Chiffon Pandan Cake
Ingredients:
Ingredients A
- 1nos egg yolk
- 4tbsp BWY Cake Flour
- ½tbsp castor sugar
- 1/8tsp BWY Baking Powder
- a pinch of salt
- 1tbsp water
- 1tbsp FryMax 100% Pure Coconut Oil
- 1/3tsp Nona Manis Pandan Paste
Ingredients B
- 2nos egg white
- a pinch of cream of tartar
- 3tbsp castor sugar
Bahan:
Bahan A
- 1nos kuning telur
- 4sudu besar Tepung Kek BWY
- ½sudu besar gula kastor
- 1/8sudu kecil Serbuk Penaik BWY
- secubit garam
- 1sudu besar air
- 1sudu besar Minyak Kelapa FryMax
- 1/3sudu kecil Pes Pandan Nona Manis
Bahan B
- 2nos putih telur
- secubit krim tartar
- 3sudu besar gula kastor
材料:
材料A
- 1颗 鸡蛋黄
- 4汤匙 BWY蛋糕粉
- 1/2汤匙 细砂糖
- 1/8汤匙 泡打粉
- 一点点盐
- 1汤匙 水
- 1汤匙 FryMax纯椰子油
- 1/3茶匙 Nona Manis班兰香精
材料B
- 2颗 鸡蛋白
- 一点点 塔塔粉
- 3汤匙 细砂糖
Method:
- Using hand whisk, mix well all ingredients A. Then, pour in the oil and continue to mix until a smooth mixture is formed.
- On medium speed, mix ingredients B (except sugar) until foamy. Gradually, pour in castor sugar and continue mixing for 5-6 minutes.
- Fold in ingredients B into ingredients A in 3 batches, mix well.
- Pour batter into a cake mould, tap the mould a few times on table to get rid of any trapped air bubbles.
- Bake in a preheated oven at 170°C for 25-35 minutes.
- Once the cake comes out from the oven, place it invertedly.
- After completely cool, then remove it from mould.
Cara Membuat:
- Menggunakan whisk tangan, gaul sebati semua bahan A. Kemudian, tuang minyak dan terus menggaul sehingga satu tekstur adunan sebati terbentuk.
- Pada kelajuan sederhana, campurkan semua bahan B (kecuali gula) sehingga berbuih (foamy). Sedikit demi sedikit, masukkan gula kastor dan teruskan menggaul selama 5-6 minit.
- Masukkan bahan B ke dalam bahan A dalam 3 peringkat, gaul sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam acuan kek, hentakkan sedikit supaya udara yang terperangkap dalam adunan keluar.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 25-35 minit.
- Setelah kek di keluarkan dari ketuhar, letakkan ia secara terbalik.
- Setelah sejuk sepenuhnya, keluarkan kek dari acuan.
做法:
- 用搅拌器,把全部材料A(除了椰子油)搅拌均匀。然后加入椰子油继续搅拌至面糊顺滑。
- 另一个搅拌盆里,把材料B(除了糖)搅拌至发泡。分次加入糖,搅拌越55-6分钟。
- 用刮刀分3次把材料B拌入材料A,拌匀。
- 把面糊倒入模具里,轻轻排打出空气。
- 放入预热烤箱,以170°度烘烤25-35分钟。
- 蛋糕出炉后,马上倒扣。
- 待蛋糕完全冷却后,脱模即可。