Onde-Onde Cookies
Ingredients:
- 250gm Butterich Butter Blend
- 1nos egg yolk
- 30gm pandan paste
- 400gm BWY Biscuit Mix
- 50gm BWY Biscuit Flour
- 50gm coconut flakes
- palm sugar (grated)
- desiccated coconut (optional)
Bahan:
- 250gm Lepa Tenusu Butterich
- 1biji kuning telur
- 30gm pes pandan
- 400gm Tepung Adunan Biskut BWY
- 50gm Tepung Biskut BWY
- 50gm kepingan kelapa
- sedikit gula Melaka (dihancurkan)
- sedikit kelapa kering (pilihan anda)
材料:
- 250克 Butterich牛油
- 1颗 鸡蛋黄
- 30克 班兰香精
- 400克 BWY饼干预拌粉
- 50克 饼干粉
- 50克 椰丝片
- 椰糖(磨碎)
- 椰丝(可选择不放)
Method:
- Cream butter, egg yolk and pandan paste until light and fluffy.
- Add in BYW Biscuit Mix, biscuit flour and coconut flakes, mix until dough is formed.
- Wrap the dough with a clingwrap and chill it for 30 minutes.
- Flatten the dough with roller pin and cut with any cookies cutter.
- Sprinkle some palm sugar on top of each cookie.
- Place the cookies on a baking tray lined with parchment paper.
- In a preheated oven, bake at 150°C for 13 – 15 minutes. Sprinkle some desiccated coconut on the cookies while still hot.
Cara Membuat:
- Pukul mentega, telur dan pes pandan sehingga kembang.
- Masukkan Tepung Adunan Biskut BWY, tepung biskut dan kepingan kelapa, gaul sehingga menjadi doh yang lembut.
- Bungkus doh dengan plastik dan masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit.
- Ratakan doh dengan penggelek dan tekap mengikut bentuk kesukaan dengan acuan pemotong biskut (cookie cutter).
- Taburkan sedikit gula melaka di atas biskut.
- Susun di dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak.
- Bakar pada suhu 150°C selama 13-15 minit atau sehingga kekuningan. Taburkan kelapa kering di atas biskut yang masih panas.
做法:
- 把牛油,蛋黄和班兰香精打发。
- 加入饼干预拌粉,饼干粉和椰丝片,揉成面团。
- 用保鲜膜把面团包起来,放入冰箱至少30分钟。
- 把面团擀平,用饼干模具按压出自己喜爱的形状。
- 在饼干上撒上一些磨碎椰糖。
- 把饼干整齐地排放在已铺好一层烘焙纸的烤盘上。
- 把饼干放入预热烤箱以150°烘烤13-15分钟或烤至金黄色。趁热在饼干上撒上一些椰丝作装饰。