BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Snowskin Mooncake

Ingredients:

Prepare Snow Skin:

  • 1pack BWY Snow Skin Mooncake Mix
  • 60gm shortening
  • 45gm koh fun (for dusting)
  • 260ml cold water

Prepare Filling:

  • 1kg mooncake paste
  • 125gm white melon seeds (toasted)

Bahan:

Untuk Kulit Salji:

  • 1pek Adunan Kulit Salji Kuih Bulan BWY
  • 60gm shortening
  • 45gm koh fun (untuk ditabur)
  • 260ml air sejuk

Untuk Inti Kuih Bulan:

  • 1kg pes kuih bulan
  • 125gm kuaci putih (dibakar)

材料:

准备饼皮:

  • 1包 冰皮预拌粉
  • 60克 白油
  • 45克 糕粉(防粘)
  • 260克 冷水

准备馅料:

  • 1公斤 月饼馅料
  • 125克 白瓜子(烤熟)

Method:

  1. Put Snow Skin mix and shortening into a bowl.
  2. Pour in 260ml iced cold water into the mixture and beat until well combined.
  3. Cover the dough with wet cloth and leave aside for 20 minutes before dividing it. Depending on the size of mooncake mould, the ratio is 1 part dough, 2 parts filing.
  4. Wrap the filling with the dough and shape it into a ball.
  5. Use the koh fun to dust the mooncake balls and mould.
  6. Store mooncakes in airtight containers and chill in fridge.

Cara Membuat:

  1. Campurkan Adunan Kulit Salji Kuih Bulan BWY dan shortening di dalam mangkuk.
  2. Tuang 260ml air sejuk ke dalam adunan dan pukul hingga sebati.
  3. Tutup doh menggunakan kain basah dan biarkan selama 20 minit sebelum dibahagikan. Bergantung kepada saiz acuan kuih bulan, nisbah untuk 1 bahagian doh, 2 bahagian inti.
  4. Balut inti dengan doh dan bentukkan menjadi bola.
  5. Taburkan koh fun pada bebola kuih bulan dan bentukkan dengan acuan.
  6. Simpan kuih bulan di dalam bekas kedap udara dan sejukkan di dalam peti sejuk.

做法:

  1. 把冰皮预拌粉和白油放入碗中。
  2. 倒入260毫升的冷水搅拌均匀。
  3. 把面团用湿布盖起来,搁置20分钟。根据模具大小,冰皮月饼的比列为1份冰皮,2份馅料。
  4. 用冰皮把月饼陷包起来搓圆。
  5. 在冰皮月饼上沾上一层薄薄的糕粉,然后放入月饼模具中压花造型。
  6. 把月饼放入密封袋子里冷藏。