Peanut Cookies
Ingredients:
350gm ground peanut
300gm BWY Biscuit Flour
140gm icing sugar
1/4tsp salt
150gm corn oil
1nos egg (for egg wash)
Bahan :
350gm serbuk kacang tanah
300gm Tepung Biskut BWY
140gm gula aising
1/4tsp garam
150gm minyak jagung
1biji telur (untuk sapuan)
分量:约120颗
材料:
350克 花生豆粉
300克 BWY饼干粉
140克 糖粉
1/4茶匙 细盐
150克 花生油
1颗 蛋黄液
Method:
In a big bowl, sift flour and icing sugar, then add in ground peanut and salt, mix well.
Slowly add in corn oil, mix well until become a soft dough.
Divide dough into 10gm each, roll it into a ball, place on a baking tray lined with baking paper.
Take a chopstick and press it lightly on top of each cookie dough to create a design, then brush with egg wash.
Bake cookies at preheated oven at 170°C for 15-20 minutes, or until golden brown.
Cara Membuat:
Di dalam mangkuk besar, ayakkan tepung biskut dan gula aising, masukkan serbuk kacang tanah dan garam, kacau sebati.
Masukkan minyak dan kacau sebati sehingga menjadi doh.
Bahagikan doh kepada 10gm sebiji, bulatkan, letak di atas dulang yang telah dialas dengan kertas bakar.
Guna penyepit (chopstick) and tekan di atas permukaan untuk membentuk corak, kemudian sapu dengan sapuan telur.
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 15-20 minit atau hingga atasnya keperangan
做法:
在一个大碗里,筛入面粉和糖粉,然后加入花生粉以及细盐,混合均匀。
慢慢加入玉蜀黍油,揉成面团。
把面团分成10克,搓圆,然后整齐排放在已铺好一层烘焙纸的烤盘上。
用饼干中间放上一颗花生,轻轻按压,然后在表面刷上一层蛋黄液。
放入预热烤箱,以170°C度烘烤15-20分钟,或烤至金黄色即可。