Chicken Pot Pie

Ingredients:
For Pie Filling:
- 200gm carrot (peeled and cut into small cubes)
 - 350gm potato (peeled and cut into small cubes)
 - 150gm onion (peeled and chopped)
 - 600gm boneless chicken (cut into small cubes)
 - 1tin mushroom soup
 - 1tin chicken soup
 - 1tin mushroom (cut into half)
 - 60gm frozen peas
 - ¾tsp salt
 - ¼tsp black pepper
 - 1tbsp flour
 - 2tbsp oil
 - 1tbsp coriander (chopped)
 - Salt and pepper for seasoning
 - 500ml water
 
For Puff Pastry:
- BWY Puff Pastry
 - 1nos egg (for egg wash)
 
Bahan-Bahan:
Untuk Inti Pie:
- 200gm lobak merah (dikupas & dipotong kiub kecil)
 - 350gm kentang besar (dikupas & dipotong kuib kecil)
 - 150gm bawang besar (dipotong kepada kiub kecil)
 - 600gm daging ayam (keluarkan tulang & dipotong kiub kecil)
 - 1 tin sup krim cendawan
 - 1 tin sup krim ayam
 - 1 tin cendawan butang (dipotong setengah)
 - 60gm kacang hijau beku
 - ¾ sudu teh garam
 - ¼ sudu teh serbuk lada hitam
 - 1 sudu besar tepung biasa
 - 2 sudu besar minyak
 - 1 sudu besar daun ketumbar cincang
 - Garam dan serbuk lada untuk perisa
 - 500ml air
 
Untuk Kulit Pie:
- Puff Pastri BWY
 - 1 biji telur (dipukul)
 
材料:
馅料:
- 200克 红萝卜(去皮切小块)
 - 350克 马铃薯(去皮切小块)
 - 150克 洋葱(去皮切小块)
 - 600克 鸡肉 (去骨切小块)
 - 1罐 蘑菇汤
 - 1罐 鸡汤
 - 1罐 蘑菇罐头
 - 60克 冷冻青豆(解冻)
 - ¾茶匙 盐
 - ¼茶匙 黑胡椒
 - 1大匙 面粉
 - 2大匙 油
 - 1大匙 香菜
 - 盐和胡椒粉调味
 - 500毫升 水
 
派皮:
- BWY冷冻酥皮
 - 1颗 鸡蛋(打发)
 
METHOD:
- Marinate chicken evenly with salt, pepper and flour, put aside.
 - In a pan (medium heat), combine 500ml water, carrot cubes and 1/2tsp salt. Cook until tender, add in potato cubes. Continue cook until potatoes cubes soften. Remove from heat.
 - Drain the carrot and potato, put aside. Reserve a cup of water.
 - In a big bowl, combine mushroom soup, chicken soup, and 1 cup of the reserved water. Mix well, set aside.
 - frying pan, pour in oil, cook onion until fragrant, then add in chicken (from step 1) and mushroom, cook until tender.
 - Add in soup mixture (from step 4) and let it boil. Cook using medium-low heat for 5 minutes, then add in carrot, potato, green peas, and chopped coriander. Add in salt and black pepper (own preference), mix well and remove from heat. Set aside until mixture cool.
 - Pour the mixture into pie bowl. Cover it with a piece of puff pastry (trim the puff pastry following the bowl size).
 - Brush a thin layer of egg wash on top of the puff pastry, then bake in preheated oven at 190°C for 25-30 minutes or until the top is golden brown and the filling is bubbling hot. Serve while still hot.
 
Step 1 – Step 6 can prepare earlier and keep inside the fridge.
Cara membuat:
- 
Perisakan ayam dengan garam, serbuk lada, dan tepung, ketepikannya.
 - Panaskan kuali (api sederhana) sambil tuangkan 500ml air ke dalamnya, masukkan lobak merah dan ½ sudu teh garam. Masak sampai lobak merah mula lembut, dan boleh masukkan kentang. Sambung masak sehingga kentang menjadi lembut. Padamkan api.
 - Keluarkan lobak merah dan kentang, ketepikannya. Simpan 1 cawan air masakan tadi.
Dalam mangkuk besar, masukkan sup krim cendawan, sup krim ayam dan1 cawan air masakan tadi. Kacau sehingga sebati, ketepikannya. - Guna kuali, panaskan minyak, gorengkan bawang sehingga lutsinar dan masukkan ayam (dari langkah 1) dan cendawan butang, masak sehingga kental.
 - Tuangkan campuran sup (dari langkah 4) dan biarkan sehingga mendidih. Reneh selama 5 minit, kemudian masukkan lobak merah, kentang, kacang hijau, dan daun ketumbar. Masukkan garam dan serbuk lada secukup rasa (ikut individual), kacau dan padamkan api. Biarkannya sejuk sehingga suhu bilik.
 - Masukkan inti ke dalam mangkuk pie. Tutupkan permukaannya dengan kepingan puff pastry (potong mengikut saiz).
 - Sapukan satu lapisan telur di atas puff pastry dan bakar dalam ketuhar yang dipanaskan dengan suhu 190°C selama 25-30 minit ataupun sehingga permukaannya berwarna kuning keemasan. Hidangkannya semasa panas.
 
Langkah 1 – Langkah 6 boleh disediakan sehari lebih awal dan masukkan dalam peti sejuk.
做法:
- 
用盐,黑胡椒,和面粉腌制鸡肉,放置一旁。
 - 
在锅内,倒入500毫升的水,放入红萝卜以及1/2茶匙的盐。煮至红萝卜变软,然后加入马铃薯。继续煮至马铃薯也变软。熄火。
 - 
沥干红萝卜和马铃薯,放置一旁。预留一杯剩下来的水。
 - 
在一个大碗里,加入蘑菇汤,鸡汤以及刚刚预留的水。搅拌均匀,放置一旁。
 - 
起锅烧油,放入洋葱炒香,然后加入鸡肉(步骤1)和蘑菇,炒熟。
 - 
加入汤汁(步骤4)熬煮。大火煮5分钟,然后加入红萝卜,马铃薯,青豆和香菜。加入盐和胡椒粉调味,搅拌均匀然后熄火。放置一旁至冷却。
 - 
把馅料倒入派模具。然后用一片酥皮盖着模具上(把剩余的的面团割掉)。
 - 
在派皮上涂上适量的蛋液。预热烤箱190°度,烘烤大约25-30分钟左右至金黄色或熟便可。趁热享用。
 
步骤1-步骤6 可以提前一天准备好然后收入冰箱。