BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA. +603 5525 1000 hello@bakewithyen.my
1sudu kecil sodium bicarbonate solvay (serbuk penaik)
2sudu kecil serbuk halia
1sudu kecil serbuk kayu manis
125gm Mentega Ausicows
175gm gula perang
1biji telur
4sudu besar Sirap Emas BWY
材料:
350克 普通面粉
1茶匙 泡打粉
2茶匙 姜粉
1茶匙 肉桂粉
125克 牛油
175克 红糖
1颗 鸡蛋
4汤匙 糖浆
Method:
Sift together the flour, baking soda, ginger powder and cinnamon powder.
Beat the butter and sugar until light and fluffy, add in egg and golden syrup and mix until well combine, then add in the flour mixture. Mix until the mixture form a dough.
Cover the dough with cling film and place the dough in the fridge for 30 minutes.
Roll the dough into 0.5cm thickness on a lightly floured surface and use a cookie cutter to cut out the shape.
Place the cookies on baking tray with a layer of baking paper.
Bake in a preheated oven at 180°C for 12-15 minutes.
Cara membuat:
Ayakkan tepung, baking soda, serbuk halia, dan serbuk kayu manis. Ketepikan.
Pukul mentega dan gula sehingga kembang, masukkan telur dan gula perang, gaul sebati. Masukkan adunan tepung tadi perlahan-lahan dan gaul sehingga menjadi doh.
Bungkus menggunakan plastik dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 30 minit.
Canai dan terap setebal 0.5cm dengan acuan pemotong biskut.
Letakkan biskut di atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak.
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 12-15 minit atau sehingga coklat keemasan.