BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Blueberry Cream Cheese Macaron

Ingredients:

Prepare for Macaron:

  • 3nos egg white (room temperature)
  • 50gm castor sugar
  • 210gm icing sugar (sifted)
  • 100gm BWY Superfine Almond Flour (sifted)
  • 3drop purple food colouring

Prepare for Cheese Filling:

  • 226gm Cottura Cream Cheese (softened)
  • 120gm icing sugar
  • 2tbsp Meadow Fresh UHT Full Cream Milk
  • Fruttose Blueberry Pie Filling and Topping

Bahan:

Untuk Macaron:

  • 3nos putih telur (suhu bilik)
  • 50gm gula kastor
  • 210gm gula aising (diayak)
  • 100gm Tepung Badam Superfine BWY (diayak)
  • 3titik pewarna makanan ungu

Untuk Inti Keju:

  • 226gm Keju Krim Cottura (dilembutkan)
  • 120gm gula aising
  • 2 sudu besar Susu UHT Penuh Krim Meadow Fresh
  • Inti Blueberri Fruttose

材料:

准备马卡龙:

  • 3颗 蛋白(室温)
  • 50克 细砂糖
  • 210克 糖粉(过筛)
  • 100克 BWY超幼杏仁粉(过筛)
  • 3滴 紫色食用色素

准备奶酪陷:

  • 226克 Cottura 奶油奶酪(软化)
  • 120克 细砂糖
  • 2汤匙 Meadow Fresh全脂牛奶
  • Fruttose蓝莓陷

Method:

  1. In a medium bowl, beat egg white until frothy. Slowly add in sugar and beat until stiff peak formed.
  2. Fold in icing sugar and almond flour, add in food coloring. Mix until just combined, do not overmix.
  3. Put the batter into piping bag, then pipe on macaron mat.
  4. Let it rest for 1 hour, until the surface is dry.
  5. Bake in a preheated oven at 140°C for 13-15 minutes. Allow it to cool.
  6. Prepare for cheese filling, whisk cream cheese, icing sugar and milk until creamy. Transfer into a piping bag with a piping tip.
  7. Take a piece of macaron, pipe a circle using cream cheese mixture and then fill the center  with blueberry filling. Sandwich with another macaroon. Refrigerated until serving.

Cara Membuat:

  1. Di dalam mangkuk sederhana, pukul putih telur sehingga berbuih (frothy). Masukkan gula perlahan-lahan dan pukul sehingga ‘stiff peak’ terbentuk.
  2. Masukkan gula aising, tepung badam dan pewarna makanan. Gaul sebati.
  3. Masukkan adunan ke dalam beg paip, kemudian paipkan di atas ‘macaron mat’.
  4. Rehatkan selama 1 jam, sehingga permukaannya kering.
  5. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 140°C selama 13-15 minit. Biarkan sehingga sejuk.
  6. Untuk inti keju, pukul krim keju, gula aising dan susu sehingga berkrim. Masukan ke dalam beg paip yang dilengkapi dengan nozzle.
  7. Ambil sekeping macaron, paipkan campuran krim keju secara bulatan  kemudian isi bahagian tengah dengan inti blueberry. Tutupkan dengan macaroon yang lain. Sejukkan sebelum dihidang.

做法:

  1. 在一个碗里,打发蛋白至软性发泡,然后慢慢加入糖,继续打到硬性发泡。
  2. 轻轻拌入糖粉和杏仁粉,然后加入色素。翻拌均匀即可,千万不要过度搅拌。
  3. 把面糊装入裱花袋里,然后在马卡龙曲奇垫挤上面糊。
  4. 把饼干放置1小时,直到表层干透不黏手。
  5. 放入预热烤箱以140°C 烘烤13-15分钟。取出待凉。
  6. 准备奶酪陷,打发奶油奶酪,糖和牛奶至蓬松顺滑。然后装入配了花嘴的裱花袋。
  7. 拿一块马卡龙,挤上一圈奶酪陷,中间留空位置挤入蓝莓陷,然后再拿一块马卡龙稍微往下压,形成一个三文治。冷藏食用。