan gula dan air sehingga 110°C. Masuk telur putih ke dalam mangkuk dan putarkan, masukkan sirap gula sedikit demi sedikit sampai habis, kemudian masukkan garam dan esen vanila. Kacau sebati sehingga mereka membentuk soft peak.
  4. Paipkan adunan lemon di tengah-tengah tat kecil, kemudian paipkan meringue di atas adunan lemon.
  5. Guna obor bakar permukaan meringue sehingga menjadi warna caramel.

做法:

  1. 把挞皮排放在烤盘上,以180°C 烘烤3分钟。取出放凉。
  2. 把所有材料A(除了牛油)放入锅里, 煮至浓稠。然后熄火加入牛油,搅拌均匀。放置一旁待冷却。
  3. 准备材料B, 把糖和水烧热至110°C。在搅拌盆内,倒入蛋白然后搅拌,慢慢地倒入糖浆,然后加入少许盐和香草精继续搅拌至中性发泡。
  4. 把柠檬酱挤入挞皮地中间,然后再挤入蛋白霜。
  5. 使用喷火枪,在蛋白上烧出焦糖色。