Cranberry Pistachio Cookies
Ingredients:
- 250gm Echte Boter Butter (salted, softened)
- 322gm BWY Biscuit Flour
- 122gm castor sugar
- 100gm pistachios
- 100gm dried cranberries
- 1tsp BWY Vanilla Essence
Bahan:
- 250gm Mentega Echte Boter (bergaram, dilembutkan)
- 322gm Tepung Biskut BWY
- 122gm gula kastor
- 100gm pistachio
- 100gm cranberri kering
- 1sudu kecil Esen Vanila BWY
材料
- 250克 Echte Boter 有盐牛油(软化)
- 322克 BWY饼干粉
- 112克 细砂糖
- 100克 开心果
- 100克 蔓越莓干
- 1茶匙 BWY香草精
Method:
- Cream butter and sugar until light and fluffy. Then add in vanilla essence.
- Add in flour gradually, then fold in pistachios and cranberries, mix well until become a soft dough.
- Divide the dough into 2-3 portions, then roll the dough into 4-5cm diameter.
- Wrap the dough with cling film, then put into chiller for at least 1 hour.
- Cut the chilled cookies dough into 0.5cm thickness, then place on baking tray lined with parchment paper.
- Bake at preheated oven at 170°C for 12-15 minutes.
Cara Membuat:
- Pukul gula dan mentega sehingga kembang, kemudian masukkan esen vanila.
- Masukkan tepung biskut perlahan-lahan. Kemudian masukkan pistachio dan cranberri kering, gaul sehingga menjadi doh yang lembut.
- Bahagikan adunan kepada 2-3 doh dan bentukkannya secara memanjang, 4-5cm diameter.
- Balutkan dengan cling film dan masukkan ke dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam.
- Potong doh yang sejuk itu dengan ketebalan 0.5cm, susun di atas loyang yang telah dialas dengan kertas minyak.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada 170°C selama 12-15 minit.
做法:
- 搅拌盆里,将牛油和细砂糖打发,加入香草精搅拌均匀。
- 分次加入饼干粉,然后拌入开心果和蔓越莓干,揉至软团。
- 将面团分成2至3个部分,然后搓成直径约4-5厘米的圆柱形。
- 用保鲜膜将面团包起来放入冰箱冷冻最少一个小时。
- 将冷冻的面团切成约0.5厘米的厚度,然后排放在已铺好一层烘焙纸的烤盘上。
- 把曲奇放入预热烤箱中, 以170°C 烘烤约12-15分钟。