BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Chicken Pot Pie

Bahan-Bahan:

Inti

  • 200gm lobak merah (dikupas & dipotong kiub kecil)
  • 350gm kentang besar (dikupas & dipotong kuib kecil)
  • 150gm bawang besar (dipotong kepada kiub kecil)
  • 600gm daging ayam (keluarkan tulang & dipotong kiub kecil)
  • 1 tin sup krim cendawan
  • 1 tin sup krim ayam
  • 1 tin cendawan butang (dipotong setengah)
  • 60gm kacang hijau beku
  • ¾ sudu teh garam
  • ¼ sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 sudu besar tepung biasa
  • 2 sudu besar minyak
  • 1 sudu besar daun ketumbar cincang
  • Garam dan serbuk lada untuk perisa
  • 500ml air

Kulit pie:

  • BWY puff pastry
  • 1 biji telur (dipukul)

Cara membuat:

1.Perisakan ayam dengan garam, serbuk lada, dan tepung, ketepikannya.

2. Panaskan kuali (api sederhana) sambil tuangkan 500ml air ke dalamnya, masukkan lobak merah dan ½ sudu teh garam. Masak sampai lobak merah mula lembut, dan boleh masukkan kentang. Sambung masak sehingga kentang menjadi lembut. Padamkan api.

3. Keluarkan lobak merah dan kentang, ketepikannya. Simpan 1 cawan air masakan tadi.

4. Dalam mangkuk besar, masukkan sup krim cendawan, sup krim ayam dan1 cawan air masakan tadi. Kacau sehingga sebati, ketepikannya.

5. Guna kuali, panaskan minyak, gorengkan bawang sehingga lutsinar dan masukkan ayam (dari langkah 1) dan cendawan butang, masak sehingga kental.

6. Tuangkan campuran sup (dari langkah 4) dan biarkan sehingga mendidih. Reneh selama 5 minit, kemudian masukkan lobak merah, kentang, kacang hijau, dan daun ketumbar. Masukkan garam dan serbuk lada secukup rasa (ikut individual), kacau dan padamkan api. Biarkannya sejuk sehingga suhu bilik.

Langkah 1 – Langkah 6 boleh disediakan sehari lebih awal dan masukkan dalam peti sejuk.

7. Masukkan inti ke dalam mangkuk pie. Tutupkan permukaannya dengan kepingan puff pastry (potong mengikut saiz).

8. Sapukan satu lapisan telur di atas puff pastry dan bakar dalam ketuhar yang dipanaskan dengan suhu 190°C selama 25-30 minit ataupun sehingga permukaannya berwarna kuning keemasan. Hidangkannya semasa panas.