BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Crusty Shanghai Mooncake

Ingredients:

  • 550gm Shanghai Mooncake Base Mix
  • 250gm butter
  • 100gm eggs (2 medium eggs)

Bahan:

  • 550gm Adunan Asas Kerak Kek Bulan Shanghai
  • 250gm mentega
  • 100gm telur (2 biji telur saiz sederhana)

材料:

  • 550克 上海月饼皮预拌粉
  • 250克 牛油
  • 100克 鸡蛋 (2颗中鸡蛋)

Method:

  1. Beat butter until creamy, add in egg one piece at a time, mix well.
  2. Add in Shanghai Mooncake Crust Base Mix until well combined.
  3. Divide dough into 60gm per piece; yields 14 pieces.
  4. For filling, roll mooncake paste into balls of 55gm each.
  5. Wrap the dough around the mooncake paste resembling a round ball. Cup your hands around the dough to shape it tall.
  6. Brush the top of each mooncake with egg wash and decorate with some seeds.
  7. Bake at 180°C for 15 minutes, remove from oven and brush with egg wash again. Bake for another 10 to 12 minutes until golden brown in colour.

Cara Membuat:

  1. Pukul mentega hingga berkrim, masukkan telur satu persatu secara berkala sehingga sebati.
  2. Masukkan Adunan Asas Kerak Kek Bulan Shanghai, uli sebati.
  3. Bahagikan doh kepada 14 bahagian, 60gm setiap satu.
  4. Untuk intinya, gulungkan pes kek bulan menjadi bebola 55gm setiap satu.
  5. Balut adunan disekeliling pes kek bulan menjadi bentuk bebola bulat. Genggam tangan anda mengelilingi doh agar bentuknya menjadi tinggi.
  6. Sapukan dibahagian atas setiap kek bulan dengan ‘wash’ telur dan hiaskan dengan beberapa bijian.
  7. Bakar pada suhu 180 °C selama 15 minit. Kemudian, keluarkan ia dari oven dan sapukan dengan ‘wash’ telur sekali lagi. Bakar selama 10 hingga 12 minit lagi sehingga kek bulan menjadi warna keemasan.

做法:

  1. 把牛油打发至乳白色,分次加入鸡蛋,搅拌均匀。
  2. 加入上海月饼皮预拌粉搅拌均匀。
  3. 把面团分成每份60克,约14份。
  4. 准备馅料,把现成月饼馅料分成每份55克,搓圆。
  5. 用面团把搓圆的馅料包起来整成圆形,然后用你的手在面团周围慢慢搓高。
  6. 在整形好的月饼表面刷上一层蛋黄液,然后放上一些瓜子作装饰。
  7. 放入烤箱以180°C烘烤15分钟,然后取出月饼,再刷一层蛋黄液。再放入烤箱烘烤约10-12分钟或直到月饼表皮呈金黄色。