BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Egg Tart

Ingredients:

  • 1pack BWY Tart Shell (big) 
  • 50gm castor sugar 
  • 110gm hot water 
  • 45gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk 
  • 2nos eggs 
  • 1tbsp condensed milk 
  • ½tsp BWY Vanilla Essence 
  • ½tbsp custard powder 
  • food Coloring (yellow)

Bahan:

  • 1pek Tempurung Tart BWY (besar)
  • 50gm gula pasir
  • 110gm air panas
  • 45gm Susu UHT Penuh Krim Meadow Fresh
  • 2biji telur
  • 1sudu besar susu pekat manis
  • ½sudu kecil Esen Vanila BWY
  • ½sudu besar tepung kastard
  • pewarna makanan (kuning)

材料:

  • 1包 BWY塔皮(大)
  • 50克 砂糖
  • 110克 热水
  • 45克 Meadow Fresh牛奶
  • 2颗 鸡蛋
  • 1大匙 炼奶
  • 1/2茶匙 香草精
  • 1/2大匙 卡士达粉
  • 黄色食用颜色素

Method:

  1. Arrange tart shells on baking tray, put aside.
  2. In a bowl, pour in sugar and hot water, mix until sugar dissolved.
  3. Add in the remaining ingredients and continue to mix until well combined.  Strain the mixture into a jug.
  4. Pour the mixture into the tart shells. Fill the tart shell up to 80%.
  5. Bake at 180°C for 20-25 minutes.
  6. Leave the oven door ajar for 5 minutes then remove the egg tarts.

Cara Membuat

  1. Aturkan tart shell di dulang pembakar, ketepikan
  2. Dalam mangkuk besar, masukkan gula dan air panas, kacau sehingga gula cair sepenuhnya.
  3. Masukkan bahan-bahan lain dan kacau sehingga sebati.  Kemudian tapis ke dalam jug.
  4. Tuangkan cecair telur dalam jug ke dalam tart shell.  Tuang hingga 80% penuh.
  5. Bakar dalam suhu 180°C selama 20-25 minit.
  6. Biarkan pintu oven terbuka selama 5 minit dan kemudian keluarkan tart telur.

做法:

  1. 把塔皮整齐排放在烤盘上,备用。
  2. 在一个大碗里,加入砂糖以及热水,搅拌至砂糖完全融化。
  3. 把剩余的材料全部加入搅拌均匀,然后倒入壶中。
  4. 把蛋黄液倒入塔皮里,约80%满。
  5. 以180°C烘烤20-25分钟。
  6. 把烤炉的门打开,然后静置5分钟才把蛋挞拿出来。