Berliner German Donut Mix

Ingredients:
- 500gm Berliner German Donut Mix
- 150gm eggs (3 medium size eggs)
- 100gm milk
- 80gm cold water
- 50gm butter
- 7gm instant yeast
Bahan:
- 500gm Adunan Donut Jerman Berliner
- 150gm telur (3 biji telur saiz sederhana)
- 100gm susu
- 80gm air sejuk
- 50gm mentega
- 7gm yis segera
材料:
- 500克 柏林德国甜甜圈预拌粉
- 150克 鸡蛋 (3颗中鸡蛋)
- 100克 牛奶
- 80克 冷水
- 50克 牛油
- 7克 即溶酵母
Method:
- Mix all ingredients using low speed for 3 minutes and medium speed for 5 minutes.
- Cover the dough with cloth or cling wrap and rest it for 30 minutes at room temperature.
- Divide dough into 17 pieces (about 50gm each), roll in round shape, place and cover with cloth and rest for another 30 minutes.
- Press the dough with palm of your hand, overturn the dough and rest on cloth for another 45 minutes, with dusting flour on both sides.
- Heat the oil (recommended temperature is 170°C), fried 2 minutes on each side.
Cara Membuat:
- Adunkan kesemua bahan dengan kelajuan rendah selama 3 minit dan kemudian tukar ke kelajuan sederhana selama 5 minit.
- Tutup doh menggunakan kain atau ‘cling wrap’ dan biarkan ia rehat selama 30 minit pada suhu bilik.
- Bahagikan doh kepada 17 bahagian (50gm setiap satu), bentukkan bulat, letakkan dan tutup ia dengan kain untuk direhatkan selama 30 minit lagi.
- Tekan doh dengan tapak tangan anda, balikkan doh dan biar ia berehat di dalam kain selama 45 minit. Pastikan kedua-dua bahagian doh ‘didustkan’ dengan tepung.
- Panaskan minyak (sebaiknya pada suhu 170° C) dan goreng ia selama 2 minit dikedua-dua bahagian.
做法:
- 把全部材料放入搅拌盆内,以低速搅拌3分钟,然后转中速搅拌5分钟。
- 把面团盖上布或保鲜膜,以室温休面30分钟。
- 把面团分成17份(每份约50克),揉成小圆团,然后用布盖着休面30分钟。
- 把面团放在手掌心轻轻按压,然后把面团翻面用布盖上继续休面45分钟。记得需要在面团的两面撒上一些面粉。
- 在锅中烧油(建议油温保持170°C),煎约2分钟,然后翻面再煎2分钟。