Blueberry Cream Cheese Cookies
Ingredients:
Prepare for Cookies:
- 174gm all purpose flour
- 1tsp corn starch
- 1/4tsp salt
- 3/4tsp baking powder
- 115gm Ausicows Butter (unsalted)
- 150gm castor sugar
- 1nos egg
- 1tsp BWY Vanilla Essence
- 140gm Cottura White Chocolate Chips
- 142gm dried blueberries
Prepare for Cheese Filling:
- 75gm Cottura Cream Cheese (softened)
- 1tbsp icing sugar
- 1/2tsp BWY Vanilla Essence
- 80gm Fruttose Blueberry Pie Filling and Topping
Bahan:
Untuk Kukis:
- 174gm tepung serba guna
- 1 sudu kecil tepung jagung
- ¼ sudu kecil garam
- ¾ sudu kecil serbuk penaik
- 115gm Mentega Ausicows (tanpa garam)
- 150gm gula kastor
- 1 biji telur
- 1 sudu kecil Esen Vanila BWY
- 140gm Cip Coklat Putih Cottura
- 142gm blueberi kering
Untuk Inti Keju:
- 75gm Keju Krim Cottura (dilembutkan)
- 1 sudu besar gula aising
- ½ sudu kecil Esen Vanila BWY
- 80gm Inti Blueberri Fruttose
材料:
准备曲奇:
- 174克 面粉
- 1茶匙 玉米淀粉
- 1/4茶匙 盐
- ¾茶匙 泡打粉
- 115克 Ausicows无盐牛油
- 150克 细砂糖
- 1颗 鸡蛋
- 1茶匙 BWY香草精
- 140克 Cottura白巧克力粒
- 142克 蓝莓干
准备奶酪陷:
- 75克 Cottura奶油奶酪(软化)
- 1汤匙 糖粉
- ½茶匙 BWY香草精
- 80克 Fruttose蓝莓陷
Method:
- In a bowl, combine flour, corn starch, salt and baking powder, set aside.
- Cream butter and sugar using high speed until light and creamy. Add in egg and vanilla essence, mix well.
- Gradually add in flour mixture, mix well to form a soft dough.
- Gently fold in chocolate chips and dried blueberries. Cover the dough and refrigerate for 2 hours.
- To made the filling, mix cream cheese, sugar and vanilla essence until creamy. Set aside.
- Divide the cookies dough then flatten it, place 1tsp of cream cheese mixture and 1tsp blueberry filling in the center of cookies, wrap it and shaped it into cookie ball.
- Place the cookie balls on a baking tray lined with parchment paper leaving 3 inches apart.
- Press a few white chocolate chips on top of each cookie, keep in fridge for another 10 minutes.
- Bake in a preheated oven at 180°C for 16-18 minutes. Allow it to cool.
Cara Membuat:
- Di dalam mangkuk, campurkan tepung, tepung jagung, garam dan serbuk penaik, ketepikan.
- Krimkan mentega dan gula pada kelajuan tinggi sehingga ringan dan berkrim. Masukkan telur dan esen vanila, gaul sebati.
- Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit, gaul sebati sehingga membentuk doh yang lembut.
- Masukkan cip coklat dan blueberri kering, gaul sebati. Tutup doh dan sejukkan selama 2 jam.
- Untuk inti, campurkan krim keju, gula dan esen vanila sehingga berkrim. Ketepikan.
- Bahagikan adunan biskut dan ratakan, letakkan 1 sudu kecil campuran krim keju dan 1 sudu kecil inti blueberi di tengah kukis, balut dan bulatkan menjadi bola kukis.
- Letakkan bebola kukis pada dulang pembakar yang telah dilapis dengan kertas minyak dengan jarak 3 inci.
- Tekan beberapa kepingan cip coklat putih di atas setiap kukis, simpan di dalam peti sejuk selama 10 minit.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 16-18 minit. Biarkan sejuk.
做法:
- 在一个碗里,搅拌均匀面粉,玉米淀粉,盐和泡打粉,放置一旁。
- 用搅拌器把牛油和糖打发至顺滑。加入鸡蛋和香草精,搅拌均匀。
- 分次加入搅拌均匀的粉类,揉至成团。
- 慢慢加入巧克力粒和蓝莓干。把面团包起来然后冷藏2小时。
- 准备奶酪陷,把奶酪,糖和香草精打发。放置一旁。
- 把曲奇面团分成小份,按扁,然后包入1茶匙的奶酪陷和1茶匙的蓝莓陷,搓圆。
- 把曲奇摆放在铺好一层烘焙纸的烤盘上,每颗曲奇预留3寸的位置
- 按几颗巧克力粒在曲奇上,然后放入冰箱冷藏10分钟。
- 放入预热烤箱以180°C 烘烤16-18分钟。取出放凉。