Crusty Shanghai Mooncake

Ingredients:
- 550gm Shanghai Mooncake Base Mix
- 250gm butter
- 100gm eggs (2 medium eggs)
Bahan:
- 550gm Adunan Asas Kerak Kek Bulan Shanghai
- 250gm mentega
- 100gm telur (2 biji telur saiz sederhana)
材料:
- 550克 上海月饼皮预拌粉
- 250克 牛油
- 100克 鸡蛋 (2颗中鸡蛋)
Method:
- Beat butter until creamy, add in egg one piece at a time, mix well.
- Add in Shanghai Mooncake Crust Base Mix until well combined.
- Divide dough into 60gm per piece; yields 14 pieces.
- For filling, roll mooncake paste into balls of 55gm each.
- Wrap the dough around the mooncake paste resembling a round ball. Cup your hands around the dough to shape it tall.
- Brush the top of each mooncake with egg wash and decorate with some seeds.
- Bake at 180°C for 15 minutes, remove from oven and brush with egg wash again. Bake for another 10 to 12 minutes until golden brown in colour.
Cara Membuat:
- Pukul mentega hingga berkrim, masukkan telur satu persatu secara berkala sehingga sebati.
- Masukkan Adunan Asas Kerak Kek Bulan Shanghai, uli sebati.
- Bahagikan doh kepada 14 bahagian, 60gm setiap satu.
- Untuk intinya, gulungkan pes kek bulan menjadi bebola 55gm setiap satu.
- Balut adunan disekeliling pes kek bulan menjadi bentuk bebola bulat. Genggam tangan anda mengelilingi doh agar bentuknya menjadi tinggi.
- Sapukan dibahagian atas setiap kek bulan dengan ‘wash’ telur dan hiaskan dengan beberapa bijian.
- Bakar pada suhu 180 °C selama 15 minit. Kemudian, keluarkan ia dari oven dan sapukan dengan ‘wash’ telur sekali lagi. Bakar selama 10 hingga 12 minit lagi sehingga kek bulan menjadi warna keemasan.
做法:
- 把牛油打发至乳白色,分次加入鸡蛋,搅拌均匀。
- 加入上海月饼皮预拌粉搅拌均匀。
- 把面团分成每份60克,约14份。
- 准备馅料,把现成月饼馅料分成每份55克,搓圆。
- 用面团把搓圆的馅料包起来整成圆形,然后用你的手在面团周围慢慢搓高。
- 在整形好的月饼表面刷上一层蛋黄液,然后放上一些瓜子作装饰。
- 放入烤箱以180°C烘烤15分钟,然后取出月饼,再刷一层蛋黄液。再放入烤箱烘烤约10-12分钟或直到月饼表皮呈金黄色。