BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Gingerbread Man

Ingredients:

  • 350gm plain flour
  • 1tsp sodium bicarbonate solvay (baking soda)
  • 2tsp ginger powder
  • 1tsp cinnamon powder
  • 125gm Ausicows Butter
  • 175gm brown sugar
  • 1nos egg
  • 4tbsp BWY Golden Syrup

Bahan:

  • 350gm tepung
  • 1sudu kecil sodium bicarbonate solvay (serbuk penaik)
  • 2sudu kecil serbuk halia
  • 1sudu kecil serbuk kayu manis
  • 125gm Mentega Ausicows
  • 175gm gula perang
  • 1biji telur
  • 4sudu besar Sirap Emas BWY

材料:

  • 350克 普通面粉
  • 1茶匙 泡打粉
  • 2茶匙 姜粉
  • 1茶匙 肉桂粉
  • 125克 牛油
  • 175克 红糖
  • 1颗 鸡蛋
  • 4汤匙 糖浆

Method:

  1. Sift together the flour, baking soda, ginger powder and cinnamon powder.
  2. Beat the butter and sugar until light and fluffy, add in egg and golden syrup and mix until well combine, then add in the flour mixture. Mix until the mixture form a dough.
  3. Cover the dough with cling film and place the dough in the fridge for 30 minutes.
  4. Roll the dough into 0.5cm thickness on a lightly floured surface and use a cookie cutter to cut out the shape.
  5. Place the cookies on baking tray with a layer of baking paper.
  6. Bake in a preheated oven at 180°C for 12-15 minutes.

Cara membuat:

  1. Ayakkan tepung, baking soda, serbuk halia, dan serbuk kayu manis. Ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang, masukkan telur dan gula perang, gaul sebati. Masukkan adunan tepung tadi perlahan-lahan dan gaul sehingga menjadi doh.
  3. Bungkus menggunakan plastik dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 30 minit.
  4. Canai dan terap setebal 0.5cm dengan acuan pemotong biskut.
  5. Letakkan biskut di atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak.
  6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 12-15 minit atau sehingga coklat keemasan.

做法:

  1. 过筛面粉,泡打粉,姜粉和肉桂粉。
  2. 把牛油和糖打发,然后加入鸡蛋和糖浆搅拌均匀, 加入过筛面粉,揉成面团。
  3. 把面团包起来,移置冷冻库冷藏约30分钟。
  4. 将面团擀至0.5厘米厚,然后用压模压出形状。
  5. 然后把饼干放在已铺了一层烘培纸的烤盘上。
  6. 把饼干放入预热烤箱以180°C 烘烤12-15分钟,或烤至金黄色,取出放凉。