BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Traditional Mooncake

Ingredients:

  • 350gm BWY biscuit flour (sifted)
  • 230gm BWY golden syrup
  • 68gm FryMax Coconut Oil
  • 14gm alkaline water
  • 1nos egg (for egg wash)
  • 1kg lotus paste
  • 100gm melon seeds (toasted)

Bahan:

  • 350gm tepung biskut BWY
  • 230gm sirap emas BWY
  • 68gm minyak kelapa FryMax
  • 14gm air abu
  • 1biji telur (untuk sapuan)
  • 1kg pes lotus
  • 100gm kuaci putih (dibakar)

材料:

  • 350克 饼干粉
  • 230克 糖浆
  • 68克 椰油
  • 14克 碱水
  • 1颗 鸡蛋
  • 1公斤 莲蓉馅
  • 100克 白瓜子(烤熟)

Method:

  1. Combine golden syrup, oil and alkaline water, using a whisk to mix until well combined.
  2. Pour in flour into the liquid mixture and continue to mix until it formed a soft dough. Covered it and let it rest for 1-2 hours.
  3. Meantime, start working on the filling. Add in toasted melon seeds into the paste, mix well. Divide the paste into 140gm each and roll them into a ball shape.
  4. Take out the soft dough, knead it a while. Divide the dough into 40gm each and roll them into a ball shape.
  5. Take a dough, flatten it. Place the filling in the middle and wrap it. Shape it into a ball.
  6. Then, dust it with flour and put into the mooncake mould and press, remove from the mould.
  7. Place the mooncakes on baking tray, bake at 200°C for 10 minutes.
  8. Remove from oven and let it cool for 10 minutes, then brush on a thin layer of egg wash.
  9. Bake again for another 15 minutes or until the pastry skin becomes golden-brown colour.
  10. Cool well and store in air-tight container, ready to serve after 3 days.

Cara membuat:

  1. Campurkan sirap emas, minyak dan air abu, kacau sehingga sebati.
  2. Masukkan tepung ke dalam campuran tadi dan adun sehingga menjadi doh lembut. Biarkan ia rehat selama 1-2 jam.
  3. Sementara itu, buat persiapan untuk inti. Masukkan kuaci putih ke pes lotus, adun sehingga sebati. Kemudian, timbangkan pes, setiap satu biji 140gm, bentukkannya jadi bebola.
  4. Keluarkan doh, adunkan sekejap. Bahagikan , 40gm sebiji dan bulatkan.
  5. Ambil 1 biji doh, leperkan. Letak 1 biji inti di tengah dan balut, bulatkan.
  6. Taburkan sedikit tepung, masukkan ke dalam acuan kuih bulan dan tekan perlahan untuk membentuk kuih bulan.
  7. Susun kuih bulan di atas dulang bakar, kemudian bakar pada suhu 200°C selama 10 minit.
  8. Keluarkan dari ketuhar dan biarkan rehat selama 10 minit, kemudian sapukan 1 lapisan sapuan teluar pada permukaan kuih bulan.
  9. Sambung bakar selama 15 minit atau sehingga kulitnya menjadi warna keemasan.
  10. Biarkan ia di suhu bilik sehingga sejuk sepenuhnya, simpan dalam bekas kedap udara selama 3 hari sebelum dimakan.

做法:

  1. 把糖浆,油和碱水搅拌均匀。
  2. 把过筛面粉加入糖浆里搅拌均匀,然后揉成面团。把面粉团休面1-2小时。
  3. 在等待的过程中,我们先来准备月饼馅料。把瓜子加入莲蓉馅里,揉至均匀。然后把馅料分成每份140克,搓圆。
  4. 把面团取出来,揉至光滑。然后分成每份40克,搓圆。
  5. 把月饼皮按扁,包入馅料,然后搓圆。
  6. 沾上一层薄薄的饼干粉,然后把月饼放入月饼模具中压花造型。
  7. 把月饼整齐的摆放在烤盘上,以200°C烘烤10分钟。
  8. 把月饼从烤炉取出,冷却10分钟,然后刷上一层薄薄的蛋黄液。
  9. 再烤15分钟或烤至饼皮金黄色即可。
  10. 月饼凉透后,放入保鲜袋子里,密封回油3天后即可食用。