BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Cranberry Pistachio Cookies

Ingredients:

  • 250gm Echte Boter salted butter (softened)
  • 322gm BWY Biscuit Flour
  • 122gm castor sugar
  • 100gm pistachios
  • 100gm dried cranberries
  • 1tsp vanilla essence

Bahan:

  • 250gm mentega Echte Boter (bergaram) – lembutkan
  • 322gm Tepung Biskut BWY
  • 122gm gula kastor
  • 100gm pistachio
  • 100gm cranberri kering
  • 1sudu kecil esen vanila

材料

  • 250克 Echte Boter 有盐牛油(软化)
  • 322克 BWY饼干粉
  • 112克 细砂糖
  • 100克 开心果
  • 100克 蔓越莓干
  • 1茶匙 香草精

Method:

  1. Cream butter and sugar until light and fluffy. Then add in vanilla essence.
  2. Add in flour gradually, then fold in pistachios and cranberries, mix well until become a soft dough.
  3. Divide the dough into 2-3 portions, then roll the dough into 4-5cm diameter.
  4. Wrap the dough with cling film, then put into chiller for at least 1 hour.
  5. Cut the chilled cookies dough into 0.5cm thickness, then place on baking tray lined with parchment paper.
  6. Bake at preheated oven at 170°C for 12-15 minutes.

Cara Membuat:

  1. Pukul gula dan mentega sehingga kembang, kemudian masukkan esen vanila.
  2. Masukkan tepung biskut perlahan-lahan. Kemudian masukkan pistachio dan cranberri kering, gaul sehingga menjadi doh yang lembut.
  3. Bahagikan adunan kepada 2-3 doh dan bentukkannya secara memanjang, 4-5cm diameter.
  4. Balutkan dengan cling film dan masukkan ke dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam.
  5. Potong doh yang sejuk itu dengan ketebalan 0.5cm, susun di atas loyang yang telah dialas dengan kertas minyak.
  6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada 170°C selama 12-15 minit.

做法:

  1. 搅拌盆里,将牛油和细砂糖打发,加入香草精搅拌均匀。
  2. 分次加入饼干粉,然后拌入开心果和蔓越莓干,揉至软团。
  3. 将面团分成2至3个部分,然后搓成直径约4-5厘米的圆柱形。
  4. 用保鲜膜将面团包起来放入冰箱冷冻最少一个小时。
  5. 将冷冻的面团切成约0.5厘米的厚度,然后排放在已铺好一层烘焙纸的烤盘上。
  6. 把曲奇放入预热烤箱中, 以170°C 烘烤约12-15分钟。