Peanut Cookies
Ingredients:
- 350gm ground peanut
- 300gm BWY Biscuit Flour
- 140gm icing sugar
- 1/4tsp salt
- 150gm corn oil
- 1nos egg (for egg wash)
Bahan :
- 350gm serbuk kacang tanah
- 300gm Tepung Biskut BWY
- 140gm gula aising
- 1/4tsp garam
- 150gm minyak jagung
- 1biji telur (untuk sapuan)
分量:约120颗
材料:
- 350克 花生豆粉
- 300克 BWY饼干粉
- 140克 糖粉
- 1/4茶匙 细盐
- 150克 花生油
- 1颗 蛋黄液
Method:
- In a big bowl, sift flour and icing sugar, then add in ground peanut and salt, mix well.
- Slowly add in corn oil, mix well until become a soft dough.
- Divide dough into 10gm each, roll it into a ball, place on a baking tray lined with baking paper.
- Take a chopstick and press it lightly on top of each cookie dough to create a design, then brush with egg wash.
- Bake cookies at preheated oven at 170°C for 15-20 minutes, or until golden brown.
Cara Membuat:
- Di dalam mangkuk besar, ayakkan tepung biskut dan gula aising, masukkan serbuk kacang tanah dan garam, kacau sebati.
- Masukkan minyak dan kacau sebati sehingga menjadi doh.
- Bahagikan doh kepada 10gm sebiji, bulatkan, letak di atas dulang yang telah dialas dengan kertas bakar.
- Guna penyepit (chopstick) and tekan di atas permukaan untuk membentuk corak, kemudian sapu dengan sapuan telur.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 15-20 minit atau hingga atasnya keperangan
做法:
- 在一个大碗里,筛入面粉和糖粉,然后加入花生粉以及细盐,混合均匀。
- 慢慢加入玉蜀黍油,揉成面团。
- 把面团分成10克,搓圆,然后整齐排放在已铺好一层烘焙纸的烤盘上。
- 用饼干中间放上一颗花生,轻轻按压,然后在表面刷上一层蛋黄液。
- 放入预热烤箱,以170°C度烘烤15-20分钟,或烤至金黄色即可。