Cranberry Pistachio Cookies
Ingredients:
250gm Echte Boter Butter (salted, softened)
322gm BWY Biscuit Flour
122gm castor sugar
100gm pistachios
100gm dried cranberries
1tsp BWY Vanilla Essence
Bahan:
250gm Mentega Echte Boter (bergaram, dilembutkan)
322gm Tepung Biskut BWY
122gm gula kastor
100gm pistachio
100gm cranberri kering
1sudu kecil Esen Vanila BWY
材料
250克 Echte Boter 有盐牛油(软化)
322克 BWY饼干粉
112克 细砂糖
100克 开心果
100克 蔓越莓干
1茶匙 BWY香草精
Method:
Cream butter and sugar until light and fluffy. Then add in vanilla essence.
Add in flour gradually, then fold in pistachios and cranberries, mix well until become a soft dough.
Divide the dough into 2-3 portions, then roll the dough into 4-5cm diameter.
Wrap the dough with cling film, then put into chiller for at least 1 hour.
Cut the chilled cookies dough into 0.5cm thickness, then place on baking tray lined with parchment paper.
Bake at preheated oven at 170°C for 12-15 minutes.
Cara Membuat:
Pukul gula dan mentega sehingga kembang, kemudian masukkan esen vanila.
Masukkan tepung biskut perlahan-lahan. Kemudian masukkan pistachio dan cranberri kering, gaul sehingga menjadi doh yang lembut.
Bahagikan adunan kepada 2-3 doh dan bentukkannya secara memanjang, 4-5cm diameter.
Balutkan dengan cling film dan masukkan ke dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam.
Potong doh yang sejuk itu dengan ketebalan 0.5cm, susun di atas loyang yang telah dialas dengan kertas minyak.
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada 170°C selama 12-15 minit.
做法:
搅拌盆里,将牛油和细砂糖打发,加入香草精搅拌均匀。
分次加入饼干粉,然后拌入开心果和蔓越莓干,揉至软团。
将面团分成2至3个部分,然后搓成直径约4-5厘米的圆柱形。
用保鲜膜将面团包起来放入冰箱冷冻最少一个小时。
将冷冻的面团切成约0.5厘米的厚度,然后排放在已铺好一层烘焙纸的烤盘上。
把曲奇放入预热烤箱中, 以170°C 烘烤约12-15分钟。