BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Peach Frangipane Tart

Ingredients:

Tart:

  • 400gm BWY Pineapple Tart Mix
  • 250gm Echte Boter Butter (salted)
  • 2nos egg yolk
  • 2tbsp milk

Filling:

  • 150gm Echte Boter Butter (salted)
  • 120gm castor sugar
  • 2nos egg
  • 200gm ground almond
  • 1can BWY Peach Halves
  • 250gm pectin (melt with 2tbsp hot water)

Bahan:

Tart:

  • 400gm Adunan Tart Nenas BWY
  • 250gm Mentega Echte Boter (dengan garam)
  • 2biji telur kuning
  • 2sudu besar susu

Inti:

  • 150gm Mentega Echte Boter (dengan garam)
  • 120gm gula kastor
  • 2biji telur
  • 200gm serbuk badam
  • 1tin BWY Peach Halves
  • 250gm pektin (cairkan dengan 2 sudu besar air panas)

材料:

塔皮材料:

  • 400克 黄梨塔预拌粉
  • 250克 Echte Boter有盐牛油
  • 2颗 鸡蛋黄
  • 2汤匙 牛奶

杏仁材料:

  • 150克 Echte Boter有盐牛油
  • 120克 细砂糖
  • 2颗 鸡蛋
  • 200克 杏仁粉
  • 1罐 罐头桃子
  • 250克 果膠 (加入80克的水煮至温热即可)

Method:

  1. Whisk butter until light and fluffy, add in egg yolk and mix well.
  2. Add in BWY Pineapple Tart Mix gradually until become soft dough, place the dough on a lightly floured table, roll the dough into a rectangular shape.
  3. Place the dough in a rectangular pie pan, press the dough into mould with your fingers, trim and flute the edge, prick holes all around the bottom crust with a fork.
  4. Place the tart in a preheated oven, bake at 180°C for 12-15 minutes, set aside.
  5. In a bowl, cream the butter and sugar until light and fluffy, add in eggs gradually and mix well. Lastly, add in ground almond and mix well.
  6. Pour the filling into tart crust, place the peach slices on top of the filling.
  7. Bake the pie at 180°C for 30-35 minutes, or until golden brown.
  8. After bake, remove the tart from the oven, brush a thin layer of pectin on top of the tart.

Cara Membuat:

  1. Pukul mentega sehingga kembang, masukkan telur kuning dan gaul sehingga sebati.
  2. Masukkan Adunan Tart Nenas BWY perlahan-lahan sehingga menjadi doh lembut, letakkan doh di atas meja yang telah ditabur dengan tepung, uli doh sehingga menjadi empat segi yang nipis.
  3. Letakkan doh di acuan, tekan memenuhi acuan, cucuk doh itu dengan garpu.
  4. Bakar tart di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada 180°C selama 12-15 minit, ketepikan.
  5. Pukul mentega dan gula sehingga kembang, tambahkan telur perlahan-lahan dan pukul sehingga sebati. Akhirnya, masukkan serbuk badam dan gaul sehingga sebati.
  6. Tuangkan adunan ke dalam tart dan susun kepingan buah pic di atas adunan.
  7. Bakar pada 180°C selama 30-35 minit atau pie menjadi kekuningan.
  8. Selepas bakar, keluarkan tart dan sapukan pektin di atas tart.

做法:

  1. 把牛油切成小块然后打发呈乳白状。加入鸡蛋黄搅拌均匀。

  2. 慢慢加入黄梨预拌粉,混合成软面团,在桌子上撒上少量面粉,把面团擀成长方形。

  3. 将派皮铺入烤盘压实,去掉多余边角。用叉子在派皮底戳若干小洞。

  4. 送入预热烤炉里,以180℃烘烤12-15分钟,然后拿出来放凉。

  5. 把牛油和糖打发至顺滑,然后分加入鸡蛋搅拌均匀。

  6. 最后,加入杏仁粉搅拌均匀。把杏仁糊倒入烤好的挞皮里并抹平,然后在上面铺上切好的桃子片。

  7. 然后把杏仁挞放入烤箱,以180℃蒸烤30-35分钟,或烤至金黄色。

  8. 烤好后,把杏仁挞取出,在挞皮面刷上一层温热的果膠,放凉后即可享用。