BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Onde-Onde Cookies

Ingredients:

  • 250gm Butterich Butter Blend
  • 1nos egg yolk
  • 30gm pandan paste
  • 400gm BWY Biscuit Mix
  • 50gm BWY Biscuit Flour
  • 50gm coconut flakes
  • palm sugar (grated)
  • desiccated coconut (optional)

Bahan:

  • 250gm Lepa Tenusu Butterich
  • 1biji kuning telur
  • 30gm pes pandan
  • 400gm Tepung Adunan Biskut BWY
  • 50gm Tepung Biskut BWY
  • 50gm kepingan kelapa
  • sedikit gula Melaka (dihancurkan)
  • sedikit kelapa kering (pilihan anda)

材料:

  • 250克 Butterich牛油
  • 1颗 鸡蛋黄
  • 30克 班兰香精
  • 400克 BWY饼干预拌粉
  • 50克 饼干粉
  • 50克 椰丝片
  • 椰糖(磨碎)
  • 椰丝(可选择不放)

Method:

  1. Cream butter, egg yolk and pandan paste until light and fluffy.
  2. Add in BYW Biscuit Mix, biscuit flour and coconut flakes, mix until dough is formed.
  3. Wrap the dough with a clingwrap and chill it for 30 minutes.
  4. Flatten the dough with roller pin and cut with any cookies cutter.
  5. Sprinkle some palm sugar on top of each cookie.
  6. Place the cookies on a baking tray lined with parchment paper.
  7. In a preheated oven, bake at 150°C for 13 – 15 minutes. Sprinkle some desiccated coconut on the cookies while still hot.

Cara Membuat:

  1. Pukul mentega, telur dan pes pandan sehingga kembang.
  2. Masukkan Tepung Adunan Biskut BWY, tepung biskut dan kepingan kelapa, gaul sehingga menjadi doh yang lembut.
  3. Bungkus doh dengan plastik dan masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit.
  4. Ratakan doh dengan penggelek dan tekap mengikut bentuk kesukaan dengan acuan pemotong biskut (cookie cutter).
  5. Taburkan sedikit gula melaka di atas biskut.
  6. Susun di dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak.
  7. Bakar pada suhu 150°C selama 13-15 minit atau sehingga kekuningan. Taburkan kelapa kering di atas biskut yang masih panas.

做法:

  1. 把牛油,蛋黄和班兰香精打发。
  2. 加入饼干预拌粉,饼干粉和椰丝片,揉成面团。
  3. 用保鲜膜把面团包起来,放入冰箱至少30分钟。
  4. 把面团擀平,用饼干模具按压出自己喜爱的形状。
  5. 在饼干上撒上一些磨碎椰糖。
  6. 把饼干整齐地排放在已铺好一层烘焙纸的烤盘上。
  7. 把饼干放入预热烤箱以150°烘烤13-15分钟或烤至金黄色。趁热在饼干上撒上一些椰丝作装饰。