BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Blueberry Cream Cheese Cookies

Ingredients:

Prepare for Cookies:

  • 174gm all purpose flour
  • 1tsp corn starch
  • 1/4tsp salt
  • 3/4tsp baking powder
  • 115gm Ausicows Butter (unsalted)
  • 150gm castor sugar
  • 1nos egg
  • 1tsp BWY Vanilla Essence
  • 140gm Cottura White Chocolate Chips
  • 142gm dried blueberries

Prepare for Cheese Filling:

  • 75gm Cottura Cream Cheese (softened)
  • 1tbsp icing sugar
  • 1/2tsp BWY Vanilla Essence
  • 80gm Fruttose Blueberry Pie Filling and Topping

Bahan:

Untuk Kukis:

  • 174gm tepung serba guna
  • 1 sudu kecil tepung jagung
  • ¼ sudu kecil garam
  • ¾ sudu kecil serbuk penaik
  • 115gm Mentega Ausicows (tanpa garam)
  • 150gm gula kastor
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil Esen Vanila BWY
  • 140gm Cip Coklat Putih Cottura
  • 142gm blueberi kering

Untuk Inti Keju:

  • 75gm Keju Krim Cottura (dilembutkan)
  • 1 sudu besar gula aising
  • ½ sudu kecil Esen Vanila BWY
  • 80gm Inti Blueberri Fruttose

材料:

准备曲奇:

  • 174克 面粉
  • 1茶匙 玉米淀粉
  • 1/4茶匙 盐
  • ¾茶匙 泡打粉
  • 115克 Ausicows无盐牛油
  • 150克 细砂糖
  • 1颗 鸡蛋
  • 1茶匙 BWY香草精
  • 140克 Cottura白巧克力粒
  • 142克 蓝莓干

准备奶酪陷:

  • 75克 Cottura奶油奶酪(软化)
  • 1汤匙 糖粉
  • ½茶匙 BWY香草精
  • 80克 Fruttose蓝莓陷

Method:

  1. In a bowl, combine flour, corn starch, salt and baking powder, set aside.
  2. Cream butter and sugar using high speed until light and creamy. Add in egg and vanilla essence, mix well.
  3. Gradually add in flour mixture, mix well to form a soft dough.
  4. Gently fold in chocolate chips and dried blueberries. Cover the dough and refrigerate for 2 hours.
  5. To made the filling, mix cream cheese, sugar and vanilla essence until creamy. Set aside.
  6. Divide the cookies dough then flatten it, place 1tsp of cream cheese mixture and 1tsp blueberry filling in the center of cookies, wrap it and shaped it into cookie ball.
  7. Place the cookie balls on a baking tray lined with parchment paper leaving 3 inches apart.
  8. Press a few white chocolate chips on top of each cookie, keep in fridge for another 10 minutes.
  9. Bake in a preheated oven at 180°C for 16-18 minutes. Allow it to cool.

Cara Membuat:

  1. Di dalam mangkuk, campurkan tepung, tepung jagung, garam dan serbuk penaik, ketepikan.
  2. Krimkan mentega dan gula pada kelajuan tinggi sehingga ringan dan berkrim. Masukkan telur dan esen vanila, gaul sebati.
  3. Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit, gaul sebati sehingga membentuk doh yang lembut.
  4. Masukkan cip coklat dan blueberri kering, gaul sebati. Tutup doh dan sejukkan selama 2 jam.
  5. Untuk inti, campurkan krim keju, gula dan esen vanila sehingga berkrim. Ketepikan.
  6. Bahagikan adunan biskut dan ratakan, letakkan 1 sudu kecil campuran krim keju dan 1 sudu kecil inti blueberi di tengah kukis, balut dan bulatkan menjadi bola kukis.
  7. Letakkan bebola kukis pada dulang pembakar yang telah dilapis dengan kertas minyak dengan jarak 3 inci.
  8. Tekan beberapa kepingan cip coklat putih di atas setiap kukis, simpan di dalam peti sejuk selama 10 minit.
  9. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 16-18 minit. Biarkan sejuk.

做法:

  1. 在一个碗里,搅拌均匀面粉,玉米淀粉,盐和泡打粉,放置一旁。
  2. 用搅拌器把牛油和糖打发至顺滑。加入鸡蛋和香草精,搅拌均匀。
  3. 分次加入搅拌均匀的粉类,揉至成团。
  4. 慢慢加入巧克力粒和蓝莓干。把面团包起来然后冷藏2小时。
  5. 准备奶酪陷,把奶酪,糖和香草精打发。放置一旁。
  6. 把曲奇面团分成小份,按扁,然后包入1茶匙的奶酪陷和1茶匙的蓝莓陷,搓圆。
  7. 把曲奇摆放在铺好一层烘焙纸的烤盘上,每颗曲奇预留3寸的位置
  8. 按几颗巧克力粒在曲奇上,然后放入冰箱冷藏10分钟。
  9. 放入预热烤箱以180°C 烘烤16-18分钟。取出放凉。