BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Agar-Agar Sirap Ros

Ingredients:

  • 10gm BWY agar-agar powder
  • 800ml water
  • 200gm sugar
  • ½ tsp rose syrup
  • 1 pcs pandan leaf

Bahan:

  • 10gm BWY serbuk agar-agar
  • 800ml air
  • 200gm gula
  • ½ sudu teh sirap ros
  • 1 helai daun pandan

材料:

  • 10克 BWY燕菜粉
  • 800毫升 清水
  • 200克 砂糖
  • 1/2茶匙 玫瑰糖浆
  • 1片 班兰叶

Method:

  1. Mix agar-agar powder with water, stir and cook until powder dissolved.
  2. Add in the sugar and pandan leaf. Turn heat off and continue to stir until sugar dissolved.
  3. Lastly, add in the rose syrup and mix until well combined.
  4. Remove away the pandan leaf.
  5. Pour it into mould, once it has cooled down, chill in the fridge for 2 hours.

Cara membuat:

  1. Campurkan serbuk agar-agar dengan air, kacau dan didih sehingga serbuk cair sepenuhnya.
  2. Masukkan gula dan daun pandan. Matikan haba dan terus kacau sehingga gula cair sepenuhnya.
  3. Akhir sekali, tambahkan sirap ros dan kacau sehingga warna sebati.
  4. Tuangkan ke dalam acuan, setelah ia sejuk, masukkan dalam peti sejuk selama 2 jam.

做法:

  1. 在一个锅中,放入燕菜粉以及清水。以小火慢慢煮至燕菜粉完全融化。
  2. 加入糖以及班兰叶,熄火然后慢慢搅拌至砂糖完全融化。
  3. 最后加入玫瑰糖浆搅拌均匀。
  4. 把煮好的燕菜液倒入模具,待燕菜凉透后,即可放入冰箱冷藏2小时。便可享用。