BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Kuih Ketayap

Ingredients:

Prepare for the Wrap:

  • 250gm all-purpose flour
  • ¼ tsp salt
  • 2 ½ cups water
  • 2 nos eggs
  • 1 tbsp Nona Manis Pandan Paste
  • Cooking oil

Prepare for the Filling:

  • 250gm grated coconut
  • 150gm brown sugar
  • ¼ tsp salt
  • ½ cup water

Bahan:

Untuk Kulit:

  • 250gm tepung serba guna
  • ¼ tsp garam
  • 2 ½ cawan air
  • 2 nos telur
  • 1 tbsp Pes Pandan Nona Manis
  • Minyak masak

Untuk Inti:

  • 250gm kelapa parut
  • 150gm gula perang
  • ¼ tsp garam
  • ½ cawan air

Method:

  1. For the filling, heat a pan and cook brown sugar, water, salt and pandan leaves until sugar dissolves.
  2. Add in grated coconut and sauté until fragrant and water evaporated.  Remove from heat and put aside.
  3. To make the wrap, mix flour and salt in a big bowl.
  4. Add in eggs and water gradually while continuously whisk until all ingredients are well incorporated and smooth.
  5. Add in pandan paste, mix well.
  6. Heat the pan over low heat, apply a thin layer of cooking oil.
  7. Pour about one ladleful batter onto the middle of the pan. Swirl the pan to cover the base of the pan quickly to make a thin wrap.
  8. Let it cook for awhile, remove from pan. Repeat this process for the balance of batter.
  9. To assemble, take 1 sheet of wrap and place the coconut filling in the middle.  Fold both ends and roll.

Cara Membuat:

  1. Untuk inti, panaskan kuali dan masak gula perang, air, garam dan daun pandan sehingga gula larut.
  2. Masukkan kelapa parut dan tumis sehingga wangi dan air meruap. Padamkan api dan ketepikan.
  3. Untuk kulit, campurkan tepung dan garam di dalam mangkuk besar.
  4. Masukkan telur dan air sedikit demi sedikit dan teruskan pukul sehingga semua bahan sebati.
  5. Masukkan pes pandan, gaul sebati.
  6. Panaskan kuali dengan api kecil, sapukan lapisan nipis minyak masak.
  7. Tuangkan kira-kira satu adunan penuh ke tengah kuali. Putar kuali untuk menutup pangkal kuali dengan cepat, menghasilkan lapisan kulit yang nipis.
  8. Biarkan ia masak seketika, angkat dari kuali. Ulangi proses ini untuk adunan yang selebihnya.
  9. Untuk satukannya, ambil 1 helai kulit dan letakkan inti kelapa di tengahnya. Lipat kedua hujung dan gulung.