BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Green Pea Cookies

Ingredients:

  • 420gm green pea powder
  • 300gm BWY Biscuit Flour
  • 160gm icing sugar
  • 1/4tsp salt
  • 210gm corn oil
  • 1nos egg (for egg wash)

Bahan:

  • 420gm serbuk kacang peas
  • 300gm Tepung Biskut BWY
  • 160gm gula aising
  • 1/4tsp garam
  • 210gm minyak jagung
  • 1biji telur (untuk sapuan)

分量:约120颗
材料:

  • 420克 青豆粉
  • 300克 BWY饼干粉
  • 160克 糖粉
  • 1/4茶匙 细盐
  • 210克 玉蜀黍油
  • 1颗 蛋黄液

Method:

  1. In a big bowl, sift flour and icing sugar, then add in green pea powder and salt, mix well.
  2. Slowly add in corn oil, mix well until become a soft dough.
  3. Divide dough into 10gm each, roll it into a ball, place on a baking tray lined with baking paper.
  4. Press the end of a chopstick onto the surface of the shaped cookie dough to create a pattern. Brush a thin later of egg wash on the cookies surface.
  5. Bake at the preheated oven at 170°c for 15-20 minutes or until golden brown.

Cara Membuat:

  1. Di dalam mangkuk besar, ayakkan tepung biskut dan gula aising, masukkan serbuk kacang peas dan garam, kacau sebati.
  2. Masukkan minyak dan kacau sebati sehingga menjadi doh.
  3. Bahagikan doh kepada 10gm sebiji, bulatkan, letak di atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak.
  4. Tekan bahagian atasnya dengan chopstick untuk menbentuk corak. Lepas itu, sapu dengan kuning telur.
  5. Bakar biskut dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 15-20 minit atau sehingga warna keperangan.

做法:

  1. 在一个大碗里,筛入面粉和糖粉,然后加入青豆粉以及细盐,混合均匀。
  2. 慢慢加入玉蜀黍油,揉成面团。
  3. 把面团分成10克,搓圆,然后整齐排放在已铺好一层烘焙纸的烤盘上。
  4. 用筷子在饼干中间轻轻按出小圆圈,在表面刷上一层蛋黄液。
  5. 放入预热烤箱以170°C烘烤15-20分钟,或烤至金黄色即可。