BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Blueberry Muffin With Pistachio Crumb Topping

Ingredients:

Prepare for Blueberry Muffin:

  • 570gm BWY Blueberry Muffin Mix
  • 200gm eggs (without shell)
  • 100gm Echte Boter Butter (salted, melted)
  • 120gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk
  • 100gm FryMax 100% Coconut Oil
  • 70gm dried blueberries

Prepare for Pistachio Crumb Topping:

  • 100gm BWY Biscuit Flour
  • 100gm Echte Boter Butter (salted, cold)
  • 80gm icing sugar
  • 100gm toasted pistachio kernel (chopped)

Bahan:

Untuk Mufin Blueberi:

  • 570gm Adunan Mufin Blueberi BWY
  • 200gm telur (tanpa kulit)
  • 100gm Mentega Echte Boter (dengan garam, dicairkan)
  • 120gm Susu UHT Penuh Krim Meadow Fresh
  • 100gm Minyak Kelapa FryMax
  • 70gm blueberi kering

Untuk Pistachio Crumb Topping:

  • 100gm Tepung Biskut BWY
  • 100gm Mentega Echte Boter (dengan garam, sejuk)
  • 80gm gula aising
  • 100gm kernel pistachio panggang (dicincang)

材料:

准备蓝莓松饼:

  • 570克BWY蓝莓杯子蛋糕预拌粉
  • 200克 鸡蛋(去壳)
  • 100克 Echte Boter 黄油(盐渍、融化)
  • 120克 Meadow Fresh全脂牛奶
  • 100克 FryMax 纯椰油
  • 70克 蓝莓干

准备开心果饼碎:

  • 100克 BWY饼干粉
  • 100克 Echte Boter有盐牛油(冷)
  • 80克 糖粉
  • 100克 烘烤开心果(切碎)

Method:

  1. For the topping, mix the biscuit flour, butter, icing sugar and pistachios in a bowl. Using your hands, knead until a crumbly texture formed. Wrap with cling film and chill it for 30 minutes.
  2. In a mixing bowl, place blueberry muffin mix, eggs, oil and water and mix until well combined. Add in dried blueberries and mix well.
  3. Using a mixer, on a low speed, knead the mixture for 1-2 minutes or until the it becomes smooth.
  4. Transfer the batter into a piping bag and pipe it inside the muffin mould until ¾ full.
  5. Sprinkle the pistachio crumb on top of the muffins.
  6. Bake in a preheated oven at 180°C for 20-25 minutes.

Cara Membuat:

  1. Untuk topping, campurkan tepung biskut, mentega, gula aising dan pistachio ke dalam mangkuk. Gunakan tangan, uli sehingga tekstur crumbly terbentuk. Balut dengan ‘cling wrap’ dan sejukkan selama 30 minit.
  2. Di dalam mangkuk pengadun, masukkan adunan mufin blueberi, telur, minyak dan air dan kacau sehingga sebati. Masukkan blueberi kering dan gaul sebati.
  3. Menggunakan mixer, pada kelajuan rendah, uli adunan selama 1-2 minit atau sehingga sebati.
  4. Masukkan adunan ke dalam beg piping dan paipkan adunan di dalam acuan muffin sehingga 3/4 penuh.
  5. Taburkan pistachio crumb di atas mufin.
  6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 20-25 minit.

做法:

  1. 准备开心果碎,把饼干粉,牛油,糖粉和开心果碎倒入碗中。用手将全部材料混合均匀。用保鲜膜包起来放入冰箱30分钟。
  2. 在搅拌盆内,放入鸡蛋,融化牛油,牛奶和椰油搅拌均匀。然后加入蓝莓被子蛋糕预拌粉和蓝莓干。
  3. 用搅拌器以低速搅拌1-2分钟或搅拌至全部材料均匀。
  4. 把面糊倒入裱花袋里,然后挤在模具至3/4满。
  5. 在面糊表面铺上刚刚准备好的开心果碎。
  6. 放入预热烤箱中以180 °C烘烤20-25分钟。