Blueberry Muffin With Pistachio Crumb Topping
Ingredients:
Prepare for Blueberry Muffin:
- 570gm BWY Blueberry Muffin Mix
- 200gm eggs (without shell)
- 100gm Echte Boter Butter (salted, melted)
- 120gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk
- 100gm FryMax 100% Coconut Oil
- 70gm dried blueberries
Prepare for Pistachio Crumb Topping:
- 100gm BWY Biscuit Flour
- 100gm Echte Boter Butter (salted, cold)
- 80gm icing sugar
- 100gm toasted pistachio kernel (chopped)
Bahan:
Untuk Mufin Blueberi:
- 570gm Adunan Mufin Blueberi BWY
- 200gm telur (tanpa kulit)
- 100gm Mentega Echte Boter (dengan garam, dicairkan)
- 120gm Susu UHT Penuh Krim Meadow Fresh
- 100gm Minyak Kelapa FryMax
- 70gm blueberi kering
Untuk Pistachio Crumb Topping:
- 100gm Tepung Biskut BWY
- 100gm Mentega Echte Boter (dengan garam, sejuk)
- 80gm gula aising
- 100gm kernel pistachio panggang (dicincang)
材料:
准备蓝莓松饼:
- 570克BWY蓝莓杯子蛋糕预拌粉
- 200克 鸡蛋(去壳)
- 100克 Echte Boter 黄油(盐渍、融化)
- 120克 Meadow Fresh全脂牛奶
- 100克 FryMax 纯椰油
- 70克 蓝莓干
准备开心果饼碎:
- 100克 BWY饼干粉
- 100克 Echte Boter有盐牛油(冷)
- 80克 糖粉
- 100克 烘烤开心果(切碎)
Method:
- For the topping, mix the biscuit flour, butter, icing sugar and pistachios in a bowl. Using your hands, knead until a crumbly texture formed. Wrap with cling film and chill it for 30 minutes.
- In a mixing bowl, place blueberry muffin mix, eggs, oil and water and mix until well combined. Add in dried blueberries and mix well.
- Using a mixer, on a low speed, knead the mixture for 1-2 minutes or until the it becomes smooth.
- Transfer the batter into a piping bag and pipe it inside the muffin mould until ¾ full.
- Sprinkle the pistachio crumb on top of the muffins.
- Bake in a preheated oven at 180°C for 20-25 minutes.
Cara Membuat:
- Untuk topping, campurkan tepung biskut, mentega, gula aising dan pistachio ke dalam mangkuk. Gunakan tangan, uli sehingga tekstur crumbly terbentuk. Balut dengan ‘cling wrap’ dan sejukkan selama 30 minit.
- Di dalam mangkuk pengadun, masukkan adunan mufin blueberi, telur, minyak dan air dan kacau sehingga sebati. Masukkan blueberi kering dan gaul sebati.
- Menggunakan mixer, pada kelajuan rendah, uli adunan selama 1-2 minit atau sehingga sebati.
- Masukkan adunan ke dalam beg piping dan paipkan adunan di dalam acuan muffin sehingga 3/4 penuh.
- Taburkan pistachio crumb di atas mufin.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 20-25 minit.
做法:
- 准备开心果碎,把饼干粉,牛油,糖粉和开心果碎倒入碗中。用手将全部材料混合均匀。用保鲜膜包起来放入冰箱30分钟。
- 在搅拌盆内,放入鸡蛋,融化牛油,牛奶和椰油搅拌均匀。然后加入蓝莓被子蛋糕预拌粉和蓝莓干。
- 用搅拌器以低速搅拌1-2分钟或搅拌至全部材料均匀。
- 把面糊倒入裱花袋里,然后挤在模具至3/4满。
- 在面糊表面铺上刚刚准备好的开心果碎。
- 放入预热烤箱中以180 °C烘烤20-25分钟。