Grandma’s Butter Cookies
Ingredients:
- 250gm Echte Boter Butter (salted)
- 390gm BWY Biscuit Flour
- 300gm castor sugar
- 100gm red cherry (cut into small pieces)
- 1nos egg (size A)
- ½ tsp baking powder
- ½ tsp vanilla essence
Bahan:
- 250gm Mentega Echte Boter (dengan garam)
- 390gm Tepung Biskut BWY
- 300gm gula kastor
- 100gm ceri merah (potong kecil)
- 1biji telur (saiz A)
- 1/2sudu kecil serbuk penaik
- 1/2sudu kecil esen vanila
材料:
- 250克 Echte Boter有盐牛油
- 390克 BWY饼干粉
- 300克 细砂糖
- 100克 红樱桃(切成小块)
- 1颗 鸡蛋 (A级)
- 1/2茶匙 泡打粉
- 1/2茶匙 香草精
Method:
- Cream butter and sugar until light and fluffy. Then add in egg and vanilla essence, mix well.
- Add in flour and baking powder gradually until become a soft dough.
- Fill the dough into a piping bag with flower nozzle, then pipe it on baking tray lined with parchment paper.
- Place a small piece of red cherry on top of each cookies.
- Bake at preheated oven at 160°C for 10-15 minutes.
Cara Membuat:
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang, tambah telur dan esen vanila, gaul sehingga sebati.
- Masukkan tepung dan serbuk penaik dengan perlahan-lahan, gaul sehingga menjadi doh yang lembut.
- Masukkan doh ke dalam beg piping dengan nozzle yang berbentuk bunga, paipkan doh di atas loyang yang telah dialas dengan kertas minyak.
- Letak ceri merah di tengah biskut sebagai hiasan.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada 160°C selama 10-15 minit.
做法:
- 将牛油和细砂糖打发,加入鸡蛋和香草精搅拌均匀。
- 分次加入面粉和泡打粉,搅拌均匀。
- 把面糊装入裱花袋,然后在已铺好一层烘焙纸的烤盘上挤出花型曲奇。
- 将红樱桃放在曲奇中间作装饰。
- 把曲奇放入预热烤箱中,以160°C 烘烤约10-15分钟。