Cream Cheese Pound Cake
Ingredients:
- 340gm Ausicows Butter (unsalted)
- 226gm Cottura Cream Cheese
- 600gm castor sugar
- 6 nos eggs (large)
- 1tsp BWY Vanilla Essence
- 360gm BWY Cake Flour
- 2tsp salt
Bahan:
- 340gm Mentega Ausicows (tanpa garam)
- 226gm Keju Krim Cottura
- 600gm gula kastor
- 6 biji telur (besar)
- 1 sudu kecil Esen Vanila BWY
- 360gm Tepung Kek BWY
- 2 sudu kecil garam
材料:
- 340克 Ausicows 无盐牛油
- 226克 Cottura 奶油奶酪
- 600克 细砂糖
- 6颗 鸡蛋(大)
- 1茶匙 BWY 香草精
- 360克 BWY蛋糕粉
- 2茶匙 盐
Method:
- Preheat oven to 180°C. Prepare two 4-inch loaf pans, grease the entire pan and line the bottom part with parchment paper.
- Using mixer to beat butter and cream cheese until smooth and creamy, add in sugar and beat until light and fluffy, about 5 minutes.
- Add in eggs, one at a time, whisk until well combined. Add in vanilla essence.
- Lastly, add in sifted flour and salt, whisk until just combined.
- Pour the mixture into loaf pan. Tap the cake pan gently before baking.
- Bake for 1 hour or until the top begin to turn golden brown.
Cara Membuat:
- Panaskan ketuhar hingga suhu 180°C. Sediakan dua loyang yang bersaiz 4 inci, sapukan dengan mentega dan alas dengan baking paper.
- Pukul mentega dan keju krim sehingga lembut dan gebu, masukkan gula dan teruskan memukul sehingga adunan kembang (lebih kurang 5 minit).
- Masukkan telur (sebiji demi sebiji) dan kacau sebati. Kemudian, masukkan esen vanilla dan sebatikan.
- Akhirnya, masukkan tepung yang telah diayak, gaul sehingga adunan tidak lagi berketul.
- Tuang adunan ke dalam loyang. Tepuk/hentak kecil adunan di dalam loyang tadi, supaya udara yang terperangkap di dalamnya dapat keluar.
- Bakar selama 1 jam atau sehingga permukaan kek bertukar ke warna kekuningan.
做法:
- 把烤箱预热至180°C。准备两个4寸长形的烤模,涂上一层牛油,然后在底部铺上一层烘焙纸。
- 用搅拌器搅拌牛油和奶油奶酪打发至顺滑, 加入糖继续打发,约5分钟。
- 分次加入鸡蛋搅拌均匀,然后加入香草精拌匀。
- 最后,加入过筛面粉和盐搅拌均匀至无颗粒。
- 把面糊倒入垫了烘焙纸的烤模,轻轻敲打排除空气。
- 把蛋糕烘烤1小时或烤至蛋糕表面呈微焦的褐色。