BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Eggless Chocolate Cranberry Suji Cake

Ingredients:

  • 200gm Echte Boter Butter
  • 270gm caster sugar
  • 200gm natural plain yoghurt
  • 1pack BWY Moist Chocolate Cake Mix
  • 150gm suji flour
  • 300gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk (cold)
  • 100gm dried cranberries (chopped)

For Chocolate Ganache Topping:

  • 150gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk
  • 250gm BWY Dark Compound Chocolate

For Decoration:

  • 200gm almond slice (toasted)

Bahan:

  • 200gm Mentega Echte Boter
  • 270gm gula kastor
  • 200gm yogurt asli tanpa perisa
  • 1pack Adunan Kek Coklat Moist BWY
  • 150gm tepung suji
  • 300gm Susu Penuh Krim Meadow Fresh UHT (sejuk)
  • 100gm kranberi kering (dicincang)

Untuk Topping Coklat Ganache:

  • 150gm Susu Penuh Krim Meadow Fresh UHT
  • 250gm Kompaun Coklat Gelap BWY

Untuk Hiasan:

  • 200gm kacang badam cincang (dibakar)

材料:

  • 200克 Echte Boter牛油
  • 270克 细砂糖
  • 200克 原味酸奶
  • 1包 BWY湿巧克力蛋糕预拌粉
  • 150克 粗粒小麥粉 (semolina/suji flour)
  • 300克 Meadow Fresh全脂牛奶(冷)
  • 100克 蔓越莓干(切碎)

准备巧克力甘纳许:

  • 150克 Meadow Fresh全脂牛奶
  • 250克 Cottura黑巧克力

装饰:

  • 200克 杏仁片(烤熟)

Method:

  1. Cream butter and sugar until light and fluffy, add in yoghurt and mix well.
  2. Fold in Moist Chocolate Cake Mix and suji flour and alternate with milk, mix well with a spatula.
  3. Lastly, add dried cranberries and mix until well incorporated.
  4. Pour batter into 9-inch round cake pan lined with parchment paper.
  5. Bake at preheated oven at 180°C for 50-55 minutes. Remove from oven and let it cool.
  6. For chocolate ganache, heat the milk until warm, stir in dark compound chocolate until well blended.
  7. Pour the chocolate ganache on top of the chocolate cake then sprinkle some toasted almond slice for decoration.

Cara Membuat:

  1. Krimkan mentega dan gula sehingga ringan dan gebu, masukkan yogurt dan gaul sebati. Masukkan Adunan Kek Coklat Moist dan tepung suji dan secara bergilir masukkan susu, adun hingga sebati dengan spatula.
  2. Akhir sekali, masukkan kranberi kering dan gaul hingga sekata.
  3. Tuangkan adunan ke dalam acuan kek bulat 9 inci yang telah dilapisi kertas parchment.
  4. Bakar pada ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 50 – 55 minit.
  5. Keluarkan dari ketuhar dan biarkan ia sejuk.
  6. Untuk coklat ganache, panaskan susu hingga menjadi suam, masukkan kompaun coklat gelap dan kacau hingga sebati.
  7. Tuangkan coklat ganache di atas kek coklat dan taburkan beberapa kacang badam yang telah di bakar sebagai hiasan.

做法:

  1. 把牛油和糖打发至顺滑,加入酸奶搅拌均匀。
  2. 轮流拌入蛋糕预拌粉和牛奶,然后使用硅胶刮刀搅拌均匀。
  3. 最后,加入蔓越莓干搅拌均匀。
  4. 把面糊倒入已铺上一层油纸的9寸圆形烤模。
  5. 放入预热烤箱里,以180℃烘烤50-55分钟,然后拿出来放凉。
  6. 准备巧克力甘纳许,用小火把牛奶加热,然后加入巧克力块持续搅拌均匀至浓稠。
  7. 把巧克力甘纳许倒在已放凉的蛋糕上,然后撒上烤好的杏仁片作装饰。