BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Korean Garlic Cheese Bread

Ingredients:

Bread Dough (Group A):

  • 250gm Good Earth High Protein Flour
  • 38gm sugar
  • 1/4tsp salt
  • 1nos egg (size B)
  • 40gm Ausicows Butter (unsalted)
  • 5gm Eagle Instant Yeast
  • 60gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk (cold)
  • 70gm water

Cream Cheese Filling (Group B):

  • 150gm Cottura Cream Cheese
  • 20gm sugar

Ingredients C:

  • 100gm Ausicows Butter (salted, softened)
  • 15cloves garlic (chopped)
  • 20gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk
  • 2tbsp mayonnaise
  • 25gm honey
  • 3tbsp dried parsley

Bahan:

Doh Roti (Kumpulan A)

  • 250gm Tepung Protein Tinggi Good Earth
  • 38gm gula
  • 1/4tsp garam
  • 1 biji telur (saiz b)
  • 40gm Mentega Ausicows
  • 5gm Yis Segera Eagle
  • 60gm Susu Penuh Krim UHT Meadow Fresh
  • 70gm air

Inti Keju Krim (Kumpulan B)

  • 150gm Keju Krim Cottura
  • 20gm gula

Sos Bawang Putih (Kumpulan C)

  • 100gm Mentega Ausicows
  • 15 biji bawang putih (dicincang)
  • 20gm Susu Penuh Krim UHT Meadow Fresh
  • 2 sudu besar mayonis
  • 25gm madu
  • 3 sudu besar pasli kering

材料:

面包(材料A

  • 250克 Good Earth 面包粉
  • 38克 糖
  • ¼茶匙 盐
  • 1颗 鸡蛋
  • 40克 Ausicows牛油
  • 5克 Eagle 酵母粉
  • 60克 Meadow Fresh 牛奶
  • 70克 水

奶酪陷(材料B

  • 150克 Cottura 奶油奶酪
  • 20克 糖

蒜香奶油(材料C

  • 100克 Ausicows牛油
  • 15颗 蒜米(切碎)
  • 20克 Meadow Fresh牛奶
  • 2大匙 美乃滋
  • 25克 蜜糖
  • 3大匙 干香菜

Method:

  1. To make a dough, place Group A ingredients into mixing bowl with dough hook, mix using low speed for 3 minutes.
  2. Continue kneading on medium-low speed until completely incorporated and the dough is smooth, shiny, and elastic.
  3. Allow the dough to rise in a covered bowl until it’s doubled in size (45-60 minutes).
  4. Place the dough on a lightly floured surface, divide it into 83gm each. Shape it into smooth balls.
  5. Place each dough at a greased baking tray, and rest until they’re soft and puffy, (50-55 minutes).
  6. Preheat the oven to 150°C and bake the bread dough for 15 minutes. Allow it to cool.
  7. In another bowl, combine all ingredients from Group B, mix well and put into a piping bag. Set aside.
  8. Next is to make garlic sauce, heat up a sauce pan, add in all ingredients from Group C except dried parsley.  Cook until completely smooth, turn off the heat. Lastly add in dried parsley.
  9. Cut the bread into 8 slits, pipe the cream cheese in between each slit, lastly dip the entire bread into garlic sauce, coat well.
  10. Bake the bread again at 150°C for 10 mins.

Cara Membuat:

  1. Untuk roti doh, campurkan semua bahan Kumpulan A di dalam mixer, uli selama 3 minit dengan kelajuan perlahan.
  2. Guna kelajuan sederhana dan uli doh sehingga doh berkilat dan licin.
  3. Rehatkan doh sampai saiznya jadi 2 kali ganda besar (45-60 minit).
  4. Alihkan doh ke meja yang ditabur sedikit tepung, bahagikan doh kepada 83gm, bulatkannya.
  5. Susunkan doh di atas dulang pembakar, rehatkan lagi sehingga doh menjadi lembut dan kembang (50-55 minit).
  6. Bakar roti di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada 150°C selama 15 minit, keluar dan biar sejuk.
  7. Dalam bekas lain, campurkan semua bahan Kumpulan B, gaul sebati dan masukkan dalam beg piping. Ketepikan.
  8. Untuk buat sos bawang putih, panaskan kuali, campurkan semua bahan Kumpulan C kecuali pasli kering. Masak sehingga semua bahan sebati, tutup api. Masukkan pasli kering.
  9. Belahkan roti kepada 8 celah, paipkan keju krim ke semua celah, akhirnya celupkan roti ke dalam sos bawang putih.
  10. Bakar roti lagi dalam oven pada 150°C selama 10 minit.

做法:

  1. 面团部分,把全部材料A放入搅拌盆内, 以低速搅拌3分钟。
  2. 然后转中速继续搅拌至光滑的面团,直到面团出膜。
  3. 将面团整圆,盖上盖子,让面团发酵发酵至两倍大,约45-60分。
  4. 把面团放在撒了一层面粉的工作台,将面团分成83克,然后揉成圆形。
  5. 把面团放入圆形烤模里,进行二次发酵,大约50-55分钟,直到面团柔软蓬松。
  6. 将面包放入预热烤箱以150°C 烘烤15分钟。将面包取出,然后放在架子上待凉。
  7. 在另一个搅拌盆里,倒入全部材料B, 搅拌至所有材料完全均匀,然后放入裱花袋里待用。
  8. 蒜香奶油部分,把除了香菜的全部材料C放入锅内, 煮至全部材料完全融合。加入干香菜,搅拌均匀。
  9.  面包冷却后,使用刀把面包切成 8瓣,底部不要切断,把奶酪馅挤入到面包中,最后把面包浸入蒜香黄油。
  10. 再放入烤箱以150°C烘烤10分钟即可。