BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Almond London Biscuit

Ingredients:

  • 500gm BWY white almond biscuit mix
  • 180ml corn oil
  • 500gm BWY dark compound bar
  • 30gm cocoa butter
  • 200gm whole almonds (toasted)
  • 50gm almond nibs (toasted)
  • 1 roll small paper cups

Bahan:

  • 500gm BWY adunan biskut badam putih
  • 180ml minyak jagung
  • 500gm BWY coklat kompaun gelap
  • 30gm mentega koko
  • 200gm badam (dibakar)
  • 50gm badam cincang (dibakar)
  • 1 gulung paper cup saiz kecil

材料:

  • 500 克 杏仁饼预拌粉
  • 180 毫升 玉蜀黍油
  • 500 克 黑巧克力块
  • 30 克 可可油
  • 200 克 杏仁(烤熟)
  • 50 克 杏仁碎(烤熟)
  • 1 条 小纸杯

Method:

  1. In a bowl, combined the white almond biscuit mix and corn oil together to form a soft dough. Set aside.
  2. Roll the dough into 1cm ball, flatten it and place a whole almond in the middle of the dough then wrap it up.
  3. Place the wrapped almonds on a baking tray lined with baking paper and bake at 170˚C for 20 minutes until golden brown. Cool the baked cookies on a wire rack.
  4. Melt chocolate compound bar and cocoa butter in a bowl with microwave oven or by double-boiling method.
  5. Coat the cookies with the melted chocolate and place it into paper cups. Decorate with almond diced on top of the cookies.
  6. Let the chocolate fully set before serving.

Cara membuat:

  1. Dalam mangkuk, campurkan adunan biskut dan minyak jagung sehingga menjadi doh yang lembut dan ketepikan.
  2. Gelekkan doh setebal 1cm dan letakkan sebiji badam ke dalam adunan dan bulatkan.
  3. Letakkan doh di atas dulang pembakar dan bakar pada suhu 170˚C selama 20 minit atau sehingga kekuningan. Setelah biskut masak, letakkan di atas rak dan sejukkan seketika.
  4. Cairkan coklat kompaun dan mentega koko di dalam mangkuk dengan menggunakan ketuhar atau secara double-boiling.
  5. Salut biskut dengan coklat cair dan masukkan ke dalam paper cup. Hiaskan dengan badam cincang di atas biskut.
  6. Biarkan coklat sejuk sehingga menjadi keras sebelum dihidangkan.

做法:

  1. 把杏仁饼预拌粉和油搅拌均匀,然后揉成面团待用。
  2. 取一小团的面团,直径大约一厘米的圆球,撮圆后,压扁,裹入杏仁粒,整成橄榄形状。
  3. 把裹好的杏仁饼放在铺了烘焙纸的烤盘。放入预热烤箱以170˚C 烘烤20分钟,或烤至金黄色。取出放凉。
  4. 把巧克力和可可油放入烤箱内融化或隔水煮溶,搅拌均匀后备用。
  5. 把冷却后的饼干放入巧克力里,再用小汤匙把沾满巧克力的饼干放入纸杯,撒上杏仁碎装饰就可以了。
  6. 待裹着饼干的巧克力凝固后,就可以收入密封的容器。