Onde-Onde Cookies
Ingredients:
250gm Butterich Butter Blend
1nos egg yolk
30gm pandan paste
400gm BWY Biscuit Mix
50gm BWY Biscuit Flour
50gm coconut flakes
palm sugar (grated)
desiccated coconut (optional)
Bahan:
250gm Lepa Tenusu Butterich
1biji kuning telur
30gm pes pandan
400gm Tepung Adunan Biskut BWY
50gm Tepung Biskut BWY
50gm kepingan kelapa
sedikit gula Melaka (dihancurkan)
sedikit kelapa kering (pilihan anda)
材料:
250克 Butterich牛油
1颗 鸡蛋黄
30克 班兰香精
400克 BWY饼干预拌粉
50克 饼干粉
50克 椰丝片
椰糖(磨碎)
椰丝(可选择不放)
Method:
Cream butter, egg yolk and pandan paste until light and fluffy.
Add in BYW Biscuit Mix, biscuit flour and coconut flakes, mix until dough is formed.
Wrap the dough with a clingwrap and chill it for 30 minutes.
Flatten the dough with roller pin and cut with any cookies cutter.
Sprinkle some palm sugar on top of each cookie.
Place the cookies on a baking tray lined with parchment paper.
In a preheated oven, bake at 150°C for 13 – 15 minutes. Sprinkle some desiccated coconut on the cookies while still hot.
Cara Membuat:
Pukul mentega, telur dan pes pandan sehingga kembang.
Masukkan Tepung Adunan Biskut BWY, tepung biskut dan kepingan kelapa, gaul sehingga menjadi doh yang lembut.
Bungkus doh dengan plastik dan masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit.
Ratakan doh dengan penggelek dan tekap mengikut bentuk kesukaan dengan acuan pemotong biskut (cookie cutter).
Taburkan sedikit gula melaka di atas biskut.
Susun di dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak.
Bakar pada suhu 150°C selama 13-15 minit atau sehingga kekuningan. Taburkan kelapa kering di atas biskut yang masih panas.
做法:
把牛油,蛋黄和班兰香精打发。
加入饼干预拌粉,饼干粉和椰丝片,揉成面团。
用保鲜膜把面团包起来,放入冰箱至少30分钟。
把面团擀平,用饼干模具按压出自己喜爱的形状。
在饼干上撒上一些磨碎椰糖。
把饼干整齐地排放在已铺好一层烘焙纸的烤盘上。
把饼干放入预热烤箱以150°烘烤13-15分钟或烤至金黄色。趁热在饼干上撒上一些椰丝作装饰。