Blueberry Biscuits

Ingredients:
- 250gm all-purpose flour
- 75gm sugar
- 15gm baking powder
- 5gm salt
- 60gm Echte Boter Unsalted Butter
- 150gm Meadow Fresh UHT Milk
- 1tsp BWY Vanilla Essence
- 125gm wild dried blueberries
- flour (for sprinkle)
- honey (for brushing)
Bahan:
- 250gm tepung serba guna
- 75gm gula
- 15gm serbuk penaik
- 5gm garam
- 60gm Mentega Echte Boter (dengan garam)
- 150gm Susu UHT Penuh Krim Meadow Fresh
- 1tsp Esen Vanila BWY
- 125gm blueberi kering liar
- tepung (untuk ditabur)
- madu (untuk disapu)
材料:
- 250克 面粉
- 75克 细砂糖
- 15克 泡打粉
- 5克 盐
- 60克 Echte Boter无盐牛油
- 150克 Meadow Fresh全脂牛奶
- 1茶匙 BWY香草精
- 125克 蓝莓干
- 面粉(撒面)
- 蜜糖(刷面)
Method:
- In a mixing bowl, whisk flour, sugar, baking powder, salt, butter until light and fluffy. While mixing, add in vanilla essence and milk gradually.
- Place the dough on top of floured table, flatten the dough with a roller.
- Place blueberries on top of the dough. Fold the dough into the middle from both end to mix the blueberry and dough well.
- Use a round shape cookie cutter to cut the dough and , place the cookie into the baking tray lined with parchment paper.
- Brush the cookie with melted butter.
- Place the cookies into a preheated oven, bake at 230°C for 9 minutes.
- Brush the baked cookie with honey.
Cara Membuat:
- Di dalam mangkuk pengadun, pukul tepung, gula, serbuk penaik, garam dan mentega sehingga menjadi ringan dan gebu. Ketika masih mengadun, masukkan esen vanila dan susu sedikit demi sedikit.
- Letakkan doh di atas meja yang sudah ditepung, ratakan ia dengan ‘roller.’
- Letakkan blueberi di atas doh. Lipat doh ke tengah dari kedua-dua hujung untuk sebatikan blueberi dan doh dengan baik.
- Gunakan pemotong kuki berbentuk bulat untuk memotong doh dan, letakkan kukis pada dulang pembakar yang dilapisi dengan kertas minyak.
- Sapukan kukis dengan mentega yang telah dicairkan.
- Masukkan kukis ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan, bakar pada suhu 230°C selama 9 minit.
- Sapu kukis yang telah dibakar tadi dengan madu.
做法:
- 在搅拌棚里。搅拌面粉,糖,泡打粉,盐,和牛油至蓬松泛白。中间加入香草精和牛奶搅拌均匀。
- 把面团放在撒了面粉的工作台上,用擀面棍擀平面团。
- 把蓝莓干撒在面团上。然后把面团两侧向内折叠,重复几次直到把蓝莓和面团混合均匀。
- 用圆形曲奇模切除圆形面团,然后排放在已铺好一层烘焙纸的烤盘上。
- 在面团表面刷上一层融化牛油。
- 把面团放入预热烤箱,以230°C烘烤9分钟。
- 最后在饼干上再刷上一层蜜糖。