Cherry Butter Cookies

Ingredients:
- 250gm Echte Boter Butter (salted/unsalted)
- 400gm BWY Biscuit Mix
- 1 tsp vanilla essence
- 1 nos egg yolk
- 1 box cherries (red/green) – cut into small pieces
Bahan:
- 250gm mentega Echte Boter (bergaram/tidak bergaram)
- 400gm BWY adunan biskut
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 biji kuning telur
- 1 kotak ceri (merah/hijau) – dipotong kecil
材料:
- 250 克 Echte Boter牛油
- 400 克 BWY饼干预拌粉
- 1 茶匙 香草精
- 1 颗 鸡蛋黄
- 1 盒 樱桃 (红/青) – 切成小块
Method:
- In a large bowl, cream together butter and egg yolk, then stir in vanilla essence. Add in biscuit mix and mix well until mixture form a soft dough.
- Spoon dough into a piping bag with your preferred nozzle pattern.
- Pipe the dough into whirls or flower shapes on a baking tray lined with baking paper.
- Place a small piece of cherry in the center of the piped out dough.
- Bake at the preheated oven at 150°c for 20-25 minutes or until golden brown, then transfer them onto the wire rack to cool completely.
Cara membuat:
- Pukul mentega dan kuning telur. Masukkan esen vanila dan gaul lagi. Masukkan adunan biskut dan kacau sehingga adunan menjadi doh yang lembut.
- Selepas itu, masukkan adunan ke dalam beg piping dengan nozzle kegemaran anda.
- Pipe adunan di atas dulang pembakar (telah dialas dengan baking paper) mengikut bentuk kesukaan masing-masing.
- Hiaskan dengan potongan ceri di atas permukaannya.
- Bakar biskut dalam oven yang dipanaskan pada suhu 150°c selama 20-25 minit atau sehingga kekuningan. Setelah siap, letakkan di atas rak dan sejukkan seketika.
做法:
- 用打蛋器把牛油和蛋黄搅匀成松发状态,然后加入香草精。加入饼干预拌粉,然后揉成面团。
- 将面团放入配上星型的挤花袋里。
- 在烤盘上挤上喜欢的型状。
- 在挤好的面团中间放上一小块樱桃。
- 放入预热烤箱以150˚ C烘烤20-25分钟,或烤至金黄色。取出放凉。