Penotti Banana Cake
Ingredients:
- 110gm Echte Boter Butter (salted, room temperature)
- 190gm castor sugar
- 2nos eggs
- 240gm self raising flour
- 1tsp baking powder
- 100g Cookies Penotti Speculoos Original Spread
- 1tbsp BWY Vanilla Essence
- 2pcs bananas medium-large (mashed)
- 25g brown sugar
Bahan:
- 110gm Mentega Echte Boter (bergaram, suhu bilik)
- 190gm gula kastor
- 2biji telur
- 240gm tepung naik sendiri
- 1sudu kecil serbuk penaik
- 100gm Cookies Penotti Speculoos Original Spread
- 1sudu besar Esen Vanila BWY
- 2biji pisang saiz sederhana besar (dilenyek)
- 25gm gula perang
材料:
- 110克 Echte Boter牛油(有盐,室温)
- 190克 细砂糖
- 2颗 鸡蛋
- 240克 自发面粉
- 1茶匙 泡打粉
- 100克 Penotti焦糖饼干酱
- 1汤匙 BWY香草精
- 2条 香蕉(压烂)
- 25克 红糖
Method:
- Grease a loaf pan with butter.
- Cream sugar and butter together until light and fluffy. Gradually add in eggs and alternate with self raising flour, mix until well combined.
- Add in baking soda and mix well until a smooth batter is formed.
- Add in Cookies Penotti Speculoos Original Spread and vanilla essences into the mashed bananas, mix well. Pour into the flour batter, mix well.
- Pour the mixture into the greased loaf pan and sprinkle brown sugar over the top.
- Bake in the preheated oven at 180°C for 60 minutes. (cover the cake with aluminum foil if the cake surface is too brown)
Cara Membuat:
- Griskan loyang roti dengan mentega.
- Pukul gula dan mentega sehingga ringan dan gebu. Masukkan telur perlahan-lahan secara berselang dengan tepung, gaul sebati.
- Masukkan serbuk penaik dan gaul sehingga sebati.
- Masukkan Cookies Penotti Speculoos Original Spread dan esen vanila ke dalam pisang lenyek, gaul sebati. Tuangkan ke dalam adunan tepung, gaul sebati.
- Tuangkan campuran ke dalam loyang roti yang telah digris dan taburkan sedikit gula merah diatasnya.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 60 minit. (tutup kek dengan aluminium foil jika permukaan kek terlalu keperangan)
做法:
- 在模具里刷上一层薄薄的牛油。
- 在搅拌盆里,打发糖和牛油直到蓬松。轮流加入鸡蛋和自发面粉,翻拌至均匀。
- 加入泡打粉搅拌均匀。
- 把焦糖饼干酱和香草精加入压烂的香蕉泥里,搅拌均匀。然后把香蕉糊倒入刚刚的面糊里,搅拌均匀。
- 把面糊倒入模具里,然后在表面撒上一些红糖。
- 放入预热烤箱以180°度烘烤60分钟。(如果蛋糕表面太黑,中途可以盖上一层锡纸)