BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Cream Cheese Pound Cake

Ingredients:

  • 340gm Ausicows Butter (unsalted)
  • 226gm Cottura Cream Cheese
  • 600gm castor sugar
  • 6 nos eggs (large)
  • 1tsp BWY Vanilla Essence
  • 360gm BWY Cake Flour
  • 2tsp salt

Bahan:

  • 340gm Mentega Ausicows (tanpa garam)
  • 226gm Keju Krim Cottura
  • 600gm gula kastor
  • 6 biji telur (besar)
  • 1 sudu kecil Esen Vanila BWY
  • 360gm Tepung Kek BWY
  • 2 sudu kecil garam

材料:

  • 340克 Ausicows 无盐牛油
  • 226克 Cottura 奶油奶酪
  • 600克 细砂糖
  • 6颗 鸡蛋(大)
  • 1茶匙 BWY 香草精
  • 360克 BWY蛋糕粉
  • 2茶匙 盐

Method:

  1. Preheat oven to 180°C. Prepare two 4-inch loaf pans, grease the entire pan and line the bottom part with parchment paper.
  2. Using mixer to beat butter and cream cheese until smooth and creamy, add in sugar and beat until light and fluffy, about 5 minutes.
  3. Add in eggs, one at a time, whisk until well combined. Add in vanilla essence.
  4. Lastly, add in sifted flour and salt, whisk until just combined.
  5. Pour the mixture into loaf pan. Tap the cake pan gently before baking.
  6. Bake for 1 hour or until the top begin to turn golden brown.

Cara Membuat:

  1. Panaskan ketuhar hingga suhu 180°C. Sediakan dua loyang yang bersaiz 4 inci, sapukan dengan mentega dan alas dengan baking paper.
  2. Pukul mentega dan keju krim sehingga lembut dan gebu, masukkan gula dan teruskan memukul sehingga adunan kembang (lebih kurang 5 minit).
  3. Masukkan telur (sebiji demi sebiji) dan kacau sebati. Kemudian, masukkan esen vanilla dan sebatikan.
  4. Akhirnya, masukkan tepung yang telah diayak, gaul sehingga adunan tidak lagi berketul.
  5. Tuang adunan ke dalam loyang. Tepuk/hentak kecil adunan di dalam loyang tadi, supaya udara yang terperangkap di dalamnya dapat keluar.
  6. Bakar selama 1 jam atau sehingga permukaan kek bertukar ke warna kekuningan.

做法:

  1. 把烤箱预热至180°C。准备两个4寸长形的烤模,涂上一层牛油,然后在底部铺上一层烘焙纸。
  2. 用搅拌器搅拌牛油和奶油奶酪打发至顺滑, 加入糖继续打发,约5分钟。
  3. 分次加入鸡蛋搅拌均匀,然后加入香草精拌匀。
  4. 最后,加入过筛面粉和盐搅拌均匀至无颗粒。
  5. 把面糊倒入垫了烘焙纸的烤模,轻轻敲打排除空气。
  6. 把蛋糕烘烤1小时或烤至蛋糕表面呈微焦的褐色。