BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Cranberry Frangipane Tart

Ingredients:

Preparation Tart Shell:

  • 50gm Echte Boter Butter
  • 20gm icing sugar (sifted)
  • 1nos egg yolk
  • 100gm BWY Biscuit Flour
  • 1/2tsp Meadow Fresh UHT Full Cream Milk

Preparation Frangipane Filling:

  • 125gm Echte Boter Butter
  • 125gm icing sugar (sifted)
  • 125gm ground almond
  • 25gm BWY Biscuit Flour
  • 2nos eggs
  • 1/2tsp BWY Vanilla Essence
  • 100gm dried cranberries

Bahan:

Untuk Tempurung Tart:

  • 50gm Mentega Echte Boter
  • 20gm gula aising (diayak)
  • 1nos kuning telur
  • 100gm Tepung Biskut BWY
  • 1/2tsp Susu Penuh Krim Meadow Fresh UHT

Untuk Inti Frangipane:

  • 125gm Mentega Echte Boter
  • 125gm gula aising (diayak)
  • 125gm serbuk badam
  • 25gm Tepung Biskut BWY
  • 2nos telur
  • 1/2tsp Esen Vanila BWY
  • 100gm kranberi kering

材料:

准备挞皮:

  • 50克 Echte Boter 牛油
  • 20克 糖分(过筛)
  • 1颗 蛋黄
  • 100克 BWY 饼干粉
  • ½茶匙 Meadow Fresh 全脂牛奶

准备杏仁陷:

  • 125克 Echte Boter 牛油
  • 125克 糖分(过筛)
  • 125克 杏仁粉
  • 25克 BWY 饼干粉
  • 2颗 鸡蛋
  • ½茶匙 BWY 香草精
  • 100克 蔓越莓干

Method:

  1. Preparation for tart shell, mix butter and icing sugar until well combine. Then add in egg yolks and continue mixing.
  2. Add in flour and mix until well combined. Lastly, add in milk and continue mixing until form a soft dough.
  3. Divide the dough evenly and press the dough into mould with your thumb.
  4. Bake at preheated oven at 180°C for 10 – 12 minutes. Remove from oven and let it cool.
  5. For filling, use medium speed mix butter and icing sugar until fluffy. Then, gradually add in ground almond and flour, mix well.
  6. Add in eggs one at a time and vanilla essence, mix until well combined. Pour the mixture into a piping bag.
  7. Pipe the mixture into tart shell. For decoration, place a piece of dried cranberries on top of the tart.
  8. Bake for 30 minutes in a preheated oven at 180°C or until golden brown.
  9. Optional, brush atop with apricot gel.

Cara Membuat:

  1. Untuk membuat tempurung tart, adun mentega dan gula aising hingga sebati. Kemudian, masukkan kuning telur dan teruskan mengadun.
  2. Tambahkan tepung dan adun sebati. Akhir sekali, masukkan susu dan teruskan mengadun sehingga ia membentuk doh yang lembut.
  3. Bahagikan doh sama rata dan tekan ia ke dalam acuan menggunakan ibu jari.
  4. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 10 – 12 minit. Keluarkan dari oven dan biarkan ia sejuk.
  5. Untuk intinya, adun mentega dan gula aising dengan kelajuan sederhana sehingga menjadi gebu. Kemudian, masukkan serbuk badam dan tepung secara berperingkat, gaul sebati.
  6. Masukkan telur satu persatu dan esen vanila, adun hingga sebati. Tuangkan adunan ke dalam beg piping.
  7. Paipkan adunan ke dalam tempurung tart. Untuk hiasan, letakkan kepingan kranberi kering di atas tart.
  8. Bakar selama 30 minit di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C atau sehingga bewarna keperangan.
  9. Sebagai pilihan, boleh sapukan bahagian atas tart dengan gel aprikot.

做法:

  1. 准备挞皮,把牛油和糖分以中速打发呈乳白状。加入蛋黄搅拌均匀。
  2. 慢慢加入饼干粉搅拌均匀。最后加入牛奶揉成软面团。
  3. 把面团分成每份均匀的小团,然后铺在挞模里,用拇指压实,去掉多余边角。
  4. 放入预热烤箱里,以180℃烘烤10-12分钟,然后拿出来放凉。
  5. 准备杏仁陷,用中速把牛油和糖打发至顺滑,然后慢慢加入杏仁粉和饼干粉。
  6. 分次加入鸡蛋和香草精搅拌均匀。把杏仁糊倒入裱花袋里。
  7. 把杏仁陷挤入已放凉的挞皮里。在挞的中间,放上一颗蔓越莓干作装饰。
  8. 放入烤箱,以180℃烘烤30分钟,或烤至金黄色。
  9. 烤好后,把杏仁挞取出,可选择在挞皮面刷上一层温热的果膠,放凉后即可享用。