Semperit Cookies Milk

Ingredients:
- 250gm Ausicows Butter
- 200gm condensed milk
- 1tsp vanilla essence
- 400gm corn flour
- 3tbsp custard powder
- 1tbsp rice flour
- chocolate chips/cherry for decoration
- food colouring
Bahan:
- 250gm Mentega Ausicows
- 200gm susu pekat
- 1sudu kecil esen vanila
- 400gm tepung jagung
- 3sudu besar tepung kastad
- 1sudu besar tepung beras
- sedikit coklat chip / ceri untuk hiasan
- sedikit pewarna pilihan
材料:
- 250克 Ausicows牛油
- 200克 炼乳
- 1茶匙 香草精
- 400克 玉蜀黍粉
- 3汤匙 卡士达粉
- 1汤匙 粘米粉
- 装饰 – 巧克力粒/车厘子粒
- 食用颜色素
Method:
- Cream butter, condensed milk and vanilla essence until light and fluffy.
- Add in your favourite food colouring.
- Add in corn flour, rice flour and custard powder, mix until form a soft dough (add in some corn flour if the dough is sticky).
- Rest the dough inside the fridge for 15 minutes, then place the dough inside a piping bag with your preferred nozzle.
- Pipe the cookies on a baking tray lined with parchment paper. Decorate the cookies with chocolate chips or cherry diced.
- In a preheated oven, bake at 160°C for 25 minutes.
Cara Membuat:
- Kacau sebati mentega, susu pekat dan esen vanila dengan menggunakan senduk.
- Tambahkan pewarna mengikut kegemaran.
- Masukkan tepung jagung, diikuti tepung beras, tepung kastad. Uli perlahan-lahan dengan menggunakan tangan. (Tambahkan tepung jagung jika doh terlalu cair).
- Rehatkan doh selama 15 minit di dalam peti sejuk, kemudian masukkan doh ke dalam beg piping dengan acuan terap bunga dahlia.
- Tekapkan doh di dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak dengan acuan semperit dan hias bersama coklat chip/ceri.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 160°c selama 25 minit.
做法:
- 把牛油打发,然后加入炼乳和香草精搅拌均匀。
- 加入自己喜爱的颜色。
- 加入玉蜀黍粉,粘米粉,克卡士达粉,用手慢慢揉成软面团。(如果面团粘手,加入少许玉蜀黍粉)
- 把面团放入冰箱约15分钟,然后把面团装入裱花袋里,可选择自己喜欢的裱花嘴。
- 在已铺好一层烘焙纸的烤盘上,挤上牛油酥饼,然后在饼干中间放上巧克力粒或车厘子作装饰。
- 把饼干放入预热烤箱以160°烘烤25分钟。