Snowskin Mooncake
Ingredients:
Prepare Snow Skin:
- 1pack BWY Snow Skin Mooncake Mix
- 60gm shortening
- 45gm koh fun (for dusting)
- 260ml cold water
Prepare Filling:
- 1kg mooncake paste
- 125gm white melon seeds (toasted)
Bahan:
Untuk Kulit Salji:
- 1pek Adunan Kulit Salji Kuih Bulan BWY
- 60gm shortening
- 45gm koh fun (untuk ditabur)
- 260ml air sejuk
Untuk Inti Kuih Bulan:
- 1kg pes kuih bulan
- 125gm kuaci putih (dibakar)
材料:
准备饼皮:
- 1包 冰皮预拌粉
- 60克 白油
- 45克 糕粉(防粘)
- 260克 冷水
准备馅料:
- 1公斤 月饼馅料
- 125克 白瓜子(烤熟)
Method:
- Put Snow Skin mix and shortening into a bowl.
- Pour in 260ml iced cold water into the mixture and beat until well combined.
- Cover the dough with wet cloth and leave aside for 20 minutes before dividing it. Depending on the size of mooncake mould, the ratio is 1 part dough, 2 parts filing.
- Wrap the filling with the dough and shape it into a ball.
- Use the koh fun to dust the mooncake balls and mould.
- Store mooncakes in airtight containers and chill in fridge.
Cara Membuat:
- Campurkan Adunan Kulit Salji Kuih Bulan BWY dan shortening di dalam mangkuk.
- Tuang 260ml air sejuk ke dalam adunan dan pukul hingga sebati.
- Tutup doh menggunakan kain basah dan biarkan selama 20 minit sebelum dibahagikan. Bergantung kepada saiz acuan kuih bulan, nisbah untuk 1 bahagian doh, 2 bahagian inti.
- Balut inti dengan doh dan bentukkan menjadi bola.
- Taburkan koh fun pada bebola kuih bulan dan bentukkan dengan acuan.
- Simpan kuih bulan di dalam bekas kedap udara dan sejukkan di dalam peti sejuk.
做法:
- 把冰皮预拌粉和白油放入碗中。
- 倒入260毫升的冷水搅拌均匀。
- 把面团用湿布盖起来,搁置20分钟。根据模具大小,冰皮月饼的比列为1份冰皮,2份馅料。
- 用冰皮把月饼陷包起来搓圆。
- 在冰皮月饼上沾上一层薄薄的糕粉,然后放入月饼模具中压花造型。
- 把月饼放入密封袋子里冷藏。