BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Japanese Soft Sweet Buns

Ingredients:

Ingredients A:

  • 500gm Japanese Bread Flour
  • 100gm castor sugar
  • 6gm salt
  • 1tsp BWY Soft Pro Bread Improver
  • 1nos egg
  • 11gm Eagle Instant Dry Yeast

Ingredients B:

  • 100gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk
  • 120-150 gm +/- cold water

Ingredients C:

  • 80gm Echte Boter Butter (salted)

Bahan2:

Bahan A:

  • 500gm Tepung Roti Jepun BWY
  • 100gm gula kastor
  • 6gm garam
  • 1sudu kecil BWY Soft Pro Bread Improver
  • 1biji telur
  • 11gm Yis Kering Segera Eagle

Bahan B:

  • 100gm Susu UHT Penuh Krim Meadow Fresh
  • 120-150gm air sejuk

Bahan C:

  • 80gm Mentega Echte Boter

材料:

材料A:

  • 500克 BWY 日式面包粉
  • 100克 细砂糖
  • 6克 盐
  • 1茶匙 面包改良剂
  • 1颗 鸡蛋
  • 11克 酵母

材料B:

  • 100克 Meadow Fresh淡奶油/牛奶
  • 120-150克 冷水

材料C:

  • 80克 Echte Boter牛油

Method:

  1. Combine (A) and blend well.  Then add (B) and mix with low speed for 3-4 minutes. Then add (C) and continue to knead dough until it becomes fully elastic dough texture.
  2. Rest the dough for about 45 minutes and then divide it into 50-60gm pcs and mould it to round shape.  Rest for 10 minutes before rapping in the filling.  Place it on to baking tray and cover with plastic sheets for final proofing about 45-50 minutes until it double in size.
  3. Bake at 190°C for about 12-15minutes or convection fan oven at 175°C for about 10 minutes.

Cara Membuat:

  1. Campurkan semua bahan A dan gaul dengan sebati.  Tambahkan bahan B dan guna mixer atau bread maker uli dengan kelajuan perlahan selama 3-4 minit. Selepas itu, masukkan bahan C dan uli sehingga menjadi doh yang berkilat dan licin.
  2. Tutup dan rehatkan doh itu selama 45 minit dan bahagikan doh itu kepada 50-60gm bukat kecil, rehatkan doh itu selama 10 minit. Letak doh itu di atas dulang bakar dan tutup dengan kain. Proofkan lagi 45-50 minit, sampai saiz jadi 2 kali ganda.
  3. Bakar dengan 190°C selama 12-15 minit.

做法:

  1. 把材料A加入搅拌盆内搅拌均匀。加入材料B以慢速度搅拌约3-4分钟。最后加入材料C搅拌至蓬松有弹性的面团。
  2. 将面团盖上休息约45分钟,然后把面团平均分成50-60克的小圆团。然后再休面10分钟。把面团放入烤模然后盖起来二度发酵。大约45-50分钟后,面团将会发酵至两倍大。
  3. 把面团放入烤箱以190°C烘烤约12-15分钟,取出待凉。