BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Chicken Pot Pie

Ingredients:

For Pie Filling:

  • 200gm carrot (peeled and cut into small cubes)
  • 350gm potato (peeled and cut into small cubes)
  • 150gm onion (peeled and chopped)
  • 600gm boneless chicken (cut into small cubes)
  • 1tin mushroom soup
  • 1tin chicken soup
  • 1tin mushroom (cut into half)
  • 60gm frozen peas
  • ¾tsp salt
  • ¼tsp black pepper
  • 1tbsp flour
  • 2tbsp oil
  • 1tbsp coriander (chopped)
  • Salt and pepper for seasoning
  • 500ml water

For Puff Pastry:

  • BWY Puff Pastry
  • 1nos egg (for egg wash)

Bahan-Bahan:

Untuk Inti Pie:

  • 200gm lobak merah (dikupas & dipotong kiub kecil)
  • 350gm kentang besar (dikupas & dipotong kuib kecil)
  • 150gm bawang besar (dipotong kepada kiub kecil)
  • 600gm daging ayam (keluarkan tulang & dipotong kiub kecil)
  • 1 tin sup krim cendawan
  • 1 tin sup krim ayam
  • 1 tin cendawan butang (dipotong setengah)
  • 60gm kacang hijau beku
  • ¾ sudu teh garam
  • ¼ sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 sudu besar tepung biasa
  • 2 sudu besar minyak
  • 1 sudu besar daun ketumbar cincang
  • Garam dan serbuk lada untuk perisa
  • 500ml air

Untuk Kulit Pie:

  • Puff Pastri BWY
  • 1 biji telur (dipukul)

材料:

馅料:

  • 200克 红萝卜(去皮切小块)
  • 350克 马铃薯(去皮切小块)
  • 150克 洋葱(去皮切小块)
  • 600克 鸡肉 (去骨切小块)
  • 1罐 蘑菇汤
  • 1罐 鸡汤
  • 1罐 蘑菇罐头
  • 60克 冷冻青豆(解冻)
  • ¾茶匙 盐
  • ¼茶匙 黑胡椒
  • 1大匙 面粉
  • 2大匙 油
  • 1大匙 香菜
  • 盐和胡椒粉调味
  • 500毫升 水

派皮:

  • BWY冷冻酥皮
  • 1颗 鸡蛋(打发)

METHOD:

  1. Marinate chicken evenly with salt, pepper and flour, put aside.
  2. In a pan (medium heat), combine 500ml water, carrot cubes and 1/2tsp salt. Cook until tender, add in potato cubes. Continue cook until potatoes cubes soften. Remove from heat.
  3. Drain the carrot and potato, put aside. Reserve a cup of water.
  4. In a big bowl, combine mushroom soup, chicken soup, and 1 cup of the reserved water. Mix well, set aside.
  5. frying pan, pour in oil, cook onion until fragrant, then add in chicken (from step 1) and mushroom, cook until tender.
  6. Add in soup mixture (from step 4) and let it boil. Cook using medium-low heat for 5 minutes, then add in carrot, potato, green peas, and chopped coriander. Add in salt and black pepper (own preference), mix well and remove from heat. Set aside until mixture cool.
  7. Pour the mixture into pie bowl. Cover it with a piece of puff pastry (trim the puff pastry following the bowl size).
  8. Brush a thin layer of egg wash on top of the puff pastry, then bake in preheated oven at 190°C for 25-30 minutes or until the top is golden brown and the filling is bubbling hot. Serve while still hot.

Step 1 – Step 6 can prepare earlier and keep inside the fridge.

Cara membuat:

  1. Perisakan ayam dengan garam, serbuk lada, dan tepung, ketepikannya.

  2. Panaskan kuali (api sederhana) sambil tuangkan 500ml air ke dalamnya, masukkan lobak merah dan ½ sudu teh garam. Masak sampai lobak merah mula lembut, dan boleh masukkan kentang. Sambung masak sehingga kentang menjadi lembut. Padamkan api.
  3. Keluarkan lobak merah dan kentang, ketepikannya. Simpan 1 cawan air masakan tadi.
    Dalam mangkuk besar, masukkan sup krim cendawan, sup krim ayam dan1 cawan air masakan tadi. Kacau sehingga sebati, ketepikannya.
  4. Guna kuali, panaskan minyak, gorengkan bawang sehingga lutsinar dan masukkan ayam (dari langkah 1) dan cendawan butang, masak sehingga kental.
  5. Tuangkan campuran sup (dari langkah 4) dan biarkan sehingga mendidih. Reneh selama 5 minit, kemudian masukkan lobak merah, kentang, kacang hijau, dan daun ketumbar. Masukkan garam dan serbuk lada secukup rasa (ikut individual), kacau dan padamkan api. Biarkannya sejuk sehingga suhu bilik.
  6. Masukkan inti ke dalam mangkuk pie. Tutupkan permukaannya dengan kepingan puff pastry (potong mengikut saiz).
  7. Sapukan satu lapisan telur di atas puff pastry dan bakar dalam ketuhar yang dipanaskan dengan suhu 190°C selama 25-30 minit ataupun sehingga permukaannya berwarna kuning keemasan. Hidangkannya semasa panas.

Langkah 1 – Langkah 6 boleh disediakan sehari lebih awal dan masukkan dalam peti sejuk.

做法:

  1. 用盐,黑胡椒,和面粉腌制鸡肉,放置一旁。

  2. 在锅内,倒入500毫升的水,放入红萝卜以及1/2茶匙的盐。煮至红萝卜变软,然后加入马铃薯。继续煮至马铃薯也变软。熄火。

  3. 沥干红萝卜和马铃薯,放置一旁。预留一杯剩下来的水。

  4. 在一个大碗里,加入蘑菇汤,鸡汤以及刚刚预留的水。搅拌均匀,放置一旁。

  5. 起锅烧油,放入洋葱炒香,然后加入鸡肉(步骤1)和蘑菇,炒熟。

  6. 加入汤汁(步骤4)熬煮。大火煮5分钟,然后加入红萝卜,马铃薯,青豆和香菜。加入盐和胡椒粉调味,搅拌均匀然后熄火。放置一旁至冷却。

  7. 把馅料倒入派模具。然后用一片酥皮盖着模具上(把剩余的的面团割掉)。

  8. 在派皮上涂上适量的蛋液。预热烤箱190°度,烘烤大约25-30分钟左右至金黄色或熟便可。趁热享用。

步骤1-步骤6 可以提前一天准备好然后收入冰箱。