BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Chiffon Pandan Cake

Ingredients:

Ingredients A

  • 1nos egg yolk
  • 4tbsp BWY Cake Flour
  • ½tbsp castor sugar
  • 1/8tsp BWY Baking Powder
  • a pinch of salt
  • 1tbsp water
  • 1tbsp FryMax 100% Pure Coconut Oil
  • 1/3tsp Nona Manis Pandan Paste

Ingredients B

  • 2nos egg white
  • a pinch of cream of tartar
  • 3tbsp castor sugar

Bahan:

Bahan A

  • 1nos kuning telur
  • 4sudu besar Tepung Kek BWY
  • ½sudu besar gula kastor
  • 1/8sudu kecil Serbuk Penaik BWY
  • secubit garam
  • 1sudu besar air
  • 1sudu besar Minyak Kelapa FryMax
  • 1/3sudu kecil Pes Pandan Nona Manis

Bahan B

  • 2nos putih telur
  • secubit krim tartar
  • 3sudu besar gula kastor

材料:

材料A

  • 1颗 鸡蛋黄
  • 4汤匙 BWY蛋糕粉
  • 1/2汤匙 细砂糖
  • 1/8汤匙 泡打粉
  • 一点点盐
  • 1汤匙 水
  • 1汤匙 FryMax纯椰子油
  • 1/3茶匙 Nona Manis班兰香精

材料B

  • 2颗 鸡蛋白
  • 一点点 塔塔粉
  • 3汤匙 细砂糖

Method:

  1. Using hand whisk, mix well all ingredients A. Then, pour in the oil and continue to mix until a smooth mixture is formed.
  2. On medium speed, mix ingredients B (except sugar) until foamy. Gradually, pour in castor sugar and continue mixing for 5-6 minutes.
  3. Fold in ingredients B into ingredients A in 3 batches, mix well.
  4. Pour batter into a cake mould, tap the mould a few times on table to get rid of any trapped air bubbles.
  5. Bake in a preheated oven at 170°C for 25-35 minutes.
  6. Once the cake comes out from the oven, place it invertedly.
  7. After completely cool, then remove it from mould.

Cara Membuat:

  1. Menggunakan whisk tangan, gaul sebati semua bahan A. Kemudian, tuang minyak dan terus menggaul sehingga satu tekstur adunan sebati terbentuk.
  2. Pada kelajuan sederhana, campurkan semua bahan B (kecuali gula) sehingga berbuih (foamy). Sedikit demi sedikit, masukkan gula kastor dan teruskan menggaul selama 5-6 minit.
  3. Masukkan bahan B ke dalam bahan A dalam 3 peringkat, gaul sebati.
  4. Tuangkan adunan ke dalam acuan kek, hentakkan sedikit supaya udara yang terperangkap dalam adunan keluar.
  5. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 25-35 minit.
  6. Setelah kek di keluarkan dari ketuhar, letakkan ia secara terbalik.
  7. Setelah sejuk sepenuhnya, keluarkan kek dari acuan.

做法:

  1. 用搅拌器,把全部材料A(除了椰子油)搅拌均匀。然后加入椰子油继续搅拌至面糊顺滑。 
  2. 另一个搅拌盆里,把材料B(除了糖)搅拌至发泡。分次加入糖,搅拌越55-6分钟。 
  3. 用刮刀分3次把材料B拌入材料A,拌匀。 
  4. 把面糊倒入模具里,轻轻排打出空气。 
  5. 放入预热烤箱,以170°度烘烤25-35分钟。 
  6. 蛋糕出炉后,马上倒扣。 
  7. 待蛋糕完全冷却后,脱模即可。