Blueberry Cheese Cake

Ingredients:
- 2½tsp gelatin powder
- 100ml water
- 180gm Gullon Digestive Roll (finely crushed)
- 100gm Ausicows Unsalted Butter (melted)
- 200gm Westgold Whipping Cream
- 200gm Cottura Cream Cheese
- 100gm icing sugar
- 2tsp lemon juice
- 100gm Fruttose Blueberry Pie Filling and Topping
Bahan:
- 2½ sudu kecil serbuk gelatin
- 100ml air
- 180gm Biskut Gullon Digestive Roll (dihancurkan)
- 100gm Mentega Ausicows Tanpa Garam (dicairkan)
- 200gm Krim Putar Westgold
- 200gm Keju Krim Cottura
- 100gm gula aising
- 2 sudu kecil jus lemon
- 100gm Inti Blueberri Fruttose
材料:
- 2½茶匙 吉利丁粉
- 100毫升 清水
- 180克 Gullon消化饼干(擀碎)
- 100克 Ausicows 无盐牛油 (融化)
- 200克 Westgold 鲜奶油
- 200克 Cottura 奶油奶酪
- 100克 糖粉
- 2茶匙 柠檬汁
- 100克 Fruttose蓝莓陷
Method:
- Mix gelatin powder with water and put aside.
- Mix together Gullon crumbs and melted butter, transfer it into 6-inch springform baking pan, press the base tightly to form a crust layer, then put into fridge for 30 minutes.
- In a mixing bowl, whisk whipping cream using high speed until stiff peak formed.
- In another bowl, beat cream cheese until smooth and creamy, add in icing sugar and lemon juice, mix again. Fold in whipping cream and mix well.
- Melt gelatin in a microwave, then pour it into cheese mixture by mixing continuously until everything is well combined.
- Pour the mixture into the springform pan. Tap the cake pan gently to remove air bubbles.
- Randomly put some blueberry filling in cheese cake mixture, use a skewer to make swirls, refrigerate for 4 hours.
Cara Membuat:
- Gaul sebati serbuk gelatin dan air, ketepikan.
- Campurkan biskut Gullon dan mentega, gaul sebati dan masukkan ke dalam loyang springform 6-inci, tekan padat dan simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit.
- Di dalam mangkuk pengadun, pukul krim putar dengan kelajuan tinggi sehingga kembang.
- Di dalam mangkuk lain, pukul krim keju sehingga lembut dan berkrim. Masukkan gula aising dan jus lemon, gaul sebati. Seterusnya, masukkan krim putar dan gaul sebati.
- Cairkan gelatin di dalam microwave, kemudian tuangkan ke dalam adunan keju, gaul sehingga sebati dan tidak berketul.
- Tuang adunan ke dalam loyang springform. Hentakkan sedikit supaya udara di dalam adunan keluar.
- Sudukan inti blueberri di atas adunan krim keju, dan buat corak lorek menggunakan ‘skewer’. Sejukkan di dalam peti sejuk selama 4 jam.
做法:
- 把吉利丁粉撒在水里,放置一旁。
- 把饼干和牛油搅拌均匀,倒入6寸圆形的烤模,用汤匙按压紧实,然后放入冰箱冷藏30分钟。
- 在一个大碗里,用搅拌机以高速把鲜奶油打发。
- 在另外一个搅拌盆里,用搅拌器搅拌奶油奶酪直到顺滑,加入糖粉和柠檬汁搅拌均匀。加入打发好的鲜奶油,由下往上翻拌均匀。
- 把吉利丁放入微波炉里加热融化,然后倒入芝士糊里快速搅拌至无颗粒。
- 将搅拌好的蛋糕糊倒入模具里,轻轻敲打排除空气。
- 用汤匙把蓝莓果酱放入芝士糊上,用牙签画出一些纹路,然后放入冰箱冷藏4小时。